Skocz do zawartości

Pozycjonowanie dużego asortymentu / dużej ilości kategorii

FilipFilip

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, 

jestem właścicielem sklepu internetowego, który od kilku lat jest pozycjonowany i optymalizowany przez zewnętrzną firmę. 

Sklep ma odwiedzalność (w zależności od miesiąca, gdyż charakteryzuje się umiarkowaną sezonowością) - od 40 do 90 tys UU + dość rozbudowana sprzedaż na allegro. Natomiast co jest dla niego charakterystyczne to rozbudowana ilość kategorii i podkategorii oraz szeroki asortyment - ok. 200 podkategorii, w których znajduje się aktualnie 8.500 produktów i 120 różnych producentów. Jeśli chodzi o opisy produktów - mamy zatrudnionego copywritera, natomiast nurtuje mnie pytanie co do optymalizacji i pozycjonowania kategorii i podkategorii a także pisania całego contentu "okołopozycjonującego". 

Czy lepiej do takiej ilości asortymentu / producentów:

- trzymać się firmy pozycjonującej z której korzystamy - oni fajnie linkują, dobrze współpracują, natomiast uważamy że piszą za mało tekstów jak na nasze potrzeby (3-5 w miesiącu)

- zatrudnić dodatkową osobę do współpracy która będzie się zajmowała TYLKO i wyłącznie contentem, a linkowanie zostawić firmie pozycjonującej

Jakie są Wasze opinie ? Mam nadzieję że wyraziłem się dość jasno, ale z chęcią poodpowiadam na wszystkie pytania :)

To pewnie kwestia budżetu. Musicie się dogadać: słuchaj, za mało tekstów, trzeba to kopnąć do przodu, jaka kasa potrzebna na 100 artów na mc? 

• 2 tygodnie później...

Skoro współpracujesz już z jakąś firmą, to na pewno najlepiej zacząć od rozmowy z nią. Jeśli nie będzie chciała/mogła dostarczyć więcej tekstów, to może przygotować ogólne zalecenia lub tematy do zlecenia copywriterowi. Wtedy działania będą spójne. 

Dobrym tekstem seo nie zepsujesz, wiec również możecie pisać swoje teksty lub dogadać się z firmą seo. Zatrudnić  osobę od tekstów nie głupi pomyśl, tylko ktoś musi dawać wytyczne co pisać, jakie długie, jak zadeszczone słowami, inne. Na pewno w e-commerce kontent ma duże znacznie i nie trzeba to olewać, ale również duże znacznie ma optymalizacja tekstów na stronie.

Jeśli jesteś zadowolony z agencji SEO to nie bardzo rozumiem czemu piszesz na forum. Za mało piszą -> rozmowa -> dodatkowy budżet -> dodatkowe teksty. Tutaj koła nie ma co szukać na nowo ;) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

W dniu 24.09.2020 o 15:36, FilipFilip napisał:

optymalizacji i pozycjonowania kategorii i podkategorii a także pisania całego contentu "okołopozycjonującego".

Chodziło ci pewnie o coś takiego jak blog firmowy, social media, Google moja firma itp działania odnośnie treści. Nie wiem jak masz przyrost nowych produktów na miesiąc bo jak duży typu 100 - 200 to rozumiem że tej osoby która zajmuje się opisami produktów nie będziesz obciążał. 

Moim zdaniem nie ważne kto będzie pisał jakiekolwiek treści i tak musisz mieć SEO-wca który opracuje koncepcje tematów i treści żeby całość miała ręce i nogi a nie każdy sobie rzepkę skrobie.   

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności