Skocz do zawartości

Jak zacząć linkowanie?

Miekiszon

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, Jestem nowy na forum i zaczynam swoją przygodę z pozycjonowaniem. Nie ukrywam, że chciałbym się rozwijać w tym kierunku i namiętnie przeglądam różne źródła wiedzy o SEO, w tym również to zacne forum. 

Odpaliłem sobie pewną stronkę pod programy partnerskie na Wordpressie. Domenę zakupiłem z około rok temu (świeża, nie była wcześniej linkowana). Przez ten czas mało tam robiłem, jedynie w miarę na bieżąco dodawałem treści (długie, zoptymalizowane artykuły). Zero linkowania zewnętrznego. Ostatnio dociskam temat, posprzątałem kod przez wtyczkę, ustawiłem Lazy Load i widzę, że znacznie udało się poprawić czas ładowania strony, co zaowocowało skokiem w pozycjach. Na mniejsze frazy jestem już na pierwszej stronie w Google, na pozostałe też nastąpił skok, ale dalej poza pierwszą stroną. Trudność słów kluczowych wg. Ahrefsa to od 25 do 38. 

Chciałbym zapytać, ile linków powinienem pozyskiwać mniej więcej w skali miesiąca, żeby zanotować dużo wzrost i jednocześnie nie narazić się Google? Wiem, że to zależy od jakości. Chciałbym na pierwszy ogień zacząć od darmowych zapleczówek blogowych, profili, for, katalogów firmowych, komentarzy pod artykułami tematycznymi. Wszystko związane raczej z moją branżą, różne domeny (w tym .edu, .gov) z wysokimi wskaźnikami. Generalnie chcę uderzać tam gdzie uderza konkurencja.  Dojdą też linki z mediów społecznościowych (głównie grupy na Facebooku), z których chcę zdobywać ruch. 

Zostaje też kwestia linkowania tych zapleczówek na darmowych blogach (niby z wysokimi wskaźnikami w Ahrefsie). Widzę, że moi konkurenci używają do tego automatycznych linków lub katalogów. Czy taka praktyka nie zaszkodzi mojej stronie głównej? Po zapleczówce na darmowym blogu płakać chyba nie trzeba. 

W planach mam również zakup artykułów sponsorowanych. Tylko nie wiem, czy uderzać raczej w strony, które mają wysokie DA czy może będzie to dla Google podejrzane i lepiej uderzać w takiej słabsze - poniżej 20 nawet. Wiadomo chodzi mi też o zadbane miejscówki, które są uzupełniane i naturalnie linkowane. 

Myślę też o przechwytywaniu domen i robieniu na nich zaplecza bądź przekierowania, jeżeli da się to tematycznie połączyć (jeden z konkurentów właśnie tak zrobił). Zaplecza będę chciał linkować forami, katalogami i może jakimiś zewnętrznymi artykułami, więc chyba powinno być OK. 

Pytanie co z tym przekierowaniem? Czy jeżeli będę miał zróżnicowany profil, dobre treści i zoptymalizowaną stronę, to Google mnie nie pokarze? 

Inna kwestia. Zauważyłem, że mój konkurent postawił stronę na subdomenie swojej głównej strony i prowadzi na nią spamowe linki. Widać, że są generowane automatem. Czy takie działanie nie zaszkodzi stronie głównej? Czy zależy to od ogólnego profilu linków, jakości treści na stronie i optymalizacji? 

Załóżmy, że  mam stronę z ładnymi treściami, zoptymalizowaną, ludzie spędzają na niej dużo czasu,  mam zróżnicowany profil linków z różnymi anchorami. Czy wówczas Google nie przymknie oczu na niektóre, "mniej etyczne" działania?  

W dniu 15.12.2020 o 09:09, Miekiszon napisał:

to Google mnie nie pokarze? 

pokarze albo pokaże ;)

Jeżeli tak długo budowałeś to wszystko to może oznaczać, że Ci się mocno nie spieszy. Im wcześniej zaczniesz tym lepiej. Nie przejmuj się 10 czy 15 linkami - mogą być różne. Pracuj i oglądaj efekty, ale nie musisz myśleć, że niewielką ilością linków spowodujesz nieodwracalne szkody. 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Chciałbym zapytać, ile linków powinienem pozyskiwać mniej więcej w skali miesiąca, żeby zanotować dużo wzrost i jednocześnie nie narazić się Google? Wiem, że to zależy od jakości. Chciałbym na pierwszy ogień zacząć od darmowych zapleczówek blogowych, profili, for, katalogów firmowych, komentarzy pod artykułami tematycznymi. Wszystko związane raczej z moją branżą, różne domeny (w tym .edu, .gov) z wysokimi wskaźnikami. Generalnie chcę uderzać tam gdzie uderza konkurencja.  Dojdą też linki z mediów społecznościowych (głównie grupy na Facebooku), z których chcę zdobywać ruch. 

Nie ma określonej ilości. Jeśli sam będziesz tworzył posty i linkował z nich do Twojej strony, to nie myśl, że algorytm nie jest tak głupi żeby się nie zorientować o co chodzi. Oczywiście takie linki Ci nie zaszkodzą, ale też specjalnie nie pomogą jeśli na forum jest wątek, w którym każda odpowiedź zawiera link do X strony. 

Zostaje też kwestia linkowania tych zapleczówek na darmowych blogach (niby z wysokimi wskaźnikami w Ahrefsie). Widzę, że moi konkurenci używają do tego automatycznych linków lub katalogów. Czy taka praktyka nie zaszkodzi mojej stronie głównej? Po zapleczówce na darmowym blogu płakać chyba nie trzeba. 

Nie sugeruj się do końca wskaźnikiem Ahrefsa. Jak już chcesz korzystać z tego narzędzia to zapoznaj się z ich kanałem YouTube i zobacz co mówi sympatyczny Sam Oh na temat zdobywania linków.

W planach mam również zakup artykułów sponsorowanych. Tylko nie wiem, czy uderzać raczej w strony, które mają wysokie DA czy może będzie to dla Google podejrzane i lepiej uderzać w takiej słabsze - poniżej 20 nawet. Wiadomo chodzi mi też o zadbane miejscówki, które są uzupełniane i naturalnie linkowane. 

To jedna z lepszych inwestycji. Jeśli masz stronę opartą na programach partnerskich to przyda Ci się ruch, a z tego miejsca możesz go uzyskać. To nie będzie podejrzane dla Google, bardziej wyszukiwarce zrobi się przykro jak będziesz spamował linkami na zaspamowanych forach i źle zrobionych zapleczówkach.

Załóżmy, że  mam stronę z ładnymi treściami, zoptymalizowaną, ludzie spędzają na niej dużo czasu,  mam zróżnicowany profil linków z różnymi anchorami. Czy wówczas Google nie przymknie oczu na niektóre, "mniej etyczne" działania? 

Dopóki nie nałoży na Ciebie filtra to wszystko będzie ok. Parę nawet złych linków nigdy nie zaszkodzi. Gorzej jak np. konkurencja spamuje Cię/Twoją stronę linkami z Tajladni, Chin, Bangladeszu itd w masowych ilościach.

Ogólnie nie idź w kierunku, że musisz mieć X linków aby być widocznym w Google. 

Wystarczy:

1/ dobra optymalizacja strony - techniczna

2/ odpowiedni content i podstawowe ustawienie titile, meta, h1 i h2

3/ logiczna struktura strony

4/ odpowiednie linkowanie wewnętrzne

Prowadzę strony/sklepy internetowe klientów, które mają 20-30 domen odsyłających a generują np. 5000 - 15000 odwiedzin miesięcznie.

Stwórz ciekawy artykuł, pomóż go znaleźć odpowiednim odbiorcom (np. płatna reklama, art. sponsorowany) a oni chętnie go udostępnią gdzieś dalej lub wspomną o nim za jakiś czas u siebie na blogu i wtedy pozyskasz wartościowe linki.

Warto w tych czasach zadbać o to, aby linkowanie było naturalne. Więc odpowiednia optymalizacja + dobry content a linki przyjdą z czasem same.

@laskowskikamil @Toto - Bardzo dziękuję za konkretne podpowiedzi. Dużo to wnosi do mojego myślenia i poniekąd potwierdza to na czym warto się skupić. 

Oczywiście uważam, że linki są ważne. Szczególnie, że konkurencja je ma. Ale treść to absolutna podstawa i nie można się zatracać tylko w zdobywaniu linków. W końcu chodzi o konwersje, a tutaj same linki nie pomogą. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności