Skocz do zawartości

Usuwanie niepotrzebnych CSS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, walczę od jakiegoś czasu z optymalizacją pod względem szybkości strony. Mój serwer akceptuje LiteSpeed - włączyłem we wtyczce. Aktualnie PageSpeed Insights ocenia szybkość strony desktopowej na 53, a mobilnej na 27 :D I ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości - strona działa ociężale. Poskanowałem w DevTools / Coverage i widzę kilka CSS ma 100% Unused Bytes. Mogę je bezpiecznie usunąć w WordPressie? Motyw z którego korzystam to Press Customizr + oczywiście Elementor.

Widzisz, dana podstrona może mieć kilka 100% unused CSS, co nie oznacza, że na innej podstronie nie jest akurat wykorzystywane. 

Elementor ma to do siebie, że ładuje wszystko. Moim zdaniem sugerowałbym włączyć logikę do  optymalizacji tzn. wykluczać dane pakiety CSS per podstrona. 

1 godzinę temu, phillix napisał:

@Seowca  'elementor wyłączanie pakietów' jest niewiele informacji :D 

Pakiety czyli odnośniki do stylów CSS lub skryptów JS. Np. Contact Form 7 embeduje CSS i JS na wszystkich stronach. Można to naprawić np. przez coś takiego wskazując w logice jakiej strony to się tyczy. Są też odpowiednie wtyczki do takich zabiegów, jeśli wolisz. 

/**
* Remove Contact Form 7 js and css unless on the contact page
**/
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'sr_remove_cf7_scripts' );
function sr_remove_cf7_scripts() {
    if ( !is_page('contact') ) {
        wp_deregister_style( 'contact-form-7' );
        wp_deregister_script( 'contact-form-7' );
    }
}

W Twoim przypadku nieużywany CSS to nie jakiś poważny problem. Postępuj zgodnie z tym, co Ci podaje PageSpeed Insights i dojdziesz do dobrego wyniku.

Na pierwszy rzut oka korzystasz z niezoptymalizowanych pluginów, niepotrzebnych ikon itd.

@okazwłoka Aktualnie były wyłączone LiteSpeed ( który nie daje odczuć w rzeczywistości i wyniku PageSpeed Insights ). Najwięcej według mnie pomaga WP Fastest Cache, który mam skonfigurowany według różnich poradników. Jak przeglądam strony należące do pozycjonerów, które w większości są stworzone na WP, to mam lekkie WOW ?

Takie pytania padaja tutaj srednio raz na dwa tygodnie. Niech zgadne - strone robil ktos po znajomosci po najmniejszym koszcie? Odpowiedz na twoje pytanie jest tutaj:

Cytat

Motyw z którego korzystam to Press Customizr + oczywiście Elementor

Odchudzanie CSS nic ci nie da, bo to jest tylko wierzcholek gory lodowej. Okazwłoka dobrze mowi, ale jesli nie masz doswiadczenia to nie bedziesz wiedzial nawet gdzie szukac. Strzelasz slepakami.

Mozna sie ze mna nie zgadzac, ale napisze to co odpowiadam kazdemu z podobnymi pytaniami.

1. WordPress nie jest zlotym srodkiem na wszystko. Wiekszosc stron moze sie spokojnie bez niego obyc.

2. Gotowe szablony to zlo (w przewazajacej wiekszosci przypadkow).

3. Buildery (Elementor i s-ka) to jeszcze wieksze zlo. Bez wyjatkow.

Problem jaki chcesz rozwiazac wynika ze zignorowania wszystkich powyzszych punktow.

Nie bierz do siebie osobiscie tego co teraz napisze, bo to jest problem odnoszacy sie do setek tysiecy ludzi, ale kiedy wreszcie ludzie zrozumieja, ze zbudowanie strony www w dzisiejszych czasach to nie jest to samo co napisanie rozprawki w Wordzie albo prezentacji do szkoly w Powerpoincie? Przez 20 lat, od kiedy w tym siedze, rozwinelo sie to - uwielbiam stosowac porownania - jak od czasow machiny latajacej braci Wright, do rakiet kosmicznych.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

@blazejs doceniam Twój komentarz. Oczywiście stronę robiłem nie ja, a to moja pierwsza stycznośc z WP. Na innej mojej domenie testowej postawiłem testową stronkę bez treści na samym elementorze i dedykowanym motywie Hello elementor. Również działa wolno.

Jak nie elementor to co byś od siebie polecił? W czystym html/css mam za małego skilla. 

Teraz, phillix napisał:

@blazejs doceniam Twój komentarz. Oczywiście stronę robiłem nie ja, a to moja pierwsza stycznośc z WP. Na innej mojej domenie testowej postawiłem testową stronkę bez treści na samym elementorze i dedykowanym motywie Hello elementor. Również działa wolno.

Jak nie elementor to co byś od siebie polecił? W czystym html/css mam za małego skilla. 

Ja gotowe szablony (i to proste, blogowe) wykorzystuje tylko na zapleczu. Do page buidler'ow nawet nie mam cierpliwosci. Jesli robie cos na WP to od zera. Oczywiscie moje strony nie sa moze tak "user friendly" od strony edycji (w cudzyslowiu, bo ja nie wiem co jest user friendly w page builderze - nie ma juz czegos takiego jak prawdziwe WYSIWYG w edycji strony www odkad jest RWD, WYSIWYG dziala dobrze tylko w druku), ale zwykle i tak to ja nimi zarzadzam, bo klient nawet jesli chce CMS, to nie chce mu sie uczyc jego obslugi.

To co ty masz mozna zrobic jako strone statyczna (jesli nie potrzebujesz formularza). Z WP i optymalizacja wydajnosci jest przede wszystkim taki problem, ze kazdy plugin dodaje od siebie jakis css, jakis js, a to zwieksza tez ilosc zapytan http (jesli masz HTTP2 na serwerze to ci to zwisa, jesli nie masz to ma to znaczenie). Sam WP tez laduje coraz wiecej szajsu od siebie (np. cos tam do Gutenberga, emotikony itp). A zle przygotowany gotowy szablon tez ma czesto caly css i js podzielony na dziesiatki plikow.

95% klientow pyta o strone na CMS (bo cos tam slyszeli od kogos), moze 10-20% chce sie tym potem naprawde samodzielnie zajmowac - reszta nie ma czasu uczyc sie obslugi (albo nie chce, jak zobaczy ile to wysilku), przewaznie strona nie jest aktualizowana latami, az do redesignu. Dlatego uwazam, ze nie ma sensu komplikowac rzeczy, ktore mozna zrobic prosciej. I wydajniej.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

42 minuty temu, phillix napisał:

@blazejs Ja tez nie jestem za gotowymi szablonami, bo i tak sie usuwa większość na starcie. Tylko jakiś prosty motyw + elementor.

Jesli uzywasz buildera to tak czy siak musisz miec ostylowane elementy, z ktorych to skladasz (tak samo jest w przypadku Gutenberga). Nie kazdy szablon bedzie je mial. To nie jest jakis Photoshop. Ja jestem ponadprzecietnie zafiksowany na punkcie czystosci kodu, a kod z builderow to jest taka sieczka, ze trudno sie w tym polapac. To ma wplyw na wydajnosc strony. Na telefonach takie strony laduja sie duzo dluzej, jakby malo bylo, ze na telefonie strona i tak laduje sie 2-3 razy wolniej niz na komputerze.

OK, na poczatek dam ci prosty trik - zoptymalizuj zdjecia bo sa zbyt duze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności