Skocz do zawartości

Więcej tabel czy większe tabele?

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio robie coś takiego a'la hosting blog'ów z tym że to będą takie bardziej informacyjne strony dla określonej grupy internautów. Każdy bedzie mógł taką stronę założyć.

Mam teraz taki dylemat. W podstawowej wersji mojego skryptu dla każdej strony będą 2 tabele w bazie: linki i kategorie linków.

Niewiem czy zrobić tak że każdemu userowi zakładane będą oddzielne tabele, czy może poprostu tak że będą dwie tabele i w każdej z nich dodatkowa kolumna z id usera.

Co wydaje wam się lepsze?

Chodzi mi przedewszystkim aby zapytania jak najmniej obciążały serwer bazy danych...

Pozdrawiam!

Heh... Trudno przewidzieć ile ich będzie. Wiadomo że na początku mało.

Tabela z userami bedzie jedna. Chodzi mi tylko o te dwie z kategoriami i linkami. Niewiem czy każdemu robić odzielnie te dwie tabele czy poprostu dodać w tych tabelach kolumny z id usera. Więc jak bedzie lepiej? Moim zdaniem ta druga opcja jest lepsza, ale na innym forum doradzono mi odwrotnie i dlatego pytam.

Hmm można stworzyć każdemu userowi te dwie tabele + nowy użytkownik mysql który ma tylko do nich dostęp. W takim wypadku jest to bardzo dobre zabezpieczenie, bo w razie dziury User A nie będzie mieć dostępu do danych Usera B

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Wiele tabel jest w tym wypadku bardzo złym pomyłem chociażby z uwagi na przeszukiwanie danych w nich zawartych i wydajnośc takiego rozwiązania. W zupełności wystarczą dwie tabele jedna dane_usera z kolumną id druga linki z id i relacja: dane_usera.id = linki.id

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności