Skocz do zawartości

Własny adres IP - czy się opłaca?

pakonet

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę nad uruchomieniem nowej strony. Zastanawiam się, czy opłaca się wykupić u dostawcy osobny adres IP dla serwisu? U dostawców których rozważałem usługa taka kosztuje około 50 zł rocznie, czyli niewiele w stosunku do planowanych kosztów hostingu.

Czy wykupienie osobnego IP ma szansę się opłacić? Czy też nie ma to znaczenia dla pozycjonowania i spokojnie mogę skorzystać z adresu przydzielonego przez dostawcę (na którym prawdopodobnie jest przynajmniej kilkanaście innych serwisów). Ciekaw jestem co myślicie na ten temat.

Uczysz się języka angielskiego? Masz kłopoty z nauką słówek? Sprawdź nową stronę dzięki której nauka angielskiego przestanie sprawiać Ci problemy. Ucz się angielskiego słownictwa, wymowy i gramatyki.

Według mnie :

adresy IP dla google to mit.

Osobiście posiadam parę serwisów na jedym IP, i idzie doskonale

wyobraż sobie 200 kont na jednym IP, 1 konto z tych 200 to konto spamera, spamuje i spamuje - ma na tym cierpieć całe 199 innych kont ?

MIT

PROSZĘ WSZYSTKICH KONTRAHENTÓW O KONTAKT TYLKO I WYŁĄCZNIE EMAIL: przemek[malpka]rejf[kropka]org

Właśnie martwi mnie to że nigdy nie mam pewności jakie inne serwisy będą na tym samym adresie IP. Ale może rzeczywiście nie warto zaprzątać sobie tym głowy?

Uczysz się języka angielskiego? Masz kłopoty z nauką słówek? Sprawdź nową stronę dzięki której nauka angielskiego przestanie sprawiać Ci problemy. Ucz się angielskiego słownictwa, wymowy i gramatyki.

To może i miałoby znaczenie gdyby to była strona pod zaplecze z której linkowałebyś do innych, wtedy ten link byłby napewno mocniejszy choć też nie wiadomo. Ale myślę że lepiej wydać te 50 zł na biedne dzieci niż na osobne IP :D

Nsb

Jeżeli zależy Ci na osobnym IP tylko dla twojej strony to warto. Jeżeli chcesz tylko mieć linki z innego IP to lepiej poprosić o konto na innym serwerze niż ten na którym masz już konto. Większość dostawców nie ma jednego serwera tylko kilka... Chyba, że chciałeś pod dany pakiet usług podpiąć IP. Ja przeliczyłem, że przy kwocie 100 PLN rocznie o wiele taniej jest kupić kolejne konto ( wirtualne ) na serwerze...

OK czyli raczej nie ma co wyrzucać pieniędzy :D. A jeszcze z ciekawości gdy już będę znał adres przydzielony przez dostawcę to czy mogę w jakiś sposób sprawdzić czy nie jest on na czarnej liście (bo np. ktoś z niego wcześniej spamował)?

nie cytuj bez potrzeby

gizmoo3

Włąsnie, jesli można rozwinąć temat IP na czarnej liście. Mam taką sytuację, że nie mogę wysyłać maili na onet bo ip jest zabonowane, onetem się zbytnio nie przejąłem ale chciałem ustawić też w katalogu qlweb, żeby wyświetlał aktualne PR i się nie dało - na blogu qlweb pisze że przyczyną jest najprawdopodobniej ban na ip. Jakby mi ktoś to wytłumaczył bo dopiero to odkryłem, ze mam taką przypadłość i nie bardzo jestem w temacie, czy ma to wpływ na oglądalność (ban ip) itp. Nie jest to ban adresu bo strona jest w serpach i czy przed zmianą serwera (bo go planuje) mogę sprawdzić czy nowe IP jest czyste.

Przeważnie możesz założyć konto testowe a na mim sprawdazić "co słychac";

Przeważnie możesz zadać zapytanie "co słychac" osobie odpowiedzialnej za kontakt w wybranej firmie hostingowej;

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To wiem ale pytałem co mam zrobić jak już będę znał adres IP który ma być przydzielony do mojego konta. Jak sprawdzić czy jest "czysty"?

Skoro będą działały maile i pobieranie PR to będzie znaczyć, że nie jest zbanowany IP

Pozwól NAM korzystać jak najdłużej z TEGO forum!

Nie cytuj CAŁYCH wypowiedzi w postach!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ok gizmoo3 nie cytuję już, ... i tak mi się oberwało za 48 postów w jeden rok (cały rok sobie oszczędzałem, żeby teraz pogadać) ;), a tu patrzę do góry, że 48 można zrobić w trzy dni.

wracając do tematu to ok wiem jak sprawdzić czy IP jest nielubiany (na czarnej liście), ale jeszcze takie małe pytanie czy odbija się to na oglądalności, nie wiem pozycji w wynikach, większym prawdopodobieństwie wpadnięcia do indeksu uzupełniającego (chociaż teraz to chyba tam wszystko wpadło i wpada) - czy mam się śpieszyć z zmianą IP bo mam prawdopodobnie gorszą oglądalność czy bez pośpiechu bo jedyną niedogodnością jest niedocieranie maili np do onetu lub niemożliwość pobierania PR

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności