Skocz do zawartości

optymalizacja "pagespeed insights" a nieuzywane cssy

HERO

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

optymalizuje moją stronę tak żeby uzyskać jak najwyższy wynik w pagespeed insights - chodzi o

Opiekuj.pl

narazie mam okolice 80, przewaznie powyzej 80 

jednym z rzeczy ktore wskazuje to Remove unused CSS. I rzeczywisice strona jest tak zrobiona ze mam dwa pliki css bootstrap i style w ktorym przechowuje style dla wygladu wszystkich podstron w domenie. 

Moje pytanie jest nastepujace, czy znacie i mozecie polecic narzedzie ktore wyswietli zakres selektorow, klas z ktorych korzysta dana strona, np glowna? wtedy moglbym zrobic sobie osobne dwa pliki tylko dla strony glownej oraz dla pozostalych

dzieki

Opiekuj.pl - Testy dla opiekunek do dzieci | Dentysta Mokotów który daje powody do uśmiechu | Systemy szklane - Oferujemy szeroki wybór elementów szklanych dostępnych w różnych rozmiarach

Ciągle przemycasz w swoich postach linki do swoich stron, odkopujesz wiekowe tematy, potrafisz napisać ponad 10 ocen za raz w dziale "strony do oceny".  Inni użytkowniki forum raportują Twój "marketing". Miałeś już ostrzeżenia , zrób to jeszcze raz i usuniemy Ciebie z forum, bo nie mamy  czasu pilnować każdy post. 

17 minutes ago, MaxPan said:

Ciągle przemycasz w swoich postach linki do swoich stron, odkopujesz wiekowe tematy, potrafisz napisać ponad 10 ocen za raz w dziale "strony do oceny".  Inni użytkowniki forum raportują Twój "marketing". Miałeś już ostrzeżenia , zrób to jeszcze raz i usuniemy Ciebie z forum, bo nie mamy  czasu pilnować każdy post. 

spoko postaram sie zwracac uwage na date postow i nie wrzucac linkow, a wracajac do pytania? wiesz moze jak moge sprawdzic ktore reguły CSS nie sa uzywane przez daną strone/podstorne?

Opiekuj.pl - Testy dla opiekunek do dzieci | Dentysta Mokotów który daje powody do uśmiechu | Systemy szklane - Oferujemy szeroki wybór elementów szklanych dostępnych w różnych rozmiarach

22 minuty temu, HERO napisał:

wracajac do pytania? wiesz moze jak moge sprawdzic ktore reguły CSS nie sa uzywane przez daną strone/podstorne?

jest cos takiego

https://purgecss.com/

ale nie testowalem bo nie uzywam juz frameworkow, ani tym bardziej gotowych szablonow. Po prostu informuje, ze cos takiego istnieje.

To jest wlasnie jeden z problemow kiedy bierzesz gotowy szablon oparty na frameworku. Nigdy nie wiesz co jest wykorzystane, a co nie. Kiedy jeszcze bawilem sie Foundation to przy kompilacji wylaczalem niepotrzebne moduly, ale trzeba wiedziec ktore...

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

dzieki Blazejs. ja znalazlem cos takiego bedac w chromie na stronie: ctrl + shift + i > ctrl + shift p > show coverage > start 

wszystko ladnie pokazuje na czerwono czego nie uzywa i jest opcja export ale do json. jak znajde opcje exportu tylko uzynego kodu to dam znac

19 minut temu, HERO napisał:

dzieki Blazejs. ja znalazlem cos takiego bedac w chromie na stronie: ctrl + shift + i > ctrl + shift p > show coverage > start 

wszystko ladnie pokazuje na czerwono czego nie uzywa i jest opcja export ale do json. jak znajde opcje exportu tylko uzynego kodu to dam znac

Nie uzywam Chrome :) Firefox ma o wiele lepsze dev-tools. Mozesz sobie skompilowac tego Bootstrapa i podmienic jesli juz bedziesz wiedzial co jest nadmiarowe.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

3 hours ago, blazejs said:

Nie uzywam Chrome :) Firefox ma o wiele lepsze dev-tools. Mozesz sobie skompilowac tego Bootstrapa i podmienic jesli juz bedziesz wiedzial co jest nadmiarowe.

naprowadzisz prosze z czego skorzystac w ff?

Godzinę temu, HERO napisał:

naprowadzisz prosze z czego skorzystac w ff?

Do czyszczenia css? Nie wiem. Gdybym potrzebowal to uzylbym czegos innego, ale ja sam pisze css. Olej to, nie masz az tak ciezkiej strony. Ale zwroc uwage, ze ladujesz az 3 kroje fontow, i to chyba w kazdej mozliwej grubosci. Zrob z tym porzadek i ustaw font-display na fallback. I ustaw sobie odpowiednio cache'owanie w .htaccess.

6 hours ago, blazejs said:

Do czyszczenia css? Nie wiem. Gdybym potrzebowal to uzylbym czegos innego, ale ja sam pisze css. Olej to, nie masz az tak ciezkiej strony. Ale zwroc uwage, ze ladujesz az 3 kroje fontow, i to chyba w kazdej mozliwej grubosci. Zrob z tym porzadek i ustaw font-display na fallback. I ustaw sobie odpowiednio cache'owanie w .htaccess.

nie moge poradzic sobie z tym Leverage browser caching

wklejam do .httaccess to

<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
</IfModule>
<IfModule mod_expires.c>
  ExpiresActive On

# Images
  ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
  ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
  ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
  ExpiresByType image/webp "access plus 1 year"
  ExpiresByType image/svg+xml "access plus 1 year"
  ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"

# Video
  ExpiresByType video/mp4 "access plus 1 year"
  ExpiresByType video/mpeg "access plus 1 year"

# CSS, JavaScript
  ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
  ExpiresByType text/javascript "access plus 1 month"
  ExpiresByType application/javascript "access plus 1 month"

# Others
  ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month"
  ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
</IfModule>

a na gtmetrix dostaje f15

serwer na nazwa

Zasadniczo to żyłowanie wyników do 80+ to już czysta kosmetyka. Wpływ na pozycje w serpach to już ma dosłownie zerowy. Moim zdaniem nie ma nawet sensu na to tracić czasu bo to się nie przełoży ani na lepszą widoczność, ani na zarobek ze strony. Jest tam za to pewna inna rzecz, która przykuła moją uwagę pod kątem ,,co może iść nie tak":

spacer.png

7 godzin temu, HERO napisał:

nie moge poradzic sobie z tym Leverage browser caching

a na gtmetrix dostaje f15

serwer na nazwa

Juz masz OK. Zewnetrznych zasobow (np. Google fonts) i tak nie skeszujesz.

Spam score rozumiem, ze jest liczone na podstawione jakosci stron na ktorych sa linki kieruje do naszej strony? widze, ze niektore linki to sa z przed 10 lat. wiec albo postaram sie zeby te linki zniknely (tutaj pewnie nikt mi nie odpisze z adminow strony) albo postaram sie o wieksza liczbe linkow z lepszych stron

Tutaj bardziej chodzi o duplicate content i unikalną treść na stronie. Popracowałbym nad poprawą unikalności poszczególnych podstron i edycją tekstu, żeby w miarę możliwości choć jest to trudne na tego typu strony nie bylo to tylko kopiuj-wklej i to samo na każdej podstronie. Usuwanie linków moim zdaniem nie ma sensu. To jedna z najmniej opłacalnych rzeczy w SEO. Już lepiej użyć narzędzia disavov, ale ja bym się jednak wstrzymał i tego nie robił. 

Strona jest w indeksie więc skreślona u googla nie jest tylko trzeba teraz w miarę mądre kroki podejmować.

Pierwsza rzecz to onpageseo. Widzę, że z sygnatury linkujesz na anchor "opiekunka do dziecka". Onpageseo na stronie głównej pod kątem tego słowa kluczowego praktycznie nie istnieje:

spacer.png

Onpageseo czyli elementy takie jak nagłówki h1-h6, meta description, alt tagi etc. Powinny być na ten temat dobre poradniki na forum, jeżeli nie ma to warto na początek wspomóc się np. tym programem, z którego ss tu wysłałem przy ocenie tego. Nazywa się website auditor i jego podstawowa wersja jest całkowicie darmowa.

Co do optymalizacji pod kątem tekstu, żeby nie robić na stronie niekonwertującej ściany tekstu warto umieścić blokami np. trochę tekstu na samej górze, trochę tekstu na samym dole etc. Ja np. robię tak na swoich stronach, że mam konwertujący landing page z małą ilością tekstu i trochę dłuższy art pod seo już poniżej mojego głównego contentu gdzie 90% userów nawet nie zagląda. Jest, żeby był można w podobny sposób tekst na stronie wrzucić, żeby nie przeszkadzał w odbiorze strony jeżeli ciężko jest wrzucić art. tak, żeby strona zachowała przejrzystość.

Co do linkowania to tym bym się zajął na końcu, ale jak już by do tego przyszło to moim zdaniem na samym początku warto wykorzystać wszelkiego rodzaju social media. Są to zazwyczaj bardzo dobre linki, a przy okazji social marketing również może pomóc w dotarciu do odbiorców oprócz SEO. Mam tu na myśli linki z takich miejsc jak:

Facebook

Instagram

Linkedin

Pinterest

Youtube

Osobiście od założenia profili brandowych i wrzuceniu linku na tych miejscówkach zaczynam zawsze linkowanie i za każdym razem te linki pomagają się stronie rozpędzić.

Moim zdaniem dopiero po wykonaniu lepszego onpageseo pod konkretne słowa kluczowe i poprawy tego aspektu na stronie + podlinkowaniu z social mediów przyjdzie czas na większą akcję linkbuildingu ;) 

azzaz dziekuje. z contentem nie bedzie wiekszego problemu bo tak jak mowisz sa miejsca na stronie gdzie i tak uzytkownik nie "dojezdza" ;) 

o linkach w socialach nie pomyslalem a to dosc proste bedzie i dziekuje za website auditor. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności