Skocz do zawartości

Dotacje...

gizmoo3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mniejszy ZUS płaci się bodajże jeśli w ciągu ostatnich 60 miesięcy (5 lat) nie prowadziłeś(aś) dzialalności gospodarczej. Z tego co wiem nie jest to obowiązkowe i jeśli ktoś ma ochote to może płacić ten wyższy. Mniejszy ZUS oznacza mniejsze wpływy do OFE i do jakiś funduszy - o ile dobrze pamiętam jeśli zakończy się działalność i płaciło sieten mniejszy ZUS to o zasiłku mozna zapomnieć.

Ja w grudniu dostałem pieniądze (6000 zł - tzn. jak ktoś wcześniej napisał pierwsza transza w wysokości 75% sumy a resztę po rozliczeniu zakupów - w przyszłym tygodniu się rozliczam ;) ) z dotacji na zakup sprzętu (komputer, drukarka, skaner, aparat cyfrowy z kartą pamięci) oraz oprogramowania (OpenOffice, antywirus, Studio 8).

Opowiem może całą drogę do uzyskania dotacji.

W moim przypadku o możliwości wzięcia dotacji bezzwrotnej dotacji (w wysokości 6000 zł jednorazowej dotacji inwestycyjnej + własne conajmniej 2000zł oraz podstawowego wsparcia pomostowego - przez 6 miesięcy po 700 zł na podstawowe opłaty typu ZUS, US, księgowa itp.) dowiedziałem się na spotkaniu zorganizowanym przez firmę (tzw. beneficjenta) na mojej uczelni (w UP jest bezzwrotna również, ale trzeba być bezrobotnym a ja w tamtym okresie jako student dzienny nie mogłem uzyskać takiego statusu - i dobrze, bo z UP nie można nigdzie indziej przez rok pracować tylko wyłacznie zajmować się własną działalnością, a tak pracując na pełnym etacie - w planach od przyszłego miesiąca - płacę tylko składkę zdrowotną - ok. 167zł i opłacam księgową, a w przypadku, gdy działalność nie wypali trzeba chyba zwracać kasę - chyba w tym celu są poręczyciele - zabezpieczenia w przypadku mojej formy dotacji opisze później).

Ponieważ zainteresowanie na tym etapie było spore zaraz po spotkaniu został ustalony termin pierwszego szkolenia. W tym miejscu trzeba zaznaczyć, że aby dostać dotację z priorytetu 2 ZPORR - Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach, działania 2.5 Promocja przedsiębiorczości chyba zawsze trzeba wziąć udział w szkoleniu - a w przypadkach, które spotkałem (moi znajomi teraz tez się starają o kasę), jest to warunek konieczny. Szkolenia w moim przypadku trwały ok 10 godzin w grupach (głównie omówienie sporządzenia biznespalnu) oraz ok 30 godz. spotkań indywidualnych z kierownikiem mojego projektu. Biznesplan tworzyłem ok. 7 dni (przy założeniu 8 godzinnego dnia pracy - tak sobie jakoś to wyliczyłem). Wiadomo, że może wyjść mniej lub więcej w zależności od ilości poprawek oraz zmian przepisów (zdarzało się że coś poprawiłem bo tak sobie Urząd Marszałkowski zażyczył a za tydzień spowrotem w to samo miejsce bo jednak ich przemyślenia były złe). Biznesplan należy pisać łopatologicznie i bardzo bardzo bardzo zrozumiale, bo może się zdarzyć, że np. ktoś nie wie co to jest strona internetowa (żartuję). Ala tak na poważnie to ja musiałem szczegółowo wyjaśnić co to jest OpenOffice, pozycjonowanie (szczegółowo, czyli np. napisać że coś może byc na 5 miejscu w wyszukiwarce a coś na 45 ileś tam stron dalej). Ale należy również dużo pisać co się umie i w specjalistycznym języku jednocześnie pisząc wyjaśnienia terminów.

Gdy ja pisałem biznes plan (od lutego do czerwca) to służył do tego specjalny formularz, który się wypełaniało (mnie rozrósł się do 20 stron) Liczby oczywiście z kosmosu się podaje, bo nikt nie robi aż tak szczegółowej analizy rynku. Ale może napisze dokładnie co musiał zawierać mój biznesplan:

• postawowe moje dane (coś jak CV)

• opis przedsięwzięcia (ogólnie - PKD - czyli jakiś tam numer z klasyfikacji działalności, lokalizacja przedsięwzięcia itp.

• szczegółowy opis działalności - takie jakby wypracowanie + szacunkowe wyliczenia ilości klientów, sprzedaży, oferta, cenniki itp.

• plan inwestycji, czyli co kupimy, ile, jak, za ile, co bedzie z dotacji, itp

• plan ekonomiczny - kalkulacja kosztów podjęcia działalności, źródła pokrycia wydatków, prognoza ekonomiczna przedsięwzięcia, czyli wszystkie wyliczenia jeszcze raz w zbiorczej tabeli

Po napisaniu biznesplanu mogłem otworzyć działaność gospodarczą. Następnie został on złożony do Urzędu Marszałkowskiego, gdzie szanowna komisja rozpatrzyła go pozytywnie przyznając maksymalną kwotę o jaką wnisokowałem. Oczywiście na decyzję czekałem ok 2 miesięcy. Na szczęście podstawowe wsparcie pomostowe (przez pół roku po 700zł co miesiąc na podstawowe opłaty) jest przyznawane chyba każdemu co o nie wystąpi i jest praktycznie od początku wypłacane, oczywiście czasami z dwumiesięcznym opóźnieniem - ale jest !!! .

Po odczekaniu tych dwóch miesięcy firma (beneficjent) mogła wystąpic o pieniądze dla mnie. Jednak jakis chochlik drukarski zrobił psikusa zamieniając dwie literki między sobą w moim nazwisku - i termin dotacji przesunięto o dalsze półtora miesiąca :( .

Kwota dotacji jaką dostałem jest liczona od wartości netto zakupionych przedmiotów ponieważ zadeklarowałem się jako płatnik VAT, czyli zakupy musiałem dokonać na troszkę ponad 10 000zł brutto. Jeśli nie jest się VATowcem o pewnie pod uwagę brana jest kwota brutto.

Po otrzymaniu dotacji kupiłem sobie sprzęt. Oczywiście w biznesplanie orientacyjnie wyznaczamy termin zakupu np. lipiec - grudzień oraz cenę. Acha no i trzeba mieć jeszcze te parę zlotych bo dotacje wpierw wypłacaja w wysokości 75% a resztę po rozliczeniu. No i zawsze lepiej kupić coś parę groszy droższego, żeby potem nie babrać się w zwracanie pieniędzy i tłumaczenia dlaczego się taniej kupiło. Ale z tymi cenami jest jeszcze jeden numer. W moim przypadku orientacyjne ceny wyznaczałem ok maja - czerwca a zakupów odkonywałem głównie w grudniu. Jak wiadomo rynek jest czasem niezbyt stabilny i ceny maleją i rosną czasem nawet o kilkaset złotych. Ale można tych kłopotów uniknąć nie opisując aż za bardzo szczegółów planowanych do zakupu przedmiotów przez co mamy swobodę w wybraniu modelu lub wersji programu dostępnych za zadeklarowaną sumę, np.

Przedmiot zakupu: Laptop,

Opis techniczny: Laptop

Uzasadnienie konieczności dokonania zakupu: Prezentacja firmom oferty w ich siedzibie, mobilność

Oczywiście zawsze można opisać jakiś przedmiot bardziej szczegółowo, np. procesor 1,8, RAM 512 MB, model A3456789, wersja programu np. Praogram 1.2.3, ale jak wiadomo wszystko się zmienia i może się okazać że dana wersja programu jest już niedostepna czy dany model sprzętu wycofano ze sprzedaży lub zmieniono jego konfigurację lub po prostu bardzie potaniał.

Po dokonaniu zakupów trzeba zrobić zestawienie w tabeli numerów faktur, cen, itp. Dopiero za tydzień będę przedstawiał te dane więc nie doświadczyłem jak wygląda dalszy proces rozliczania itp.

Zabezpieczenie przed nieprawidłowym wydaniem dotacji polega na dostarczeniu i podpisaniu weksla inblanco na kwotę dotacji (w moim przypadku - wypłacono mi 75% = 4800 zł => weksel na 5000zł). Nie potrzebowałem żadnych poręczycieli. Przed świętami musiałem dostarczyć dokumenty o przychodach, zyskach itp oraz o nie zaleganiu z opłatami w stosunku do instytucji ZUS oraz US :o - taka jakby kontrola, czy jeszcze prowadzę działalność.

Podstawowego wsparcia pomostowego (6x700zł) jeszcze nie rozliczałem i nie wiem jak z tym bedzie.

Firma kokosów nie przynosi bo jak narazie musiałem pisać i obronić prace mgr, więc przychody moje nie przekraczały nawet 600zł miesięcznie, ale nikt sie nie czepiał.

Co napisałem w biznesplanie.

Głownie pisałem o stworzeniu serwisu wraz z katalogiem firm zawierającym ofertę firm konkretnej branży z mojego województwa. Serwis ten oczywiście powstał, ale troszkę nie ten rynek jednak (chodzi o moje województwo - świętokrzyskie troszkę zacofani ludzie, ale powoli się to zmienia) i niezaduże przychody, choć firmy u mnie sie reklamujące są zadowolone. Ale działam dalej i z coraz wiekszą detrminacją. Pisałem również, że będę tworzył strony internetowe. Moje "doświadczenie" na podstawie którego mi zaufali i dali kasę: znajomość HTML, CSS - jako taka, choć cały serwis sam stworzyłem, o pozycjonowaniu napisałem, że tylko coś takiego istnieje (teraz dopiero stawiam pierwsze kroczki - dlatego jestem na tym forum), wykształcenie: ogólniak, studia mechaniczne, ze specjalizacją informatyka (jak ktoś to studiował to wie jaki jest program). Dodatkowo gdzie pracowałem (pracowałem wcześniej tylko w wakacje - czyli niezbyt duże doświedczenie), jakie szkolenia itp.

Z tego co mi znajomi mówią, to można wyciągnąć teraz do 20 tys zł (przyczym 25% musi od was:) ) no i pomostówkę. Trzeba poszukać firm z waszego województwa co się tym zajmują i działać. Gdy ja zacząłem starania o kasę to mogłem tylko z firmy, która załatwia dotację z mojego województwa i moja firma musiała być zarejestrowana w moim województwie. Jak jest teraz nie wiem, ale pewnie się nic nie zmieniło.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z biurokracją ;)

I nic tak nie ogranicza...

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności