Skocz do zawartości

Hosting pod forum

Smallnose

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, theqkash napisał:

gdy planujesz przepłacać za domeny opłacając je w nazwa.pl

Nie nazywajmy opłaty 120 zł netto / rok za utrzymanie dowolnej domeny w nazwa.pl (jako opłaty po pierwszym okresie abonamentowym, jest to bowiem cena odnowienia, rejestracje domen są od 10 zł netto netto / rok) przepłacaniem.

Fakt, nazwa.pl nie oferuje samej domeny, ale usługę pakietową, w skład której oprócz opłaty za utrzymanie domeny wchodzi też:

1. komercyjny certyfikat SSL wydany przez Asseco/Certum,

2. automatyczna konfiguracja DKIM w strefie DNS domeny z dodaniem kluczy do podpisywania wiadomości e-maili na serwerze pocztowym,

3. technologię Anycast (serwery DNS na 6 kontynentach) z ochroną anty DDoS,

4. DNSSEC,

5. DNS over TLS

i inne istotne zabezpieczenia. 

To wszystko razem z utrzymaniem domeny jest w pakiecie, który kosztuje 120 zł netto / rok.

Sam certyfikat SSL wydawany przez Asseco/Certum jest warty prawie tyle, co koszt utrzymania domeny w nazwa.pl. Biorąc średnią rynkową za utrzymanie domeny i dodając do tego rocznie ok. 50-60 zł netto za cały pakiet usług dodatkowych faktycznie przepłacamy? Jak ktoś utrzymuje 100 domen pod seo, to może mówić o tym, że nie jest zainteresowany komercyjnym SSLem czy DKIM dla poczty z automatyczną konfiguracją kluczy, bo z nich nie korzysta, ale osoby posiadające sklep internetowy czy stronę firmową na pewno nie tracą, tylko znacząco zyskują na takiej ofercie. Pamiętajmy, że mówimy o kosztach rocznych usługi, która jest świadczona kompleksowo, w jednej firmie, bez konieczności praktycznie żadnych zaawansowanych konfiguracji ze strony właściciela domeny. A te koszty roczne realnie zamykają się w kilkudziesięciu złotych.

6 minut temu, cloudman napisał:

Biorąc średnią rynkową za utrzymanie domeny i dodając do tego rocznie ok. 50-60 zł netto za cały pakiet usług dodatkowych faktycznie przepłacamy?

Możesz nazywać to jak chcesz i argumentować jak chcesz. Ja na pewno domen w nazwa.pl nie będę utrzymywał i osoba która umie sobie uruchomić LE też nie musi tego robić.

Certyfikat komercyjny jest spoko, ale w praktyce poza sztucznym "ubezpieczeniem" nie zmienia to absolutnie niczego. Dobrze to wygląda marketingowo, natomiast jak ktoś się zna to wie ile to jest w praktyce warte.

DKIM nadaje chyba każdy szanujący się operator hostingowy, Anycast kosztuje znacznie mniej u pewnego konkurenta na literę O, DNSSEC jest tam też za free ?

Ale fakt, dajecie w tej kwestii i w tej cenie więcej niż pewien konkurent na literę H ? 

Powiedzmy sobie natomiast wprost Tomaszu - ja się naprawdę z Tobą w zupełności zgadzam i rozumiem jaką masz pracę. Ale warto uszanować to, że osoby doświadczone w branży się na to po prostu nie złapią. Jeśli ktoś nie chce dopłacać 70zł netto do każdej domeny a ma trochę pojęcia o technologiach to sobie bez tego te wszystkie rzeczy uruchomi, a przynajmniej wszystkie te których realnie potrzebuje ? .

A jak ktoś nie umie/nie chce się gimnastykować to może iść do Was.

Myślę że ten temat możemy tutaj zakończyć, bo ja się z Tobą zgadzam i Ty chyba ze mną też, ale jesteśmy na forum branżowym po prostu ?

Jak widzisz nie poleciłem też żadnego konkretnego usługodawcy, bo każdy ma swoje wady i zalety. Ale skoro już ktoś tak Was tutaj wychwalał to warto żeby autor też wiedział o czym musi wiedzieć jeśli wybierze się właśnie do Was ?

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

Sprawdź także niezależne forum o hostingu.

Właściciele stron firmowych, sklepów internetowych czy dużych serwisów wykorzystują certyfikaty komercyjne. Co do tego nie ma co polemizować, bo zaraz dojdziemy do wniosku, że towary na sprzedaż do hipermarketu da się dowieźć autobusem, więc po co większość dostawców wozi własnym transportem :)

DKIM dla poczty w nazwa.pl, gdy utrzymujemy w nazwa.pl domenę, jest automatycznie konfigurowany (klucze) dla poczty wychodzącej i przychodzącej także w ramach serwera pocztowego (a nie tylko strefy DNS). Wszystko można zrobić samemu, trzeba jednak mieć ku temu wiedzę, czas i determinację. 

Oprócz technologii Anycast, DNSSEC, komercyjnego SSLa, CAA i wszystkiego o czym wcześniej pisałem, nazwa.pl oferuje tez DNS over TLS. I to kolejny powód, dla którego utrzymanie domen w nazwa.pl ma bardzo duży sens. Jak zapewne wiesz, celem DNS over TLS jest zwiększenie prywatności i bezpieczeństwa użytkowników, poprzez zapobieganie podsłuchiwaniu i manipulowaniu danymi DNS za pomocą ataków typu man-in-the-middle.

Tak więc można podsumować, że jedni mają umiejętności i potrafią sobie część z konfiguracji i usług, które w nazwa.pl są dostępne automatycznie, sami uruchomić (podkreślam - część, bo wszystkiego ze zrozumiałych względów nie dadzą rady), inni płacą webmasterom za takie konfiguracje (też częściowe). A trzecia grupa dostaje to wszystko automatycznie skonfigurowane utrzymując domenę w nazwa.pl ?

Edytowane przez cloudman

Jako autor tematu chciałem tylko zakończyć swoją część wątku w tym miejscu. Skorzystałem z usług nazwy, rozważałem jeszcze dhosting i jeżeli będę chciał gdzieś się przenieść to moim następnym miejscem będzie zapewne ta firma i cieszę się, że uwolniłem się od cyberfolks. To tak po krótce.

W rozwinięciu wybrałem nazwę ponieważ otrzymałem super wsparcie od użytkownika @cloudman, otrzymałem super wsparcie  od helpdesku i administratorów poprzez maila, mają 24h wsparcie i odpisują na zapytania nawet o 2 w nocy w okresie świątecznym, jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ ze względu na wykonywaną pracę jedyny czas jaki mogę poświęcić swojemu projektowi są przeważnie godziny nocne w dni wolne od pracy (tej w normalnym, tradycyjnym tego słowa znaczeniu). Co do samego serwera to po przenosinach moje forum działa lepiej niż w VPS'ie poprzedniego usługodawcy i jest oczywiście taniej, pewnie mogłobybyć jeszcze taniej jakbym poszedł gdzie indziej ale nie był to główny wyznacznik moich poszukiwań. Co do domen to po migracji (wzorowo wykonanej przez nazwę) myślałem, że będę musiał przenieść swoje domeny (sztuk 5) właśnie do nazwy ponieważ początkowo miałem trudności ze wskazaniem ich na serwery nazwy ale zostałem poinstruowany zarówno przez @cloudman oraz administratorów w pomocy emailowej w jaki sposób tego dokonać aby wszystko działało - w moim przypadku domeny mam na ovh powykupowane na kilka lat do przodu na ovh a ssl biorę od strefy za mniej niż 10zł/rok i mi to w zupełności wystarcza. Z anycasta nie korzystam, a jeżeli bym korzystał to pewnie skorzystał bym również z OVH, jeżeli dobrze widziałem to tam też chyba za mniej niż 10zł było na rok (może się mylę ale dla mnie to nieistotne ponieważ nie mam potrzeby z korzystania z tej usługi).

• Thanks 1

Mam w nazwa kilka różnych usług.Tanio nie jest, ale kilka razy potrzebowałem pomocy i jest ona bardzo szybko.A mam porównanie bo swego czasu miałem sporo różnych usług u ich konkurencji gdzie taniej ale w przypadku pomocy tragedia.

• Like 1

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.