Skocz do zawartości

Mechanizm linkowania- czyli jak?

Renata2020

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, zupełnie nie tak.

1. Po co w ogóle chcesz pozycjonować stronę główną na cokolwiek? Strona główna powinna być zubożała w zawartość tak bardzo, jak tylko zubożała być może. Stron głównych nie pozycjonuje się na żadne zapytania sprzedażowe - właśnie po to, aby nie kanibalizowała Ci ruchu napływającego na podstrony. Bo do podstrony jesteś w stanie przypisać np. dane strukturalne, a do głównej nie.

Zresztą sprawdź sobie, jak wyglądają SERPy, np. dla zapytania o jakąś usługę, albo produkt. w 90% przypadkach eksponowane są URLe podstron, a nie stron głównych. To nie 2012 r., gdzie wszystkie keywordy pchało się na główną i tylko nią pchało w SERP'ach.

2. Błędnie rozumiesz przepływ linkjuice, ale to jest temat na cały artykuł, więc daruję sobie. Zasadniczo - linkjuice zbierany przez podstronę X jest rozkładany linkowaniem wewnętrznym po podstronach dalej. A strona główna pojawia się w tej narracji najczęściej, bo co typowe - przyjmuje na siebie największą liczbę linków zewnętrznych.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Od dłuższego czasu mało wyników do stron głównych pojawia się w serpach. Ja jeśli mam możliwość wrzucam jakieś treści na stronę główną po to żeby sygnalizować wyszukiwarce "temat" całej domeny poprzez użycie odpowiednio dużej ilości różnorodnych fraz kluczowych

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

11 godzin temu, Aleksiejs napisał:

Od dłuższego czasu mało wyników do stron głównych pojawia się w serpach. Ja jeśli mam możliwość wrzucam jakieś treści na stronę główną po to żeby sygnalizować wyszukiwarce "temat" całej domeny poprzez użycie odpowiednio dużej ilości różnorodnych fraz kluczowych

I co potem robisz usuwasz je? 

@Renata2020 po zoptymalizowaniu docelowych podstron oraz przy odpowiednim podlinkowaniu wewnętrznym i zewnętrznym zazwyczaj nie powinny przeskakiwać pozycje na stronę główną. SEO to ciągłe zmiany, jeśli A nie działa to robimy B itd.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@Aleksiejs Rozumiem. Tak tez działam. A  jak będzie lepiej.

Mam 1 frazę kluczową - to wiadomo ona idzie na stronę główna. i 4 frazy dla których są przygotowane podstrony. (ale te frazy są łapane przez stronę główną, bo te frazy wystepują też na głównej stronie).

Czy nie lepiej zostawić te frazy na stronie głównej, bo strona główna jest silniejsza? (tak mi się przynajmniej wydaje) czy jednak starać się je umieścić w podstronach i potem ewentualnie podstronę jeszcze podlinkować.?  to jakaś róznica, czy nie ma to znaczenia?

Godzinę temu, Renata2020 napisał:

Czy nie lepiej zostawić te frazy na stronie głównej, bo strona główna jest silniejsza? (tak mi się przynajmniej wydaje) czy jednak starać się je umieścić w podstronach i potem ewentualnie podstronę jeszcze podlinkować.?  to jakaś róznica, czy nie ma to znaczenia?

Chyba już dostałeś odpowiedź? :) czy ja czegoś nie rozumiem?

W dniu 6.07.2020 o 13:10, Paq napisał:

Nie, zupełnie nie tak.

1. Po co w ogóle chcesz pozycjonować stronę główną na cokolwiek? Strona główna powinna być zubożała w zawartość tak bardzo, jak tylko zubożała być może. Stron głównych nie pozycjonuje się na żadne zapytania sprzedażowe - właśnie po to, aby nie kanibalizowała Ci ruchu napływającego na podstrony. Bo do podstrony jesteś w stanie przypisać np. dane strukturalne, a do głównej nie.

2 godziny temu, Renata2020 napisał:

Czy nie lepiej zostawić te frazy na stronie głównej, bo strona główna jest silniejsza?

Nie dasz rady wszystkich fraz ladowac na glowna (zwlaszcza jesli masz ich sporo). Od dluzszego czasu w serpach wyraznie widac, ze Google preferuje zoptymalizowane podstrony.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Możesz jeszcze sprawdzić w google te hasła, na których ci zależy i zobaczyć jaką algorytm ma tendencję akurat w tym obszarze - czy do pokazywania podstron czy stron głównych. Bo często z kolei na frazach regionalnych bez problemu pozycjonuje się też stronę główną. 

39 minut temu, mikee napisał:

Możesz jeszcze sprawdzić w google te hasła, na których ci zależy i zobaczyć jaką algorytm ma tendencję akurat w tym obszarze - czy do pokazywania podstron czy stron głównych. Bo często z kolei na frazach regionalnych bez problemu pozycjonuje się też stronę główną. 

To też się zmienia w czasie, więc warto obserwować serpy. Mam klienta, który w majowej aktualizacji algo wypadł na jedną ze swoich istotnych fraz do top20, a w top5 pojawiły się 3 strony główne, które wcześniej bujały się w okolicach 20-50 miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności