Skocz do zawartości

Jak zmusić G, żeby polubił stronę główną?

tomlie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pisałem już o tych objawach na forum, ale nie doszliśmy do ich przyczyny.

Mam stronę www. mojatapeta. com

- Jest ustawione przekierowanie 301 mojatapeta.com -> www.mojatapeta.com (od co najmniej roku)

- Prawie wszystkie linki zewnętrzne wskazują na www.mojatapeta.com

- W Google Sitemaps jako domyślna domena jest ustawiona www.mojatapeta.com

Pomimo tych zabiegów:

cache:www.mojatapeta.com ale cache:mojatapeta.com

link:www.mojatapeta.com ale link:mojatapeta.com

I skutek:

PageRank(www.mojatapeta.com) = 0 ale PageRank(mojatapeta.com) = 5

W wynikach wyszukiwania ZAWSZE znajduje stronę w domenie www.mojatapeta.com

Macie jakiś pomysł, co można zrobić, żeby przekonać G do wersji www?

Aha: ten efekt dotyczy tylko strony głównej, w przypadku podstron jest ok.

Pozdrawiam

Tomek

Tomek

Pobierz sobie tapety na komórkę.

Zobacz system Płatności SMS - kompleksowa obsługa SMS Premium Rate.

Car audio

mozna sprobowac i wyindeksowac serwis

Jasne...bez przesady. A pozniej bedzie czekal kilka miesiecy!

A co do problemu, to o ile piszesz prawde (nie sprawdzalem), ja bralbym pod uwage jedno z 2 rozwiazan:

1. bug G (cos w tym dziwnego?)

2. strona istnieje co najmniej od 2004 r. - moze przy indexacji trafila na jakies testy no albo liczy sie to ze przez troche czasu byla jednak zaindexowana bez www?

Natomiast prawde piszac, to nie wiem czym sie przejmujesz :) Dajesz odwrotne 301 i cieszysz sie PR=5 ;)

A moze masz cos nie tak w kodzie 301? Np. tak ze nam (w przegladarkach) dziala, a G nie? W sumie moj post to jedna wielka dywagacja... :/

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

mozna sprobowac i wyindeksowac serwis

Jasne...bez przesady. A pozniej bedzie czekal kilka miesiecy!

2. strona istnieje co najmniej od 2004 r. - moze przy indexacji trafila na jakies testy no albo liczy sie to ze przez troche czasu byla jednak zaindexowana bez www?

Żadnych specjalnych testów nie robiłem, ale faktycznie przez "trochę czasu" istniały obie wersje i nie jestem pewien, która została pierwsza zaindeksowana.

Natomiast prawde piszac, to nie wiem czym sie przejmujesz :) Dajesz odwrotne 301 i cieszysz sie PR=5 ;)

Nie wiem jaką rewolucję w indeksacji spowodowałaby taka operacja. Nie chciałbym ryzykować utraty pozycji.

A moze masz cos nie tak w kodzie 301? Np. tak ze nam (w przegladarkach) dziala, a G nie? W sumie moj post to jedna wielka dywagacja... :/

Wydaje mi się, że jest w porządku, Apache dla wersji bez www zwraca:

HTTP/1.1 301 Moved Permanently
Date: Mon, 11 Dec 2006 14:53:57 GMT
Server: Apache/2.0.54 (Debian GNU/Linux) PHP/5.0.5-2.1tld mod_ssl/2.0.54 OpenSSL/0.9.7e
X-Powered-By: PHP/5.0.5-2.1tld

Any other ideas?

Tomek

Car audio

• 2 miesiące temu...

Witam.

Mam nadzieję, że ten post nie jest przedwczesny. Po ostatnim update PR wszystko wróciło do normy - tzn. strona główna w domenie z www dostała PR=5, pojawił się cache a link: do wersji z www zwraca to samo co do wersji bez www. W końcu! W zasadzie jedyne co zrobiłem ponad przekierowanie 301 (które było od dawna) i linkowanie do wersji z www (też od dawna) było ustawienie ok. 2 miesiące przed updatem PR domyślnej domeny w Google Sitemaps na wersję z www.

Pozdrawiam

Tomek

Car audio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności