Skocz do zawartości

[pomysł] Tani pracownik zdalny - transfer taniej siły roboczej z Afryki

Brad

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Brad napisał:

Nie wiem dlaczego Ciebie to śmieszy?

A obiło Ci się o uszy coś takiego jak "czarny humor" ? ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

13 godzin temu, Brad napisał:

A znasz mnie, że tak sobie żartujesz?

Ale co to ma do rzeczy? To jest Twój problem nie mój, z brakiem dystansu.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

W dniu 3.06.2020 o 14:06, Brad napisał:

moim zdaniem miejscówki, do których dodasz link automatem są słabe

Jeśli Twój pomysł opiera się na zatrudnieniu ludzi do linkowania, to właśnie na powyższym błędnym założeniu, położyłeś projekt.

Automatyczne miejscówki są lepsze :) trzeba tylko wiedzieć jak robić, gdzie robić, ile robić itp. itd.

Obecnie dobrze zaprogramowany automat wejdzie prawie wszędzie.

Szukaj niszy i tam zrób swoją przewagę konkurencyjną z tanią siłą roboczą. Np. u nas - dobry, słowny i terminowy grafik - prawie nie do znalezienia :)

Jak masz takie możliwości spójrz na to szerzej. Koniecznie SEŁO?

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Dodam cos od siebie... Kiedys (2005 rok) szukalem projektantow w Moldawii - bo to niby najbiedniejszy kraj Europy. Okazalo sie, ze od dawna pracuja wszyscy za duzo lepsze pieniadze niz my bylibysmy w stanie im dac, dla zagranicznych firm. Z innej bajki. Robilem kiedys strone www dla Polakow, ktorzy otworzyli firme transportowa w Mozambiku, kursy autobusem miedzy Mozambikiem i RPA. Po paru miesiacach ich okradli i skonczyli interesy w Afryce.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Cytat

Okazalo sie, ze od dawna pracuja wszyscy za duzo lepsze pieniadze niz my bylibysmy w stanie im dac

Dokładnie tak jest, kodery, graficy już dawno pracują na rynku globalnym, Można zatrudnić odrobinę taniej bo koszty życia nie wszędzie jednakowe, ale to minimalne różnice. Teraz zatrudniamy z kolega ekipie koderów z Kijowa, wcale nie są mega tanie, ale profesjonalni i dyspozycyjni. Bo w PL skroją sporo, a z pracą bywa bardzo rożnie.  

Cytat

Po paru miesiacach ich okradli i skonczyli interesy w Afryce.

Tam trzeba płacić za "ochronę" ok 20% zysków, musieli o tym wiedzieć. Więc jeśli tak ich biznes skończył się, znaczy  płacili nie tym co trzeba lub postanowili nie płacić, mogło być gorzej.

18 godzin temu, Mariusz napisał:

Jeśli Twój pomysł opiera się na zatrudnieniu ludzi do linkowania

Nie, projekt zakłada udostępnienie pracownika a pracownik może robić wszystko. Będzie możliwość również przeszkolenia pracownika z zagadnień, na których zależy pracodawcy.

Automatyczne miejscówki są lepsze :) trzeba tylko wiedzieć jak robić, gdzie robić, ile robić itp. itd.

Obecnie dobrze zaprogramowany automat wejdzie prawie wszędzie.

Każdy ma swoje doświadczenia :) Tak przy okazji sklep ze stopki robisz automatami? 

Szukaj niszy i tam zrób swoją przewagę konkurencyjną z tanią siłą roboczą. Np. u nas - dobry, słowny i terminowy grafik - prawie nie do znalezienia :)

Jak masz takie możliwości spójrz na to szerzej. Koniecznie SEŁO?

Akurat jesteśmy na forum SEO i podałem przykład czym taki pracownik po przeszkoleniu mógłby się zajmować. Mam już kilka swoich typów, ale czym więcej pomysłów tym lepiej. Jest tu sporo doświadczonych osób, więc może ktoś będzie miał jakiś dobry pomysł :)

W dniu 3.06.2020 o 09:49, Brad napisał:

Mój pomysł, z którym chciałbym się z Wami podzielić dotyczy transferu taniej siły roboczej z Afryki

1 godzinę temu, Brad napisał:

więc może ktoś będzie miał jakiś dobry pomysł

Twój pomysł nie jest twoim pomysłem tylko kopią już działających. Agencje pracy już dawno sięgają po pracowników z Afryki.

Chcesz też aby ktoś dał ci dobry pomysł na branże. :) 

Gdzie w tym wszystkim twój pomysł? Wyliczenia kosztów pracownika też od czapy.

Dla nas polaków najlepszymi pracownikami w tej chwili są Ukraińcy. Można dać im zarobić a i tak dla nas nie będzie to duże obciążenie.

Nie widzę taniej siły roboczej z afryki w seo i branżach pokrewnych. Istnieje bariera mentalna a po za tym internet w arfyce istnieje tylko w większych skupiskach miejski co podraża koszty. Afrykańczycy to tylko tania siłą robocza co w seo się nie sprawdzi lub wysoko wyspecjalizowani fachowcy, którzy będą drożsi niż za wschodniej granicy.

Pracownicy z Afryki

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

Twój pomysł nie jest twoim pomysłem tylko kopią już działających. Agencje pracy już dawno sięgają po pracowników z Afryki.

To inne agencje pracy są tam w afryce i ich szkolą pod dyktando pracodawcy? Czy tylko pośredniczą? 

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

Chcesz też aby ktoś dał ci dobry pomysł na branże. :) 

Gdzie w tym wszystkim twój pomysł? Wyliczenia kosztów pracownika też od czapy.

Dlaczego uważasz, że w tym wszystkim musi być mój pomysł?

Dlaczego wyliczenia kosztów pracownika od czapy?

Jeszcze odnośnie Ukraińców ... nastawiamy się głównie na klientów posługujących się językiem angielskim, więc i nasz pracownik musi się dobrze w tym języku posługiwać.

9 godzin temu, Brad napisał:

Dlaczego uważasz, że w tym wszystkim musi być mój pomysł?

Dlatego ponieważ napisałeś, że to jest twój pomysł. Patrz niżej. 

W dniu 3.06.2020 o 09:49, Brad napisał:

Mój pomysł, z którym chciałbym się z Wami podzielić

Dlaczego wyliczenia kosztów pracownika od czapy?

Szkolenie pracownika kosztuje czas i pieniądze. Wiemy dobrze, że w seo trzeba się uczyć stałe. To jest tylko część kosztów, które musisz ponieść i oczywiście później przerzucić na kontrahenta. Kontroling też kosztuje. Jest jeszcze masa składowych których nie uwzględniłeś. 

nastawiamy się głównie na klientów posługujących się językiem angielskim, więc i nasz pracownik musi się dobrze w tym języku posługiwać.

Młodzi, wykształceni Ukraińcy świetnie komunikują się w tym języku. Po za tym myślą5a ich tok myślenia jest podobny do naszego. Wiem bo współpracuję z Ukraińcami ale nie tylko. Dobrzy są też Bułgarzy. 

Po za tym, lepiej przyjąć na starzy młodego ambitnego i go odpowiednio wyszkolić aby mieć później dobrego fachowca. 

Oczywiście nie zniechęcam cię do "twojego" pomysłu ale osobiście nie widzę perspektyw na taki biznes w twoim wydaniu. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

9 minut temu, SzlafRock napisał:

Dlatego ponieważ napisałeś, że to jest twój pomysł. Patrz niżej. 

Jeśli taki pomysł realizuje ktoś inny nie oznacza, że to również nie może być i mój pomysł :) Nie przyklejam przecież do siebie łatki pioniera. Jak mam pomysł na wakacje w Afryce to nie oznacza, że wpadłem na niego jako pierwszy.

11 minut temu, SzlafRock napisał:

Szkolenie pracownika kosztuje czas i pieniądze. Wiemy dobrze, że w seo trzeba się uczyć stałe. To jest tylko część kosztów, które musisz ponieść i oczywiście później przerzucić na kontrahenta. Kontroling też kosztuje. Jest jeszcze masa składowych których nie uwzględniłeś. 

Tylko ja pisałem o koszcie zatrudnienia, nie o koszcie szkolenia, oczywiste jest to, że ten koszt ponosiłby kontrahent. Wiadomo też, że są różne koszty stałe, ale tego nie mogę uwzględniać bo one będą rozkładane na ilość pracowników. Przy powiedzmy 2 - to koszt zatrudnienia każdego z nich będzie bardzo wysoki, ale przy kilkudziesięciu koszty stałe nie będą już czymś istotnym. Spokojnie, takie podstawowe rzeczy potrafię sobie wyliczyć.

16 minut temu, SzlafRock napisał:

Młodzi, wykształceni Ukraińcy świetnie komunikują się w tym języku. Po za tym myślą5a ich tok myślenia jest podobny do naszego. Wiem bo współpracuję z Ukraińcami ale nie tylko. Dobrzy są też Bułgarzy. 

Po za tym, lepiej przyjąć na starzy młodego ambitnego i go odpowiednio wyszkolić aby mieć później dobrego fachowca. 

Oczywiście nie zniechęcam cię do "twojego" pomysłu ale osobiście nie widzę perspektyw na taki biznes w twoim wydaniu. 

Problem jest tylko taki, że "młody wykształcony Ukrainiec" z dobrym językiem angielskim dlaczego miałby pracować dla Polaka za niską stawkę jak może pracować dla np. Anglika lub Niemca? Oni mogą fizycznie się przeprowadzić i pracować za wysokie stawki.

Tam w Afryce jest inna rzeczywistość, o ile uda nam się ich wyszkolić tak jak byśmy tego chcieli to myślę, że ten pomysł wypali. Pomyśl sobie, że masz w miarę ogarniętego kodera xhtml+css (czy co tam potrzebujesz) z dobrym językiem angielskim za powiedzmy 300-400 euro mc. Trudno by mi było nie sprzedać tych usług w tej czy innej formie. Nawet jeśli nie będzie chętnych na zatrudnienie to zawsze ktoś odemnie może szukać zleceń a oni mogą je realizować. Oczywiście największym problemem jest wyszkolenie, ale zobaczymy jak to pójdzie w praktyce.

Nawet myślałem, aby podejść do werbowania pracowników inaczej - nie patrzeć w ogóle na wykształcenie tylko robić test. Częścią tego testu byłby też normalny test IQ. Myślę, że osobę młodą i inteligentną nawet taką, bez szkoły będzie można nauczyć robienia wielu rzeczy przy komputerze.

Dzięki za słowa krytyki, jak pomysł nie wypali to dla mnie to nie będzie nic nowego ;) natomiast mam chęci, satysfakcję i środki aby próbować różnych rzeczy :)

To chyba lepiej wyszkolić jakąś grupę w konkretnej specjalizacji i wtedy oferować ich usługi za pieniądze, bo jak masz dużą grupę pracowników od wszystkiego i od niczego, to nie znajdziesz na nich klienta, są gotowe firmy oferujące już wykwalifikowanych ludzi w stosunkowo dobrej cenie.

Nie rozumiem tego bicia piany wokół tego pomysłu, próby tłumaczenia i przekonywania dlaczego pomysł dobry i jakie ma perspektywy. Rozumiem, że "jakieś" rozeznanie rynku zostało wykonane więc są fakty, liczby.

Jeżeli dobry pomysł to nie przekonywać (chyba, że szuka się sponsora / mentora pomysłu biznesowego) tylko działać i energię na to przekładać i wykorzystywać.

Jeżeli szuka się zleceniodawców to dać ogłoszenie, czy scharakteryzować, opisać krótko swoją przewagę rynkową i też działać... 

- instalacje budowlane - serwis o instalacjach budowlanych

- engineering design london - projekty HVAC

- mechanical engineering design - projekty budowlane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności