Skocz do zawartości

Pisząc bloga zwracać się Ty czy Wy?

Rafał Szrajnert

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem który dział ale tutaj chyba temat pasuje.

Moje pytanie: Pisząc bloga zwracać się Ty czy Wy?

W języku angielskim nie ma tego problemu bo występuje "you", który interpretuje się według kontekstu.

W języku polskim jest inaczej, 
Pisanie jako 'ty", czyli "dam Ci" itp kojarzy mi się trochę z jakimś mlm'em czy naciągactwem.

Jak jest u Was?

Do poklikania i poczytania:

Zamiast "dam Ci", można napisać "otrzymasz". Ciężko powiedzieć jakiego języka używasz na blogu. Jeśli piszesz "Wy", to raczej z małej litery, ponieważ nie zwracasz się do konkretnej osoby, a do grupy osób. Jednak to jest szczegół, który przez większość osób nie będzie zauważalny więc .. . 

W sumie ciężko mi wyobrazić sobie kulturalny tekst gdzie zwracasz się Ci / Wy, myślę że nie musi być tak bezpośrednio.

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

Według mnie piszesz do jednej osoby, czytelnika. W zależności od grupy docelowej można pisać per Ty albo per Pan/Pani, czasami da się trochę bezosobowo. Osobiście per pan/pani formalnie nadaje się do korpo lub klienteli lubiącej literki przed nazwiskiem.

• Thanks 1

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

6 godzin temu, jimmi napisał:

Według mnie piszesz do jednej osoby, czytelnika

W sieci wszyscy jesteśmy na Ty. Pamiętam wiele lat temu (czas leeeci!) czytałem regulamin PiO i było coś na ten temat.

e: jakiś czas temu ktoś tu dziękował Panu Zgredowi ?

Edytowane przez Nikonem

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ja nie lubię zwracania się do mnie bezpośrednio w artykułach czy filmach, bo treść publiczna nie jest skierowana tylko do mnie, ale do ogółu. Czyli nie jest to dialog bezpośrednio ze mną, ale z całym gronem czytelników.

A ponadto skojarzenie z naciąganiem i MLM przez zwracanie się "na ty" w tekstach blogowych/filmach występuje także i u mnie.

Co innego wpis na forum, gdzie odpowiedź na post jest najczęściej kierowana bezpośrednio do adresata i tu "na ty" jest naturalne.

Ale cokolwiek wybierzesz, rób to konsekwentnie.

Edytowane przez ttah
  • Like 1

Racja, fajnie jak ktoś się zwraca na "Ty", jednak to wymaga znacznie więcej umiejętności i wyczucia niż oficjalny tekst. W przypadku video blogów sprawa jeszcze bardziej się komplikuje bo wtedy dochodzą inne czynniki, mowa ciała itd.

Kolejną kwestią jest to w jakim celu wypowiadamy się, czy prowadzimy bloga i chcemy na luźno przedstawić temat, czy np. jest to podejście typowo komercyjne / zarobkowe.
Tak czy inaczej aby zwracaj się na Ty, moim zdaniem trzeba mieć spore obycie .. bo nieumiejętne wykorzystanie bezpośredniego zwrotu jest mega zniechęcające i działa odwrotnie niż chcemy.

Co innego jest pisać na Ty, a co innego zwracać się do kogoś w pierwszej osobie.

Np. Poniżej pokażę Ci..

Poniżej zobaczysz jak..

Edytowane przez Presta

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

• 1 miesiąc temu...
W dniu 23.01.2021 o 12:35, ttah napisał:

Ja nie lubię zwracania się do mnie bezpośrednio w artykułach czy filmach, bo treść publiczna nie jest skierowana tylko do mnie, ale do ogółu

Ma takie same odczucia oglądając rożnego rodzaju nagrania na YouTube...
Jakoś tak "NIE LEŻY" mi jak prowadzący zwraca się "do nie" w stylu: "masz takie ustawienia", "musisz tutaj zmieniać" itd...

• Thanks 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jest jeszcze bardzo fajna forma "My". Oczywiście nie do wszystkich tekstów się nadaje.

Edytowane przez okazwłoka

• 4 tygodnie później...

Ja piszę Ty/Ci bo wydaje mi się, że tak powinno się zwracać. Bezpośrednio do czytelnika. Mam jednak wtedy niesmak i wyrzuty sumienia. Wolę formę Wy/Wam. Dlatego jestem w tych zwrotach niekonsekwentny. Często mieszam ?.

Apartamenty i hotel na godziny kraków jedyne takie miejsce w Krakowie - Hotel MARGOT apartments

Mapa dojazdu do pokoje na godziny Kraków profil MARGOT apartments

Podgórze apartamenty na godziny Kraków - margotkrakow.pl - noclegi w Krakowie.

W dniu 25.02.2021 o 07:24, Mion napisał:

"masz takie ustawienia", "musisz tutaj zmieniać" itd...

Albo: "Możesz zmienić ustawienia swojego smartfona" ;)

W temacie: faktycznie dużo zależy od rodzaju treści jakie się przekazuje, jaka to strona. Ostatecznie w niektórych przypadkach można zastosować unik i skupić się np. na ofercie.

• Like 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• 2 tygodnie później...

Ja piszę np. "Moi drodzy", "Wy", "Was" itd.

Jednak jeśli masz blog o interesach radzę pisać "Ty"

np.

Jesteś początkujący w Blogowaniu? Pomogę Tobie rozwinąć twoją działalność i wybić się w przeglądarce.

A oto są moje wskazówki.... itd.

Przemawiasz wtedy do poszczególnej osoby. Jednostka ma wrażenie że przemawiasz jedynie do niego i jesteś profesjonalny, jednak nie potrafi poczuć ciepła słów.

• 3 miesiące temu...

Blog to taki twór, który nie podlega żadnym regułom stylistycznym. Moszna pisać nawed z błendami. Wszystko zależy od rodzaju bloga rzecz jasna.

Edytowane przez okazwłoka

• 2 miesiące temu...

Jest to zależne od rodzaju branży oraz potencjalnych odbiorców. Jeśli piszesz bloga sportowego, rozrywkowego, kulinarnego (chyba, że jest to blog o luksusowych produktach lub restauracjach) itd. Możesz śmiało zwracać się na Ty (formę Wy ja osobiście wyeliminowałam ze swoich tekstów). Forma Ty pozwala nawiązać bliski kontakt z czytelnikiem.