Skocz do zawartości

Aktualizacja Algo core-update

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@s_matysik Jak pisałem

31 minut temu, Pysio napisał:

Zresztą tam gdzie nie było linkowań również w górę poszło.

Nie mówię, że do zasługa linkowania. Tym bardziej, że pewnie większość linków jeszcze nie zaindeksowana, chodziło mi bardziej o to, że tymi linkami sobie utrzymam pozycje i nie będzie skoku, który zaraz zostanie zniwelowany.

@mateusz2209
U  mnie też takie piki pojawiały się przy kanibalizacji. Po prawieniu zniknęło. Dodatkowo cały czas mam na niektórych słowach regularne co około 9 dni jednodniowy pik w dól o około 30 pozycji.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

27 minut temu, s_matysik napisał:

@Kaaarolek1 oj nie wiem, wirus wirusem, ale z update Google nie popuszcza nigdy :D

No ja już nie chce nic pisać wysadziło mi 3 strony, które zarabiały i szło pięknie. Dzisiaj wysadziło wszystkie najwazniejsze frazy po 80 oczek w dół albo hej daleko za top100. Podejrzewam, że jutro reszta fraz zapali się na czerwono i tyle w temacie.

Strony były linkowane z jednego zaplecza, tak więc osobiście przypuszczam że nastąpiło jakieś niekorzystne przeliczenie linków albo moje zaplecze zostało spalone. Nie wiem jak to jest ale w ostatnim czasie zauważyłem, że strony robione autmatami dochodzą do top10-15 i nagle jednego dnia jest bum i ich nie ma. Co któryś projekt się przebije do top10 no ale wtedy przychodzi update i znowu zaczynamy od 0 i tak w kółko od roku. Ostatni reset miałem 24 Grudnia, to też był jakiś core update i dużo osób kwiczało.

Zbyt szybki przyrost linków? Kontent słabej jakości w T1? Zbyt mała dywersyfikacja IP zaplecza? Pytań sporo, odpowiedzi brak.

Problem raczej szerszy, bo w wątku wypowiadają się osoby, które rzekomo rankowały whitehatem

Teraz, Kaaarolek1 napisał:

No ja już nie chce nic pisać wysadziło mi 3 strony, które zarabiały i szło pięknie. Dzisiaj wysadziło wszystkie najwazniejsze frazy po 80 oczek w dół albo hej daleko za top100. Podejrzewam, że jutro reszta fraz zapali się na czerwono i tyle w temacie.

Strony były linkowane z jednego zaplecza, tak więc osobiście przypuszczam że nastąpiło jakieś niekorzystne przeliczenie linków albo moje zaplecze zostało spalone. Nie wiem jak to jest ale w ostatnim czasie zauważyłem, że strony robione autmatami dochodzą do top10-15 i nagle jednego dnia jest bum i ich nie ma. Co któryś projekt się przebije do top10 no ale wtedy przychodzi update i znowu zaczynamy od 0 i tak w kółko od roku. Ostatni reset miałem 24 Grudnia, to też był jakiś core update i dużo osób kwiczało.

Zbyt szybki przyrost linków? Kontent słabej jakości w T1? Zbyt mała dywersyfikacja IP zaplecza? Pytań sporo, odpowiedzi brak.

Problem raczej szerszy, bo w wątku wypowiadają się osoby, które rzekomo rankowały whitehatem

No pytanie czy te pytania to nie czubek góry lodowej. Problem jest raczej inny.

Tak jak mówię;

nowa strona w branży, 15 marnych linków z katalogów, krótki, niezbyt dobrej jakości content - top1

strona porównywalna stażem do mojej, 10(!) linków z jakichś fresh blogspotów, meta title, opisy, overall seo leży. - top2

Oprócz mnie, 3 mocne strony poleciały z topki, ale na 2-3 stronę, więc trochę lepiej niż u mnie.

A przypadkowe g*wno jest w topce :D

@mateusz2209 w grudniu jak zrobili czystkę na suplach (wtedy chyba ręczną) to w topach też był totalny syf. I na długo pozostał, z czasem dopiero się to zmieniło.

Czy strony które spadły wrócą? Prawie zawsze nie wracają, jak już to przy kolejnej aktualizacji.

Pewne jest to, że się dzieje

https://www.seroundtable.com/impacted-google-may-2020-core-update-29410.html

U mnie strona linkowana z 2 zapleczówek, średnio (-30/-40). Jedna zapleczówka wyleciała całkiem, druga już w top 10-15.

Strona z unikalnym contentem, stały przyrost. Branża meblowa.

Czekam i obserwuje resztę stron :) 

Eloszka! 

Wydaje mi się google zaczęło lepiej odróżniać wartościowy/czytelny kontent od spinowanej sieczki i kontentu słabej jakości. Widzę zależność, że tam gdzie kontent T1 był robiony przez copy nie ma spadków, tam gdzie smarowałem automatami wyleciało w kosmos.

Moje obserwacje dotyczą bardziej stron EN, czy ktoś zauważył podobną przypadłość na Polskich stronach? Zawsze uważałem, że nasz kraj/język traktowany jest jak kraj 3 świata, gdzie wszystko trafia z opóżnieniem. Czy ktoś zauważył podobną przypadłość dla stron pl?

30 minut temu, Kaaarolek1 napisał:

Wydaje mi się google zaczęło lepiej odróżniać wartościowy/czytelny kontent od spinowanej sieczki i kontentu słabej jakości.

W żaden sposób nie mogę tego potwierdzić. U mnie i strony z pisanym contentem i generowanym spadły o kilka oczek, jak i wzrosły. Przy tym update spadków w komos raczej nie było za dużo, spadki o 1-8 oczek.

U mnie przesunięcia +/- kilka oczek  na stronach z dobrym contentem, żadnych rewolucji. Jedna strona regionalna na dość niełatwe hasło powędrowała z okolic 5-9 na top1. Ostatnio dorzuciliśmy tam dość rozbudowany content. Sklep 'poprawiany' po pseudo agencji po roku tj 'zamrożenia' przyjemnie odżył :)

Co ciekawe dla dwóch domen, na których ok rok temu był atak hakerski i nawaliło spamowych podstron (wirus usunięty, strony wyindeksowane w sc, już kilka miesięcy site był czysty), w indeksie znowu pojawiły się stare śmiecie. Ma ktoś mądry pomysł z czego to wynika? :) 

25 minut temu, mikee napisał:

Jedna strona regionalna na dość niełatwe hasło powędrowała z okolic 5-9 na top1.

To się ciesz:) U mnie jak pokazałem screen też powchodziły jakieś top1 bez żadnych działań. Google robimy takie randomowe update, przeliczenia i można się tylko zakładać czy tym razem będzie na plus czy minus :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności