Skocz do zawartości

Film - Vanessa Fox z Google mówi całą prawdę o PageRank, Sitemaps, Duplicate Content

Rekomendowane odpowiedzi

"Google nie dba o jakość kodu strony internetowej. Nie ważne czy strona zawiera setki skryptów PHP"

boże, co za crap. A potem się dziwić, że na forum ludzie pytają czy lepsza strona w html, php czy asp ;)

Zgodnie z tym filmikiem opublikowanym przez SeoPortal.pl nie ma czegoś takiego jak penalty za Duplicate Content.

Kary nie ma, ale zaraz potem wspomina, że działa filtr, który zindeksuje tylko jedną ze stron zawierających taką samą treść. Czyli mimo wszystko jakieś upomnienie jest, bo jest bardzo prawdopoodbne, że robota polegająca na kopiowaniu treści pójdzie na marne.

no to jednak google jakies tajemnice zdradza.

akurat ten duplicat to nei taki wielki klopot jak np; filtr MFA

ps.

chciałbym się zaprzyjaznić z taką vanessa z google ,

moje dzieci mogły by nawet nosić nazwisko Google Fox

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

Kary nie ma, ale zaraz potem wspomina, że działa filtr, który zindeksuje tylko jedną ze stron zawierających taką samą treść.

Pytanie którą ?

Spotkalem sie z takim przypadkiem:

Na subdomenie jednej domeny stworzona zostala strona o tresci prawie identycznej w porownaniu do strony na odrebnej domenie.

Subdomena pojawila sie wysoko a strona na odrebnej domenie wyleciala, po czym po zaktualizowaniu contentu, powrocila na swoje miejsce...przypadek czy efekt dzialania filtra za duplicate content ?

chciałbym się zaprzyjaznić z taką vanessa z google

To jeszcze nie widziales Marissy Mayer ;)

szczerze mówiąc nie dziwi mnie że google indeksuje wszystko co leci. Prostota to podstawa. Już i tak mają mnóstwo pytań a teraz jakby doszły wymaganie poprawnego kodu , kolejne reguły które strony indeksujemy które nie - to tylko komplikuje.

Nie wyświetla ci się dobrze strona?

to twoi klienci - twoja sprawa- twoje pieniądze.

A mógłby ktoś przetłumaczyć chociaż najciekawsze fragmenty?

DUPLICATE CONTENT

R: Czy "Duplicate Content Filter" jest tym samym co "Duplicate Content Penalty"? (filter - filtr; penalty - kara)

V: No cóż... wydaje mi się, że w tej sprawie jest sporo zamieszania. Mam wrażenie, że ludzie myślą, że jeśli Google widzi informacje na stronie, które są powielone z innej strony, może za to zostać nałożona jakaś kara. (później wymienia przykłady, kiedy to kilka stron ma taką samą zawartość, np. portale informacyjne, na których znajduje się news na temat tej samej sprawy)

R: Nazwałabyś to filtrem czy raczej karą?

V: Nie ma żadnej kary. Nie stosujemy kar względem stron znajdujących się w takich sytuacjach. Uważam, że ludzie przejmują się bardziej niż powinni tym, że mają zduplikowaną treść i myślą, że zaraz dostaną za to jakąś karę. Jednak co czeka takie strony to pewnego rodzaju filtr. Ponieważ w wynikach wyszukiwania chcemy pokazać istotne, przydatne wyniki, a pokazanie 10 identycznych z tą samą treścią nie jest dla Internautów zbyt dobrym doświadczeniem, zaindeksujemy tylko jedną z tych stron. (...)

KOD STRONY

R: Czy Google zwraca uwagę na kod strony?

V: Google raczej o to nie dba. Po prostu wyłapiemy na stronie tekst, a kod zignorujemy. Oczywiście chcemy aby na stronie było sporo tekstu. (...)

FORMAT MAPY STRONY

R: Czy spośród różnych formatów zapisu mapy strony jest taki, który jest lepszy od innych?

V: Po pierwsze, najważniejsze aby była ona dla Ciebie jak najłatwiejsza do przygotowania. (wymienia rss, mapę strony w xml, txt itp.) (...)

V: Mapa strony nie wpływa na ranking w Google. Jedyne w czym pomaga to indeksacja stron, dzięki której dowiadujemy się o ich istnieniu, bo jeśli nie wiemy o niej, nie zaindeksujemy jej ani nie wstawimy do naszego rankingu. Ale poza tym mapa nie ma wpływu na ranking.

PAGE RANK

R: Co powiesz osobom, którym zależy głównie na linkach ze stron, powiedzmy o PR=4?

V: Powiedziałabym, aby zbierali linki z dobrych stron, z których mogą uzyskać ruch na swojej stronie i takich, z których odwiedzający będą chcieli odwiedzić naszą stronę (mówiąc wprost, powiązanych tematycznie ;-)). Myślę, że wyjdą na tym lepiej niż na zwracaniu uwagi jedynie na PR i uzyskają dzięki temu więcej odwiedzających i ogólnie większy ruch na stronie. Nie chodzi tylko o Google, ale o zwiększenie ruchu na naszej stronie.

Później chwilę rozmawiali o kolesiu, który stwierdził, że jeśli webmaster wstawia mapę strony u siebie, oznacza to, że zrobił na niej coś nie tak skoro w ten sposób musi zwracać uwagę na stronę by została zaindeksowana. Vanessa wspomina m.in. o tym, że dzięki mapie strony łatwiej odnaleźć się na niej internautom, którzy widzą spis wszystkich podstron.

R: Powiedzmy, że mam ogromną stronę z wieloma podstronami. Część już jest zaindeksowana, a część nie. Czy w mapie strony lepiej będzie umieścić odnośniki do wszystkich podstron czy tylko do tych niezaindeksowanych?

V: Zrób jak będzie dla Ciebie wygodniej ;-)

Nie miałam siły i czasu tłumaczyć wszystkiego słowo w słowo :-) Mam nadzieję, że to się komuś przyda.

Tłumaczenie ze słuchu: Tłumaczenia angielskie

Jeśli ktoś znajdzie cały zapis to łatwiej by się tłumaczyło, bo teraz co chwilę musiałam zatrzymywać albo cofać trochę ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności