Skocz do zawartości

Optymalizacja strony pod kątem SEO

Pilarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Korzystam z wtyczki All in One SEO Pack, w niej dodałem tagi, meta desc i inne, oraz wprowadziłem te same dane w edytorze DIVI. Chciałem zlecić osobie trzeciej pozycjonowanie, bo po prostu jeszcze nie czuje się w tym mocny no i tutaj zaczynają się problemy i powstają pytania, tj:

1. Jeżeli wtyczka i główny edytor graficzny strony nie optymalizują strony pod kątem wybranych fraz, to co jeszcze powinienem zrobić w tej sprawie ?

2. Czy to prawda, że nie mając ok 90% w Google Page Speed Insight strona nie nadaje się pod pozycjonowanie i trzeba wymieniać cały szablon itd ?

3. Jeżeli zamierzam sprzedawać ebooki, nagrania audio itd, to czy moje frazy powinny być wyłącznie sprzedażowe np. nauka x, kurs y ? - spotkałem się również z tezą, która mówi, że jeśli pozycjonujesz się na frazę ogólną np. stres, a jest przekierowanie sprzedażowe, to drastycznie spadasz w rankingu Google, czy to prawda ?

4. Czy zestawy mocnych linków z Allegro są dobrym rozwiązaniem na początku ? (oczywiście nie te najtańsze i nie wszystko na raz)

PS. Proszę pisać, jeżeli na stronie są jakieś błędy pod kątem seo, treści, poprawię co trzeba. Ciebie to wiele nie kosztuje a mi bardzo pomoże. 

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania..

Strona o której jest mowa:

stsublimacja.org

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam

30 minut temu, Pilarczyk napisał:

Witam,

Korzystam z wtyczki All in One SEO Pack, w niej dodałem tagi, meta desc i inne, oraz wprowadziłem te same dane w edytorze DIVI. Chciałem zlecić osobie trzeciej pozycjonowanie, bo po prostu jeszcze nie czuje się w tym mocny no i tutaj zaczynają się problemy i powstają pytania, tj:

1. Jeżeli wtyczka i główny edytor graficzny strony nie optymalizują strony pod kątem wybranych fraz, to co jeszcze powinienem zrobić w tej sprawie ?

Zoptymalizowac tresc i strukture serwisu. Plugin tylko pomaga ci poprawic kilka rzeczy, ktore sa defaultowo skopane w WP.

2. Czy to prawda, że nie mając ok 90% w Google Page Speed Insight strona nie nadaje się pod pozycjonowanie i trzeba wymieniać cały szablon itd ?

Nie w kazdej branzy. Ale slabe wyniki w PSI masz z powodu slabego szablonu. Zawsze i kazdemu odradzam gotowe szablony. Twoj jest tak bardzo przepakowany niepotrzebnymi rzeczami, ze na komorki pierwsze wyrenderowanie tresci jest po 7 sekundach. Tracisz wiekszosc uzytkownikow zanim zobacza cos wiecej niz bialy ekran. Do tego masz slabiutki UX (kto to widzial biale napisy na zoltym tle?).

4. Czy zestawy mocnych linków z Allegro są dobrym rozwiązaniem na początku ? (oczywiście nie te najtańsze i nie wszystko na raz)

Ogolnie na tym forum linki z Allegro maja zla marke. A juz zwlaszcza jako rozwiazanie dla kogos kto nie wie czym, jak i w jakim odstepie czasu to bedzie zrobione. A do tego nie ma jeszcze prawie zadnych innych linkow.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

6 godzin temu, blazejs napisał:

Zoptymalizowac tresc i strukture serwisu.

Ale co konkretnie przez to rozumiesz ? 

Ale slabe wyniki w PSI

I zobacz na PSI są słabe-średnie a na GTmetrix już wysokie... Tutaj Google może być tendencyjne i promować swoje szablony.

przepakowany niepotrzebnymi rzeczami,

Które są niepotrzebne ? 

Zdjęcia zoptymalizowałem, niepotrzebne wtyczki wyłączyłem, a graficznie też to musi wyglądać. 

Tutaj przykład strony, która ma wysoki wynik PSI:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=pl&url=https%3A%2F%2Fkancelariagorniak.net%2F&tab=mobile

Tylko te strony są strasznie statyczne, zero dynamiki, zupełnie jak pierwsze strony w html... Wizualnie to przypomina wizytówkę strony, a nie stronę :)

ze na komorki pierwsze wyrenderowanie tresci jest po 7 sekundach.

Faktycznie 3-4 wychodzą bez Autotimize. Spróbuję jeszcze WP Rocket w przyszłości. 

Do tego masz slabiutki UX (kto to widzial biale napisy na zoltym tle?).

Nie znam się na kolorach. Jaki kolor napisów lepiej ustawić ?

A do tego nie ma jeszcze prawie zadnych innych linkow.

Trochę katalogowałem, publikowałem na fb i innych, na forach internetowych również dałem odnośniki. Jeśli nie allegro to co powinienem teraz zrobić ?

---

Trochę przepytałem, ale ta wiedza jest mi potrzebna. Jeśli możesz pomóc, pomóż, a później inni pomogą Tobie :)

Teraz, Pilarczyk napisał:

Ale co konkretnie przez to rozumiesz ? 

Jesli chcesz zeby strona wchodzila na slowa kluczowe to lepiej zeby one na tej stronie wystepowaly.

I zobacz na PSI są słabe-średnie a na GTmetrix już wysokie... Tutaj Google może być tendencyjne i promować swoje szablony.

Odpowiem ci tak jak zwykle sie tu odpowiada - pozycjonujesz pod Google czy pod cos innego? GTmetrix daje bardzo duzo wartosciowych informacji, ale nie trzymaj sie tylko tego. Doczytaj o Core Web Vitals.

Które są niepotrzebne ? 

Zdjęcia zoptymalizowałem, niepotrzebne wtyczki wyłączyłem, a graficznie też to musi wyglądać. 

Byc moze nie patrzysz tam gdzie trzeba. Zmniejszenie zdjec - jak najbardziej (choc inaczej rozumie kompresje zdjec ktos kto zaczynal od modemow, a inaczej ktos kto zaczynal od 20m-bitowej Neostrady...). Ale zakladam, ze ty widzisz tylko czubek gory lodowej. Nie widzisz setek KB kodu, ktory jest niepotrzebny - a sluzy tylko wodotryskom, albo po prostu Divi nie bedzie bez niego dzialac.

Tutaj przykład strony, która ma wysoki wynik PSI:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=pl&url=https%3A%2F%2Fkancelariagorniak.net%2F&tab=mobile

Tylko te strony są strasznie statyczne, zero dynamiki, zupełnie jak pierwsze strony w html... Wizualnie to przypomina wizytówkę strony, a nie stronę :)

Tez bym sie przyczepil paru rzeczy, ale na tej stronie ludzie znajda to czego szukaja zanim twoja sie zaladuje. Czy strona naprawde musi byc wizualnie pojechana w kosmos? Dzis strona to tylko narzedzie, funkcjonalnosc i uzytecznosc jest duzo wazniejsza. Nie bez powodu jest teraz takie parcie na performance i usability. I co ciekawe, te pojecia sa promowane glownie wlasnie przez ludzi z dwoma dekadami doswiadczenia, ktorzy dorosli do tego zeby przyznac, ze serwis www to nie tylko ladne obrazki i duzo animacji. Jak trafiam na strone, ktora mnie rozprasza to zamykam zakladke.

Faktycznie 3-4 wychodzą bez Autotimize. Spróbuję jeszcze WP Rocket w przyszłości. 

First contentful paint to nie jest tylko kwestia wlaczenia autooptimize. OK, on ci np. wstrzyknie caly css w sama strone i jesli masz bardzo szybki serwer to troche to pomoze. Ale wezmy taki przyklad. Puszczasz przez jedna maszynke 20 deko miesa, a przez druga (identyczna) 1 kg miesa. Co sie szybciej zmieli? Jak bedziesz mocno dociskal w tej drugiej, to bedzie troche szyciej - i podobnie dzialaja te pluginy. Ale i tak mniejsza ilosc miesa przemieli sie szybciej.

Nie znam się na kolorach. Jaki kolor napisów lepiej ustawić ?

Minimalny kontrast to 1:4.5, wiec daj jakis ciemniejszy kolor (np. brazowy). Nie chce mi sie sprawdzac jaki jest u ciebie, bo kod z builderow to taki smietnik, ze zycia nie starczy na przekopywanie sie przez to. Jak bylem mlody i glupi to faktycznie, podobaly mi sie takie kombinacje typu bialy na zoltym. Ale oczy juz nie te, poza tym matematyka nie klamie, zobacz np.

https://contrast-grid.eightshapes.com

mozesz testowac rozne kombinacje, mam podobnych stron w zakladkach z kilkanascie.. I jeszcze - TEKST PISANY CAPS-LOCKIEM ZLE SIE CZYTA. Nauczenie sie dla nas czytania cyrylicy nie jest trudne dlatego, ze tam sa inne znaczki, tylko dlatego ze nie ma tam zbyt duzo wystajacych literek i prawie caly tekst wyglada jak pisany z caps-lockiem. Mozg nie czyta literka po literce tylko po ksztaltach slow.

Trochę katalogowałem, publikowałem na fb i innych, na forach internetowych również dałem odnośniki. Jeśli nie allegro to co powinienem teraz zrobić ?

Kopiuj konkurencje. Przeswietl ich linkowanie (choc moze byc sfalszowane). Wpisz sobie w G. 'free backlink checker' i sprawdzaj co oni robia. SEO to nie jest cos czego da sie nauczyc w miesiac czy pol roku.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

3 godziny temu, blazejs napisał:

Jesli chcesz zeby strona wchodzila na slowa kluczowe to lepiej zeby one na tej stronie wystepowaly.

To oczywiście wiem, ale czy słowa kluczowe mają być wszędzie w tych boxach z białą czcionką również ? / Wiem również, że akapity H1-H2 mają największy target przez bota Google. Mimo zawarcia słów kluczowych owe boty tagują moją stronę na jakieś śmieciowe frazy :(. Coś robię źle, albo to czas na zdobywanie backlinków i dać do zrozumienia Googlowi....

pozycjonujesz pod Google czy pod cos innego?

I to jest argument nie do przebicia. Choć w obecnych czasach Google nastawione jest na ADS...

Core Web Vitals

Zapisałem...

Nie widzisz setek KB kodu, ktory jest niepotrzebny - a sluzy tylko wodotryskom, albo po prostu Divi nie bedzie bez niego dzialac.

W czasach kiedy mój internet z prędkością max 12 MB/S jest najniższą dostępną jeszcze prędkością kilobajty mają znaczenie ?

Divi nie bedzie bez niego dzialac.

Co by nie mówić, gotowce są alternatywą, postawienie strony od podstaw to koszt od 3000 zł w górę.., do tego audyt seo, optymalizacja 300-500. Koszty reklamy, ile bym musiał sprzedać eBooków, czy audiobooków, aby wyjść na zysk, hoho

ale na tej stronie ludzie znajda to czego szukaja zanim twoja sie zaladuje.

Jeżeli ktoś nie poświęci 4 sekund na sam loading, to jak poświęci minuty na przeczytanie treści ? - no własnie taki ktoś nie jest celem. Ogólnie docelowo chcę nagrać głos, aby nie kazać ludziom czytać... 

4 godziny temu, blazejs napisał:

i jesli masz bardzo szybki serwer

Tu też pewnie jest problem, na razie jadę po kosztach. Korzystam z NVMe 2GB ze skonfigurowanym Lite Speed Cache

mozesz testowac rozne kombinacje,

Po prostu zmienię kolor biały na czarny i będzie ciemniej :)

I jeszcze - TEKST PISANY CAPS-LOCKIEM ZLE SIE CZYTA.

Faktycznie. To należy poprawić. 

Mozg nie czyta literka po literce tylko po ksztaltach slow.

DOBRE !. Zapisałem sobie tę sentencję w zeszycie. 

Wpisz sobie w G. 'free backlink checker' i sprawdzaj co oni robia.

Sprawdziłem już. Głównie YT, Insta i live-y na mediach społecznościowych. Ja zajmuję się wychodzeniem z depresji, hipnozą, podświadomością itd. Ludzie takich słów raczej nie Googlują..., ale trzeba próbować. 

I tutaj kolejne ważne pytanie

Czy powinienem używać słów lekko ogólnych, czy strikte sprzedażowe ?

Np. sprzedażowy "nauka radzenia sobie z depresją" czy lekko-ogólny depresja leczenie... to jest dylemat dla mnie teraz. Co radzisz, ponieważ podobno Google zaniża strony, które np. na słowo ogólne stres dostaną produkt to taka strona podobno leci w dół z 4 miejsca na 29. Czy jest to prawdą?

SEO to nie jest cos czego da sie nauczyc w miesiac czy pol roku.

Wiem, wiem i w tym jest przyjemność. Z wiekiem staje się bardziej cierpliwy i mam czas... Powoli do celu :)

8 godzin temu, Pilarczyk napisał:

To oczywiście wiem, ale czy słowa kluczowe mają być wszędzie w tych boxach z białą czcionką również ? / Wiem również, że akapity H1-H2 mają największy target przez bota Google. Mimo zawarcia słów kluczowych owe boty tagują moją stronę na jakieś śmieciowe frazy :(. Coś robię źle, albo to czas na zdobywanie backlinków i dać do zrozumienia Googlowi....

U ciebie jest taki problem, ze masz za duzo tresci w naglowkach Hn. Tak jak wspomnialem wczesniej, przekopywanie sie przez generowany kod z Divi to jest makabra, ale zauwazylem ze caly ten tekst w bialych blokach na zoltym tle to byly H2. Google moze to uznac za przeoptymalizowanie (jest takie slowo?). Nie mowiac juz, ze to niepoprawne pod katem semantyki kodu.

Cytat

W czasach kiedy mój internet z prędkością max 12 MB/S jest najniższą dostępną jeszcze prędkością kilobajty mają znaczenie ?

Tak. Bo waga stron rosnie szybciej niz predkosc Internetu. Przeczytalem na ten temat tony badan i tekstow pisanych przez autorytety.

Cytat

Co by nie mówić, gotowce są alternatywą, postawienie strony od podstaw to koszt od 3000 zł w górę.., do tego audyt seo, optymalizacja 300-500. Koszty reklamy, ile bym musiał sprzedać eBooków, czy audiobooków, aby wyjść na zysk, hoho

Zle szukales :)

Cytat

Jeżeli ktoś nie poświęci 4 sekund na sam loading, to jak poświęci minuty na przeczytanie treści ? - no własnie taki ktoś nie jest celem. Ogólnie docelowo chcę nagrać głos, aby nie kazać ludziom czytać... 

Nie, glos jest zawsze wolniejszy niz mysl. Nie slucham podcastow, ogladam filmy instruktarzowe tylko w ostatecznosci. Wole czytac bo tak jest szybciej. Ludzie skanuja tresc, w kilka sekund musza znalezc info o czym jest strona. Jezyk korzysci i takie tam...

Cytat

Tu też pewnie jest problem, na razie jadę po kosztach. Korzystam z NVMe 2GB ze skonfigurowanym Lite Speed Cache

Chodzi mi o to, ze ludzie przeceniaja szybkosc serwera, a niedoceniaja optymalizacje samej strony. Taka madra mysl jaka przeczytalem kiedys nt. designu: "nie chodzi o to czy jeszcze mozna cos dodac, tylko o to ze nic nie mozna juz ujac, zeby design byl perfekcyjny". Nie slowo w slowo, ale w tym sensie...

Cytat

Po prostu zmienię kolor biały na czarny i będzie ciemniej :)

Faktycznie. To należy poprawić. 

Zbyt duzy kontrast razi w oczy. Niedawno znalazlem taki trick: na jasnym tle czarny z odrobina transparentnosci (np. rgba(0,0,0,0.7)), na ciemnym - odwrotnie (tzn. bialy).

Cytat

Sprawdziłem już. Głównie YT, Insta i live-y na mediach społecznościowych. Ja zajmuję się wychodzeniem z depresji, hipnozą, podświadomością itd. Ludzie takich słów raczej nie Googlują..., ale trzeba próbować. 

Rozne dziwne rzeczy Googluja. Ale jesli masz jechac na dlugim ogonie to powinienes rozwinac bloga.

Cytat

I tutaj kolejne ważne pytanie

Czy powinienem używać słów lekko ogólnych, czy strikte sprzedażowe ?

Zbyt ogolne nie konwertuja

Cytat

Np. sprzedażowy "nauka radzenia sobie z depresją" czy lekko-ogólny depresja leczenie... to jest dylemat dla mnie teraz. Co radzisz, ponieważ podobno Google zaniża strony, które np. na słowo ogólne stres dostaną produkt to taka strona podobno leci w dół z 4 miejsca na 29. Czy jest to prawdą?

Tu obijamy sie o kategorie "zdrowie", w ktorej nie siedze i nie wiem jak Google w niej reaguje.

Edytowane przez blazejs
zlosliwosc rzeczy martwych...

7 godzin temu, blazejs napisał:

U ciebie jest taki problem, ze masz za duzo tresci w naglowkach Hn. Tak jak wspomnialem wczesniej, przekopywanie sie przez generowany kod z Divi to jest makabra, ale zauwazylem ze caly ten tekst w bialych blokach na zoltym tle to byly H2. Google moze to uznac za przeoptymalizowanie (jest takie slowo?). Nie mowiac juz, ze to niepoprawne pod katem semantyki kodu.

I to jest konkret, który wiele wyjaśnia, dziękuję :)

Cytat

przeoptymalizowanie (jest takie slowo?)

Tak, oznacza optymalizowane na siłę :)

Tak. Bo waga stron rosnie szybciej niz predkosc Internetu. Przeczytalem na ten temat tony badan i tekstow pisanych przez autorytety.

Robię backup co tydzień i mi waga maleje. Chyba za mało tworzę :). Choć pewnie masz racje, jeśli doda się na stronę klipy video to waga podejdzie do góry. 

Cytat

Zle szukales :)

Być może, korzystałem wtedy z facebooka. Ale inni są równie "cenni". Strona, która reklamuje się tutaj za audyt i optymalizację życzy sobie 1200 + Vat :)

Wole czytac bo tak jest szybciej.

Reprezentujesz stare wartości. Dodanie kilku filmów na YT znacznie bardziej zainteresowało odbiorców niźli mój tekst podparty faktami i nawet badaniami jakie na sobie przeprowadziłem dla potwierdzenia tezy. Co najwyżej dostałem like, albo wow. Społeczeństwo nam się rozleniwia, kultura obrazkowa, instant. Już teraz, natychmiast. Nawet rząd pieniądze rozdaje...

Zbyt duzy kontrast razi w oczy. Niedawno znalazlem taki trick: na jasnym tle czarny z odrobina transparentnosci (np. rgba(0,0,0,0.7)), na ciemnym - odwrotnie (tzn. bialy).

Będzie zastosowane. 

Ale jesli masz jechac na dlugim ogonie to powinienes rozwinac bloga.

Mam to w planach. Od ilu słów kluczowych zaczyna się long tail ?

Zbyt ogolne nie konwertuja

Racja, ogólne to do encyklopedii. Znalezienie informacji ogólnych i tyle. 

Tu obijamy sie o kategorie "zdrowie", w ktorej nie siedze i nie wiem jak Google w niej reaguje.

Trzeba będzie skorzystać z Google Trends (jeśli dobrze pamiętam nazwę). 

--

A jeśli chodzi o zapewnienie ruchu na stronie, czy o czymś nie wiem ?

-social media

- yt i inne

- przekierowania z innych domen

- artykuły sponsorowane

- traffic exchange

Jest coś jeszcze ?

I ciekawostka na koniec. W zasadzie dalej nie mam linków zewnętrznych prowadzących do strony, od czasu do czasu skorzystam z katalogu, a tutaj Google Search Console zaczyna mi stronę awansować. Początkowo z 50 na 19 miejsce... Jakim cudem bez seo, mocnych linków, presli, artykułów sponsorowanych i innych ?

A może jest to efekt czasu? strona ma 6-7 miesięcy...

Godzinę temu, Pilarczyk napisał:

Robię backup co tydzień i mi waga maleje. Chyba za mało tworzę :). Choć pewnie masz racje, jeśli doda się na stronę klipy video to waga podejdzie do góry. 

tak na szybko:

https://www.nngroup.com/articles/the-need-for-speed/

https://almanac.httparchive.org/en/2019/table-of-contents

Reprezentujesz stare wartości. Dodanie kilku filmów na YT znacznie bardziej zainteresowało odbiorców niźli mój tekst podparty faktami i nawet badaniami jakie na sobie przeprowadziłem dla potwierdzenia tezy. Co najwyżej dostałem like, albo wow. Społeczeństwo nam się rozleniwia, kultura obrazkowa, instant. Już teraz, natychmiast. Nawet rząd pieniądze rozdaje...

Jestem pokolenie X, choc z koncowki to jednak. Millennialsi sa wychowani bardziej na kulturze obrazkowej. Wszystko zalezy od targetu, ja skupiam sie na X i baby-boomers. Nie rozumiem Y-kow (millennials), a Z-ki to juz kosmici (mimo iz mam takich dwoch w domu).

Mam to w planach. Od ilu słów kluczowych zaczyna się long tail ?

chyba nie ma scisle okreslonych limitow

Trzeba będzie skorzystać z Google Trends (jeśli dobrze pamiętam nazwę). 

Raczej mialem na mysli - grzecznie zapytaj (w innym watku) ludzi, ktorzy siedza w pigulach i takich tam.. :) Choc chyba temat pozycjonowania stron z kategorii health and money co jakis czas sie przewija.

A jeśli chodzi o zapewnienie ruchu na stronie, czy o czymś nie wiem ?

-social media

- yt i inne

- przekierowania z innych domen

- artykuły sponsorowane

- traffic exchange

Jest coś jeszcze ?

Zaleznie od typu produktu, grupy docelowej, przekroju plci i wieku wszystko sie zmienia. Jedni maja 90% ruchu z Google, inni z FB.

I ciekawostka na koniec. W zasadzie dalej nie mam linków zewnętrznych prowadzących do strony, od czasu do czasu skorzystam z katalogu, a tutaj Google Search Console zaczyna mi stronę awansować. Początkowo z 50 na 19 miejsce... Jakim cudem bez seo, mocnych linków, presli, artykułów sponsorowanych i innych ?

A może jest to efekt czasu? strona ma 6-7 miesięcy...

Moze strzelam na oslep, ale wydaje mi sie ze od jakiegos czasu wiekszego znaczenia nabrala optymalizacja on-site. Albo po prostu konkurencja spadla... Powyzej top10 moze skakac nawet po kilkadziesiat pozycji jednego dnia, w jedna i druga strone.

52 minuty temu, blazejs napisał:

Daje do myślenia. Myślałem, że strony również przyśpieszają...

54 minuty temu, blazejs napisał:

Jestem pokolenie X, choc z koncowki to jednak.

To ja jestem dekadę za Tobą. Wychodzi na to, że podchodzę pod Y (Milenium).  Dzięki temu, że jesteś z końcówki rozumiesz chociażby SEO.

Godzinę temu, blazejs napisał:

X i baby-boomers

Wydałem trochę kasy na reklamy wiekowe na fb z przedziałem 20-65 i właśnie największy target fb to 60+ :). Moje produkty do nich nie trafiają, oni internet traktują jak drugą telewizję. Nie specjalnie chcą się uczyć, kupować. Chyba, że maść przeciwbólową na kręgosłup...

Nie rozumiem Y-kow (millennials)

Nie ma w nich zaangażowania, jak w poprzednich generacjach, bo nie nastawiają się na jedno zajęcie...

a Z-ki to juz kosmici (mimo iz mam takich dwoch w domu).

To największy target group z problemami psychicznymi. Obchodź się z nimi delikatnie i staraj się zakumplować, bo możesz łatwo przeoczyć etap, kiedy mają problem i Ci o nim nie powiedzą. Obecne warunki żywieniowe i podaż antydepresantów jeszcze bardziej nakręcają problem. 

Raczej mialem na mysli - grzecznie zapytaj (w innym watku) ludzi, ktorzy siedza w pigulach i takich tam.. :) Choc chyba temat pozycjonowania stron z kategorii health and money co jakis czas sie przewija.

Ok, dzięki za informację. 

Powyzej top10 moze skakac nawet po kilkadziesiat pozycji jednego dnia, w jedna i druga strone.

Rozbudowany ten algorytm Google. Zobaczymy co będzie za rok. 

Uszanowanie Forumowicze !

Pozwolę sobie przejść od razu do konkretnych pytań:

1. Czy optymalizowanie strony głównej, która jest dosyć ogólna na sens, czy powinienem optymalizować strony wyłącznie przynoszące zysk (produktowe) ?

2. Korzystam z Divi Buldiera, natomiast Yoast przypisany jest do czystego wordpressa. W przypadku strony głównej tekst nie wyświetla się jak to ma miejsce w przypadku wpisu blogowego. Za każdym razem muszę przechodzić z wordpressa na szablon graficzny i tam edytować treść. Czy to nie zakłóca prawidłowego odczytu programu Yoast Seo ?

3. Mam kilka czerwonych informacji od Yoast'a i nie jestem pewien czy dobrze, je zrozumiałem, proszę o pomoc:

* Wychodzące odnośniki
* Wewnętrzne odnośniki
* Rozkład frazy kluczowej i jej synonimów (równomierny)
* Gęstość słowa kluczowego (?) 
* Słowo kluczowe w na główkach wyższego rzędu (chyba chodzi o znaczniki H1, H2, H3) 

Proszę o rozwianie moich wątpliwości, to mi wiele pomoże. Dziękuję :)

• 2 lata później...

Witam, mam pytanie odnośnie mojej firmowej witryny, a w szczególności podstrony o pozycjonowaniu.

Od dawna jest tak że ta podstrona pojawia się raz na jakiś czas na frazę "pozycjonowanie stron" w top 60 Google i jest tam powiedzmy 3,4 dni po czym znowu na długie tygodnie znika z setki.

Nie mogę dojść do ładu z nią. Nie mogę znaleźć rozwiązania. Może jest za małe nasycenie tej frazy, ale z drugiej strony nie chcę przesadzić.

Może ktoś coś doradzić?

1 godzinę temu, activate napisał:

Nie mogę dojść do ładu z nią. Nie mogę znaleźć rozwiązania. Może jest za małe nasycenie tej frazy, ale z drugiej strony nie chcę przesadzić.

Analizowałeś jak ma konkurencja?

• 1 miesiąc temu...

Na wszystkie pytania ci odpowiedzieli,ja tylko dodam że na allegro siedzą dzieciaki, próbujący wciskać linki, albo pseudo pozycjonerzy, którzy wcisną ci 100 linków z ich zaplecza , które nie są podlinkowane i google nigdy ich nie zaindeksuje czyli strata pieniędzy. Pewnie kilka ciekawych ofert na allegro się znajdzie, ale większość omijaj z daleka