Skocz do zawartości

Google Ads międzynarodowe dla jednej domeny

Takietam

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Mam taką sytuację, że będę uruchamiał kampanię Google Ads dla domeny, która jest w języku angielskim. Na kilka krajów. Dla każdego chcę założyć inne konto Google i ustawiać kampanie na odpowiednie lokalizacje (na te kraje). Mam kilka pytań:

1) Czy są jakieś przeciwwskazania dla takiego rozwiązania? Wiem, że można utworzyć kilka kampanii na jednym koncie i ustawiać w nich obrębie lokalizacje ale czy moje rozwiązanie ma jakieś minusy, które będą wpływać na jakość kampanii?

2) Czy może być z tego jakiś problem, że jedna domena jest reklamowana na kilku kontach adsowych?

3) Czy jest szansa, że te konta będą ze sobą jakoś rywalizować w wyświetlaniach (zakładając, że dobrze poustawiam wyświetlanie dla danych lokalizacji)?

Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

Osobiście ustawiłbym to chyba na jednym koncie - choć, być może jeśli setup jest bardzo rozbudowany robienie tego na kilku kontach może okazać się lepszym rozwiązaniem. Odpowiadając na pytania:

1. Oprócz utrudnienia w zarządzaniu, raczej nie ma przeciwskazań natury technicznej. Przez utrudnienia w zarządzaniu mam na myśli m.in. - brak możliwości pracy ze wspólnymi budżetami czy wspólnymi listami słów kluczowych etc.

2. Nie. Pod względem tchnicznym nie jest to problem. Jakiś czas temu zarządzałem kampanią dla dużej sieci sklepów - jedna domena, różne wersje językowe w katalogach. Każdy kraj, a nawet poszczególne stany danego kraju prowadziły oddzielne kampanie Google Ads. Jedyny problem jaki się może pojawić wynikać będzie z niewłaściwej konfiguracji targetowania lokalizacji.

3. Jak wyżej, jeśli wszystki będzie poprawnie ustawione nie powinno być żadnej rywalizacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności