Skocz do zawartości

Stawianie serwka dedykowanego - prośba o pomoc

walkoś

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie serwer dedykowany i mam problem.

Chodzi o to, że mam gołą maszynę tzn taką jak dostałem bez ustawionych nameserverów żadnych domen, niczego.

chce się przeniesc z czescia stron na tamten serwer, ale nie wiem jak ustawić te cholerne nameservery i domeny - do obsługi mam Direct Admina

Nie stawiałem nigdy serwka i nie bardzo mam pojęcie jak sie ustawia te dnsy - bo troche to dziwne - dns musi mieć określoną domenę - np ns1.bleble.pl, ale jak tę domenę przypisać skoro nie ma dns?? direct admin chce domenę, żeby była możliwość przypisania nameservera - logiczne, ale jak sobie tę domenę wpisze tam a ona obecnie jest gdzie indziej delegowana to jaki to ma sens? jak chcę zmienić delegację - to na jakie ns'y?? moich jeszcze przecież nie ma??

a gdzie trzymasz swoje domeny ? w nasku czy w innej firmie ? bo to tam musisz przekierowac coby zapytania szly na twoj serwer. to raz dwa ,to musisz posiadac na swoim serwerze serwer dns'owy, aby mogl na te zapytania odpowiadac. to tak w skrocie, mam nadzieje ze ktos cos dopisze/skomentuje/pomoze.

domeny mam w az.pl, nazwa.pl i lh.pl dotychczasowy host netnova.pl a nowy serwek teraz stoi i sie kurzy - kurcze motamy się w tym jak głupki i nie daje się nic osiągnąć poza tym, że się że wyświetla sie jedna domena (w az.pl przekierowana na ip).

Może ktoś by pomógł to zrobić?

Mogę się odwazajemnić darmowym hostingiem, o całkiem przyzwoitych parametrach.

no wiec zaloguj sie do panelu na netnovie i przekieruj swoje domeny (az.pl itp) na ten nowy server , tyle ze tam musi juz byc skonfugurowany server DNS. niemniej kazda domena powinna miec dwa serwery dns, a Ty piszesz o jednym , wiec nie wiem czy warto. jak siadzie ten serwer to domeny moga stac sie niedostepne. chyba inaczej nie potrafie pomoc :]

mam tam 6 ipków wiec mogę sobie nsów trochę naprodukować - mnie chodzi o to tylko jak potem taki ns będzie widoczny w necie ?

co z tego, że w direct adminie ma 4 nsy juz niby ustawuione, skoro tylko dla 1 pokazuje dobrego pieka a dla resty ipeka głónwego servka... nie wiem gubię się nadal

mam tam 6 ipków wiec mogę sobie nsów trochę naprodukować - mnie chodzi o to tylko jak potem taki ns będzie widoczny w necie ?

co z tego, że w direct adminie ma 4 nsy juz niby ustawuione, skoro tylko dla 1 pokazuje dobrego pieka a dla resty ipeka głónwego servka... nie wiem gubię się nadal

Konfiguracja serwera to nie jest sprawa, która załatwisz przez forum. Jak zrobisz to źle, lub zostawisz dziury w systemie, będziesz stanowił niebezpieczeństwo dla innych w Sieci.

Znajdź *fachowca* i załatw to porządnie.

Szy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności