Skocz do zawartości

optymalizacja "pagespeed insights" a nieuzywane cssy

HERO

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma problemu. Propo linków z social mediów zapomniałem tam wspomnieć o twitterze, a on jest dosyć ważny też moim zdaniem. Z tego co ja widziałem u siebie po ahrefsie google lubi linki twitterowe więc jak najbardziej warto mieć konto też tam.

Jeszcze tylko co do samego onpageseo polecam też na różne podstrony pododawać różne słowa kluczowe. Nie warto się moim zdaniem na większej domenie ograniczać do jednego czy dwóch kw na jednej podstronie. 

spacer.png

No i oczywiście taka strona aż się prosi o longtaile w formie "opiekunka do dziecka Warszawa" "opiekunka do dziecka Wrocław" etc. takie longtaile same w sobie za dużo ruchu nie mają najczęściej, ale za to dużo szybciej wpadają do topek niż główne kw i pozwalają czerpać zyski ze strony trochę szybciej.

Spam score - jesli ktos sie chce pozycjonowac w MOZie, albo w SEMRush (oni tez maja cos podobnego) faktycznie powinien sie tym przejac. Ci, ktorzy pozycjonuja strony w Google moga spac spokojnie. Linki z sociali - strata czasu. @azzaz piszesz, ze w Ahrefsie widac , ze Google lubi linki z Tweetera. Coz, ja mysle, ze niespecjalnie je lubi - w 2018 roku Google indeksowalo ok. 5% tweetow. W 2020 jest to pewnie 0.5% 

Nie pisałem, żeby całe linkowanie robić z social mediów tylko, żeby od tego zacząć, a właściwie od profili brandowych na social mediach. Większość stron internetowych, które chcą dotrzeć do ludzi promują się w social mediach i od tego zaczynają. Potem oczywiście należy dokładać inne linki nie chodzi o to, żeby wszystkie były z social mediów tylko, żeby na początek po jednym stamtąd wrzucić. Osobiście linkuję tak, żeby profil linków był jak najbardziej naturalny i wyglądał jakby się strona sama z siebie, viralowo rozchodziła wśród użytkowników. Nie tak dawno bo w maju po updacie robiłem eksperyment z właśnie tego typu linkbuildingiem.

Tak wyglądały moje kw organiczne(wzięte z brzegu wtedy bo chodzi o sam trand, mam coś +/- 600 organic kw bezpośrednio po updacie(wszystko na czerwono) na stronie wrzucanie ich wszystkich do screenu by całą stronę zajęło:

spacer.png

Tak wyglądało to samo po podlinkowaniu strony z profilem linków jak najbardziej zbliżonym do moim zdaniem zwykłego rozchodzenia się strony czyli była tam mieszanka zarówno profili forumowych jak i linków z ogólnodostępnych mocnych miejscówek jak wykop/reddit/wordpress jak i social sygnals czyli to co poleciłem na sam początek. 

Trand na tej samej stronie 2 dni później kiedy jeszcze masa osób narzekała w internecie, że ten straszliwy update kosi strony, pozycjonerzy płaczą itd. etc. już trochę więcej po takim linkowaniu na zielono, a generalnei moja strona raczej się googlowi nie podobała i przed robieniem czegokolwiek od 4 maja właściwie miałem same spadki i wszystko na czerwono. 7 wieczorem dzień po zrobieniu wcześniejszego screena wrzuciłem mieszankę świeżych linków do indeksera.

spacer.png

W ten sposób wyglądały ruchy na pozycjach w ,,normalnych czasach" kiedy serpy nie latały jak głupie przy okazji updatu:

spacer.png

KW zamazane ponieważ ja mam strony typowo pod afiliacje, zarabiam na tym, że pozycjonuję strony, na które wrzucam linki afiliacyjne i że tak powiem cenie sobie niszkę, a konkurencji nie potrzebuję ;)

Moim zdaniem zaczynanie od social mediów i budowanie potem jak najbardziej naturalnie wyglądającego profilu linków na dłuższą metę ma bardzo duży sens i strona potem utrzymuje się w serpach latami + nie wymazuje jej pierwszy lepszy update. Co do twittera to napisałem, że u mnie na stronach wyraźnie on pomógł. Uważam, że ma on sens i pomaga ponieważ u mnie na stronach te linki wyraźnie wręcz pomagają. Żeby nie być gołosłownym moja strona po wpisaniu nazwy domeny w google, część grafiki zamazana z tego samego powodu co powyżej. Cenie sobie niszę, ale środkowy fragment domeny tak, żeby było widać wyraźnie, że to ta sama domena w pierwszym i drugim wyniku zostawiłem.

spacer.png

Google nie indeksuje twittera jeżeli jedyne co się tam zrobi to założy profil z linkiem. Po założeniu profilu, napisaniu jakiegokolwiek własnego tweeta o czym kolwiek może być nawet ,,witam, zapraszam na moją stronę", retweecie czegokolwiek i napisaniu komentarza pod cudzym tweetem u mnie indeksują się praktycznie wszystkie linki twitterowe. Osobiście opisuję taki właśnie rodzaj linkowania + taki linkbuilding polecam bo na moich stronach on zwyczajnie działa, strony rankują i zarabiają na afiliacji. Oczywiście mogę się mylić, może to nie być dobry sposób, może być pełno lepszych, ale nie przeszkadza mi to za specjalnie skoro moje strony normalnie się do topek wbijają i mam z nich ruch tymi metodami ;)

spacer.png

SS z maja ponieważ tutaj na wykresie fajnie widać spadki ruchu po updacie i odbicia, które nastąpiły po podlinkowaniu wg. moich metod :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności