Skocz do zawartości

Acceptable Ads - ma ktoś z tym doświadczenie?

maciekp

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Dawno tutaj nie pisałem. Ostatnio pewnie w okolicach 2016 r., żaląc się na spadające RPM-y. W dalszym ciągu spadają, ale dość powoli i stabilnie, tak do 20% r/r. ;)

Ostatnio zacząłem badać sprawę tzw. Acceptable Ads, czyli tej chwalebnej inicjatywy, w ramach której łaskawie można mieć dalej wyświetlenia reklam w przeglądarce z włączonym adblockiem (o ile użytkownik nie odhaczy pewnej domyślnej opcji). Wypełniłem kwestionariusz i szybko otrzymałem odpowiedź mailową, ewidentnie od człowieka, w której wskazano mi, co jeszcze muszę zmienić. Generalnie wymogi są ostre, maksymalnie 15% powierzchni, reklamy nie mogą przerywać treści - generalnie idealnie by było, gdyby były malutkie i w niewidocznych miejscach. W dodatku nie mogą być animowane, a ja nawet nie za bardzo widzę opcję umożliwiającą w adsensach wyłączenie animacji (chyba się ich spytam jak to zrobić, ale mi głupio). Po pierwszym dniu eksperymentowania zarobki spadły dramatycznie. Pewnie na dłuższą metę z tego zrezygnuję.

Tutaj pytanie do Was: czy ktoś  próbował się w to bawić? I jeszcze dodatkowe: zauważyłem, że całkiem poważne strony dużych podmiotów (np. uznane słowniki niemieckojęzyczne online) mają coś takiego, że jak jest włączony Adblock, to wyświetlają się takie małe, skromne reklamy, najwyraźniej zgodne ze standardami "Acceptable Ads", a jak nie ma adblocka, to "hulaj dusza piekła nie ma". To wydaje się ciekawą opcją, tylko jak to zrobić, i czy faktycznie jest to zgodne z tymi zasadami?... (ale skoro np. pons.eu to ma, to chyba tak?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności