Skocz do zawartości

[pomysł] Tani pracownik zdalny - transfer taniej siły roboczej z Afryki

Brad

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Różnicę w zarobkach pomiędzy różnymi krajami są kolosalne. Polak, który wyjeżdża "za chlebem" na zachód bez większych problemów może zarobić 3-4 razy więcej niż na analogicznym stanowisku zarobiłby w naszym kraju.

Rynki krajów rozwiniętych potrzebują coraz to więcej pracowników, którzy będą wykonywać swoją pracę na komputerze.

Technologia trochę namieszała w naszym życiu, świat się szybko zmienia, to co kiedyś nie było możliwe dziś jest. 

Mój pomysł, z którym chciałbym się z Wami podzielić dotyczy transferu taniej siły roboczej z Afryki do krajów rozwiniętych - pracowników zdalnych. Kiedyś to nie było możliwe, dziś dzięki technologii otwierają się nowe możliwości.

Sytuacja na chwilę obecną jest taka, że mam w Afryce 2 ludzi - Polaków, szukamy biura i pracowników.

Wszystkie koszty zatrudnienia na miesiąc osoby uczącej się to 80zł. Pracownik wyszkolony pobiera pensję w wysokości 240zł miesięcznie. My mamy w planach świadczyć usługę wynajęcia pracownika z podstawowymi umiejętnościami na cały etat za 1200zł netto mc / 269 euro netto na miesiąc. 1200zł netto to realny koszt około 1000zł (po odliczeniu podatku dochodowego od faktury). To jedyny koszt dla pracodawcy - biuro, komputer itd. zapewniamy my. Co o tym myślicie?

Pracownika możemy również wyszkolić według wytycznych pracodawcy.

Oczywiście bardzo byśmy chcieli aby pomysł wszedł w fazę realizacji i aby się powiódł. Moglibyśmy wówczas oferować naszym pracownikom dobre warunki pracy oraz duże, motywujące zarobki (jak na tamte warunki) i sprawić, że będzie im się lepiej żyło.

Jednak wszystko wymaga czasu i mądrych decyzji... no właśnie i jeśli chodzi o mądre decyzję to będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie, uwagi i komentarze.

Ponieważ pomysł jeszcze jest w fazie koncepcyjnej to nie jesteśmy zamknięci na współpracę, chętnie byśmy nasze grono rozszerzyli o 1-2 osoby. Natomiast zależałoby nam na osobach, które mają wiedzę, doświadczenie, środki i możliwości aby realnie wesprzeć ten projekt.

Koronawirus, kryzys gospodarczy - być może właśnie teraz jest odpowiedni moment aby wystartować z takim pomysłem. Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za wszystkie wpisy (nawet te typu: na 100% to się nie uda :)).

No ale co w tym pomyśle jest rewolucyjnego? Robisz to co większość dużych korporacji tylko, że na małą skalę. Dodatkowo często można nawet zdalnie znaleźć firmy lub indywidualnych pracowników na zasadzie outsourcingu do działań IT np. w Indiach, gdzie stawka jest znacznie niższa niż w PL i nie trzeba nikogo zatrudniać i zakładać biura.

Wszystko to kwestia kalkulacji, czy dla kilku pracowników będzie Ci się opłaciło prowadzić całą obsługę w tej Afryce, bo są to też koszty tego, że ktoś tym, tam będzie zarządzał. 

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Bardziej się opłaca sprzedawanie na organy, lepsza przebitka ?

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

3 godziny temu, Brad napisał:

dotyczy transferu taniej siły roboczej z Afryki do krajów rozwiniętych

Już były takie transfery

240px-KKK.svg.png

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat

Oczywiście bardzo byśmy chcieli aby pomysł wszedł w fazę realizacji i aby się powiódł. Moglibyśmy wówczas oferować naszym pracownikom dobre warunki pracy oraz duże, motywujące zarobki (jak na tamte warunki) i sprawić, że będzie im się lepiej żyło.

Cel jest jak najbardziej dobry, zapełnienie godnego życia nawet jednej rodzinie, warto zachodu. Oczywiście lepiej dawać im wędkę prace zamiast po prostu rozdawać jedzenie (rybę). Nawiązując  do testamentu.

Cytat

na cały etat za 1200zł netto mc / 269 euro netto na miesiąc. 1200zł netto to realny koszt około 1000zł (po odliczeniu podatku dochodowego od faktury). 

I to własnie zaczynaj się już schody. Wytłumaczę dla czego. W tej kwocie można mieć 2 hindusów ale oni doskonale posługują się językiem angielskim ( w Indiach to drugi język państwowy). Oczywiście nie dostaje się za takiego hindusa FV, ale paypal można odliczyć. Pisałeś że chcesz tych pracowników wykorzystywać miedzy innymi jako "link builderów", z doświadczenia powiem nic z tego nie będzie taniej i skuteczniej napisać szablony do Zenka. Wykorzystywać ich można z pewnymi technicznymi rozwiązaniami do seocialmedia marketingu, ale dalej wszytko upiera się w język, infrastrukturę ( proxy) , inne. Bo jeśli Ty myślisz, że za klikanie w przyciski ktoś zapłaci 1200 zł to mylisz się. Zennoposter robi to taniej i szybciej.  Pomysł jest dobry, dawać ludziom  prace, zapełniac godne jak na ten kraj warunki życia. Czapka z głowy, ale praktycznie jest to nie do zrealizowania głownie dla tego, że to niewykwalifikowani pracownicy bez znajomości języka. Kto będzie ich szkolić, w jaki sposób, w jaki sposób egzekwować zachowania tajemnicy handlowej. Co z infrastrukturą, światłowodowy internet, komputery nie jakieś stare, codzienna komunikacja, inne.Kto to będzie spinać. To, że ja na skype dostane Afrykańczyka za 1200 zł brutto na 8 godzin nic mnie nie urządza bo jak pisałem wyżej mam hindusa taniej i on przynajmniej zna angielski ma dobry internet i wie sporo o IT, seo i tak dalej. 

1 godzinę temu, Carnagge napisał:

No ale co w tym pomyśle jest rewolucyjnego? Robisz to co większość dużych korporacji tylko, że na małą skalę. Dodatkowo często można nawet zdalnie znaleźć firmy lub indywidualnych pracowników na zasadzie outsourcingu do działań IT np. w Indiach, gdzie stawka jest znacznie niższa niż w PL i nie trzeba nikogo zatrudniać i zakładać biura.

Wszystko to kwestia kalkulacji, czy dla kilku pracowników będzie Ci się opłaciło prowadzić całą obsługę w tej Afryce, bo są to też koszty tego, że ktoś tym, tam będzie zarządzał. 

Ale kto mówi o małej skali? Jeśli będzie na to klient to i możemy 10tyś pracowników zatrudnić. Natomiast od czegoś trzeba zacząć. Jak każdy projekt początki są trudne, ale dziękuję za komentarz.

25 minut temu, Mion napisał:

Już były takie transfery

240px-KKK.svg.png

Powiedz mi co w tym jest złego, że jeśli w Afryce pracownik powiedzmy zarabia 150zł a my zapłacimy mu 300zł? Nie mamy zamiaru przymuszać kogoś do pracy siłą. Jeśli będzie chciał pracować u nas - fajnie, jeśli nie - może zająć się czymś innym. Tak działa gospodarka.

Wiele osób to rozumie, że każda firma, która zatrudnia ludzi przynajmniej w minimalny sposób działa na podwyżkę płac. Nam zależy aby dać tym ludziom dobrą pracę, za dobre warunki płacowe. Dziękuję za Twój komentarz, natomiast uważam, że jeśli pomysł się powiedzie to zmienimy życie naszych pracowników na lepsze a nie na gorsze :)

5 minut temu, MaxPan napisał:

Cel jest jak najbardziej dobry, zapełnienie godnego życia nawet jednej rodzinie, warto zachodu. Oczywiście lepiej dawać im wędkę prace zamiast po prostu rozdawać jedzenie (rybę). Nawiązując  do testamentu.

Otóż to, myślę dokładnie tak samo.

5 minut temu, MaxPan napisał:

I to własnie zaczynaj się już schody. Wytłumaczę dla czego. W tej kwocie można mieć 2 hindusów ale oni doskonale posługują się językiem angielskim ( w Indiach to drugi język państwowy). Oczywiście nie dostaje się za takiego hindusa FV, ale paypal można odliczyć. Pisałeś że chcesz tych pracowników wykorzystywać miedzy innymi jako "link builderów", z doświadczenia powiem nic z tego nie będzie taniej i skuteczniej napisać szablony do Zenka. Wykorzystywać ich można z pewnymi technicznymi rozwiązaniami do seocialmedia marketingu, ale dalej wszytko upiera się w język, infrastrukturę ( proxy) , inne. Bo jeśli Ty myślisz, że za klikanie w przyciski ktoś zapłaci 1200 zł to mylisz się. Zennoposter robi to taniej i szybciej. 

Dlatego liczę na Waszą pomoc :) Pomysł jest w fazie koncepcyjnej. Mamy możliwość szkolenia pracowników. W kraju, w którym założymy pierwsze biuro język Angielski jest również językiem, w którym oni się doskonale porozumiewają (choć oczywiście z lokalnymi naleciałościami). Odnośnie "Zennoposter robi to taniej i szybciej." - wówczas jaki sens byłby w ogóle w zatrudnianiu ludzi? Różne są strategie link buildingu. Myślę, że jednak wyszkolony pracownik jest w stanie zdobyć bardziej wartościowe linki niż program komputerowy. Dziękuję za Twój wpis. 

1 godzinę temu, Beerbant napisał:

Bardziej się opłaca sprzedawanie na organy, lepsza przebitka ?

Nie wiem dlaczego Ciebie to śmieszy? Tam też żyją normalni ludzie jak my. Wielu skończyło szkołę, mają chęci i ambicję. Niestety ich kraj im nie pozwala się rozwijać. Proszę nie piszcie więcej w tym tonie.

Cytat

"Zennoposter robi to taniej i szybciej." - wówczas jaki sens byłby w ogóle w zatrudnianiu ludzi? Różne są strategie link buildingu. Myślę, że jednak wyszkolony pracownik jest w stanie zdobyć bardziej wartościowe linki niż program komputerowy. Dziękuję za Twój wpis

Nie mas racji zennpposter to soft który powtarza automatycznie to co człowiek robi przez przeglądarkę, Nie może być link  gorszy, zasady.

Wystarczy jeden raz napisać szablon i Zenno będzie udawać człowieka lepiej samego człowieka. Co więcej podpinając droida on może udawać telefony komórkowe i android aplikacje,mobilne przeglądarki, inne. Zlecając dobry szablon za 100-300 usd on na wielowątkach będzie o wiele tańszy od  takich pracowników a zrobi więcej. Takie są obecnie realia w SEO i zdobywaniu linków.

Jedyna nisza to FB i instagram gdzie algorytmy badziej rozbudowane i szablony trzeba nonstop aktualizować jeśli pracować po skomplikowanych schematach ( sprzedaż online przez facke konta na przykład).

Cytat

Różne są strategie link buildingu. 

Znam ich doskonale, pozyskuje na dobę rożne linki gorze/lepsze od 100k do 2-3 mln. Wiem co pisze, bo etap zatrudniania ludzi do zdobywania linków jest za mną. Przerabiałem, nie opłaca się nawet za 1200 zł.

MaxPan: moim zdaniem miejscówki, do których dodasz link automatem są słabe, uważam też, że są linki, które bardziej szkodzą niż pomagają. Ale to są kwestię techniczne i bez sensu się spierać - Ty masz swoje doświadczenia a ja swoje.

Czasami aby dodać link w dobry miejscu trzeba np. skontaktować się z człowiekiem, porozmawiać z nim, coś zaproponować w zamian. Innym razem trzeba dostarczyć wartościowy content... no różne są sposoby, ale do tych bardziej zaawansowanych jest potrzebny człowiek.

Ja przerabiałem różne automaty (mam też legalną hehe licencje na xneolinks), natomiast uważam, że najwartościowsze linki może zdobyć wyszkolony człowiek. 

Oczywiście nie widzę zastosowania tych pracowników tylko w kwestii zdobywania linków - mogą wykonać każdą pracę, którą można wykonać przy komputerze.

Cytat

MaxPan: moim zdaniem miejscówki, do których dodasz link automatem są słabe,

Przepraszam ale bzdury piszesz, wiesz co To Zennoposter, Hummemulator, BaS widziałeś na oczy wiesz na jakiej zasadzie działa, czy jesteś na etapie Publikera w zamościanach jak pozyskiwać linki? 

Cytat

są słabe, uważam też, że są linki, które bardziej szkodzą niż pomagają. 

Cytat

Po takim stwierdzeniu ja dyskusję kończę :D Życzę sukcesów.

p.s hehe Xneolinks to automat, to tylko pokazuje, że nie wiesz o co chodzi. A Zennoposter to zupełnie co innego, ale po co ja produkuje się.Twoje małpy Twój cyrk. 

MaxPan: nie wiem czy zrozumiałeś to co ja napisałem. "Czasami aby dodać link w dobry miejscu trzeba np. skontaktować się z człowiekiem, porozmawiać z nim, coś zaproponować w zamian." Jeśli Zennoposter ma taką funkcję to musisz mnie oświecić bo jej nie znalazłem. A jeśli mnie nie zrozumiałeś to "ale po co ja produkuje się.Twoje małpy Twój cyrk. " - dzięki za Twoje wpisy, pa.

Napisałem, że kończę dyskusje po stwierdzeniu 

Cytat

są słabe, uważam też, że są linki, które bardziej szkodzą niż pomagają. 

To uniemożliwia mi dalsza dyskusje z Toba na temat linków,  z zasady. 

Cytat

"Czasami aby dodać link w dobry miejscu trzeba np. skontaktować się z człowiekiem, porozmawiać z nim, coś zaproponować w zamian." 

Tak Afrykańczyk to doskonały negocjator, będzie dzwonić na temat moich linków.  Mówię zatrudniałem kiedyś dużo, teraz mniej hindusów, wiem co to jest. Ty dalej fantazjujesz, teoretyzujesz. Nie będą oni zdobyć linki tak, żeby to kalkulowało się i tyle. J

Cytat

mnie oświecić 

Oświęciłem, zennoposter potrafi dzwonić. Tylko po co?

Teraz, MaxPan napisał:

Napisałem, że kończę dyskusje po stwierdzeniu 

To uniemożliwia mi dalsza dyskusje z Toba na temat linków,  z zasady. 

Nie uważam się za jakiegoś guru SEO, na pewno nim nie jestem - Ty pewnie jesteś lepszy, choć zdarzyło się, że jakiś tam konkurs SEO organizowany na łamach tego forum fartem wygrałem.

Z moich testów wynikło, że są linki, które działają na + a są takie, które działają na -.

Oczywiście wiele też zależy od tempa przyrostu i mnóstwa innych czynników. Jeśli "To uniemożliwia mi dalsza dyskusje z Toba na temat linków" - to nie rozmawiajmy, nic na siłę @MaxPan :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności