Skocz do zawartości

Wątpliwość dotycząca używania nagłówka H1

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

jestem początkującą użytkowniczką Wordpressa i nie daje mi spokoju kwestia stosowania nagłówka H1. Wiem, że jest on zarezerwowany dla tytułów stron i wpisów i może być użyty tylko raz. Co jednak w przypadku gdy mamy tytuł podstrony, np. portfolio, a tuż pod nim tytuł opisu, np. obejrzyj moje obrazy? Czy obydwa będą miały H1?

To nie jest do konca tak, ze tylko raz. Ale zeby miec nad tym panowanie musialabys miec kontrole nad kodem, a w kontekscie WP zakladam, ze nie masz. Zasadniczo H1 moze byc wiecej niz raz, jesli jest pomiedzy HEADER (<header><h1>...</h1></header>). Nie ma tez obowiazku uzywania do tytulow stron typu Oferta czy Kontakt tagu H1. Robi sie to dla automatyzacji w CMS... Dla wpisu blogowego tytul jako H1 ma juz duzo wiekszy sens. A ten przyklad, ktory podajesz to bardziej pasuje jako button CTA ("obejrzyj moje obrazy" jako link do galerii). Generalnie to powinno sie uzywac naglowkow Hn do nadania struktury dokumentu, ale trzeba tez pamietac, ze HTML nie powstal do robienia blogow czy stron firmowych, tylko do publikacji dokumentow naukowych (bo koncepcja hipertekstu to sa jeszcze lata 80-te).

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności