Skocz do zawartości

Kodowanie bazy danych po raz N-ty

Trademark

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosyć obszerny zrzut bazy danych robiony przez PhpMyAdmin 2.6.4-pl4. Moja wersja PhpMyAdmina to 2.9.0.2. Problem polega na tym, że gdy importuję ten zrzut do bazy, to polskie znaki nie wyświetlają się normalnie - i tak np. literka "ź" to "1", literka "ł" to "3", literka "ś" to "¶" (a na niektórych wpisach pojawia się też jako "¶"), literka "ć" to "a"... I w związku z tym mam pytanie, czy w ogóle da się to w jakikolwiek sposób przekonwertować, żeby polskie znaki były wyświetlane normalnie? Próbowałem na różne sposoby, zmieniałem też kodowania tabel, ale nic to nie dało - kombinowałem z latin1, latin2, utf8..

Chciałem nawet normalnie po prostu zamienić znaki w edytorze, ale problem pojawia się, gdy np. "ź" to "1" - a 1 to też cyfry np. z wpisów rekordów... to samo z literką "ć" --> wyświetla się jako "a" i wtedy wszystkie litery "a" zamieniłoby mi na "ć".

;]

Ostatnio robiłem przenosiny bazy utf-8 na ... utf-8 (obie identyko)

(SET NAMES utf8)

select ... into outfile ... eksportował mi błednie znaki - szlag mnie trafiał

napisałem export w php'ie (proste query i zapis do pliku z separatorami)

i... było cacunio.

Ergo : podejrzewam błąd w 'into outfile' związany z kodowaniem lub w kliencie (choc probowalem dwoma).

Ergo2: php górą :D

co serwer to są problemy - kodowanie starej bazy latin1 - import latin1 - polskie znaki,np. literka ł - to 3

serwer home - polskie litery A? - wszystkie tak samo

serwer nazwa - polskie litery A3 - np. dla ł

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności