Skocz do zawartości

[inne] Zima stulecia w Polsce 1978/1979

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Beerbant napisał:

Sorry stary, ale widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz

To Ty stary nie masz pojęcia o czym piszesz. Jak widać jesteś zwolennikiem onuc, które wówczas były jedynie słusznym elementem wyposażenia szeregowca. :)

W armii wówczas panowało uwielbienie onuc o zakaz stosowania skarpet. Kto myślący to właśnie na wymarsze zakładał skarpety. Na kompanii często sprawdzali czy czasem nie masz skarpet założonych. To było wykroczenie niezgodne z regulaminem. 

Buty były o niebo lepsze niż obecnie ale musiałeś mieć dobrze dobrane rozmiarowo. Jeśli buty były za duże lub za małe wówczas dobrze sprawdzały się onuce to fakt. W przypadku za dużych butów wypełniały pustkę a w przypadku za małych nie obcierało się stóp. 

W moim przypadku dobierano buty do stopy. Szwejom rzucano jakie popadły niezależnie od rozmiaru. :)

Takie było zniewolenie śmierdzącymi onucami szweja. Kto myślący wybierał skarpety. Skarpetowcy byli ścigani przez kadrę za skarpety. Chore komunistyczne onucowe zniewolenie. Tak było, nie zmyślam. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

10 godzin temu, Beerbant napisał:

Sorry stary, ale widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz

To Ty stary nie masz pojęcia o czym piszesz. Jak widać jesteś zwolennikiem onuc, które wówczas były jedynie słusznym elementem wyposażenia szeregowca. :)

W armii wówczas panowało uwielbienie onuc o zakaz stosowania skarpet. Kto myślący to właśnie na wymarsze zakładał skarpety. Na kompanii często sprawdzali czy czasem nie masz skarpet założonych. To było wykroczenie niezgodne z regulaminem. 

Buty były o niebo lepsze niż obecnie ale musiałeś mieć dobrze dobrane rozmiarowo. Jeśli buty były za duże lub za małe wówczas dobrze sprawdzały się onuce to fakt. W przypadku za dużych butów wypełniały pustkę a w przypadku za małych nie obcierało się stóp. 

W moim przypadku dobierano buty do stopy. Szwejom rzucano jakie popadły niezależnie od rozmiaru. :)

Takie było zniewolenie śmierdzącymi onucami szweja. Kto myślący wybierał skarpety. Skarpetowcy byli ścigani przez kadrę za skarpety. Chore komunistyczne onucowe zniewolenie. Tak było, nie zmyślam. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

A tam gadacie, w wojsku zawsze był pełen wypas w odniesieniu o komfort i wygodę żołnierza

36520_1.jpg

Sposób na dopasowanie obuwia do stopy :D

I paracetamol, na wszystko od bólu głowy, zęba po przeziębienie :D

Piękne czasy jak sie miało szarokominiarkę niczym kominiarkę na twarzy zaciągniętą przy służbach i podczas oddychania się sople na niej robiły :D

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

19 minut temu, Pysio napisał:

eSBeku jeden?

eSBeek, UBek - jeden Pies. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

P.S. Podobno scena zrobiona za pierwszym razem, bez poprawek, szyby w szafkach były wzmocnione, ciężko je było zbić.

Edytowane przez Nikonem

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Godzinę temu, SzlafRock napisał:

W armii wówczas panowało uwielbienie onuc o zakaz stosowania skarpet.

Słucha , w tej sprawie jak i w wielu innych jesteś teoretykiem, robiłem w kamaszach średnio ok 100km na patrolu tygodniowo założyłem kilka razy te przydziałowe skarpety i wracałem w zakrwawionych , poprzecieranych girach. Także daj spokój z tą teorią ;) . Teraz szykuje się do zawodów w maju ;) jakieś 25 km do przejścia potem kilkanaście torów strzeleckich , tak ze 12 h non stop

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Godzinę temu, Beerbant napisał:

jakieś 25 km do przejścia

Załóż onuce. :)

Już jestem za stary na takie ekscesy. U mnie teraz tylko pozycja leżąca. 

2 godziny temu, Pysio napisał:

Czyli nie szwej, więc byłeś w Milicji

Wytłumaczam. 

Szweje = młode wojsko, takie do roku służby, tak było kiedyś. 

Milicja i esbecja nie, ale blisko.

Idzie wiosna i onuce nie będą potrzebne :)

Edytowane przez SzlafRock
  • Like 1

Za młodego jak się łaziło po bunkrach i poniemieckich sztolniach w Górach Sowich spaliśmy pod gołym niebem w tych socjalistycznych śpiworkach do +20.  I jednej jesiennej nocy zrobiło się tak zimno, że nie dało się spać , wiec  w ognisku grzaliśmy kamienie i kładliśmy na spot słoneczny by jakoś wytrwać do rana :) Ale było fajnie... 

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Krzysiek, widzę po cytatach, ze dyskutujesz na temat onuc. 

Co nie co wiem na ten temat.

Po pierwsze onuce to przeżytek drugiej wojny światowej kiedy nie było możliwości zapewnić miliony dobrych butów i skarpet. Onuce łatwo produkować, prać , suszyć na chłodnicach samochodów, czołgów lub na wozach. Onuce maja jeden rozmiar i tylko 2 rodzaje letnie i zimowe. Na te czasy to było chyba optymalne rozwiązanie, ale nie na współczesne działania militarne. 

Wiem jedno buty w których parę razy użyjesz onuc do skarpet już nie nadają się bo po prostu są za luźne, co za tym za tym idzie nogi beda w bąblach. Druga sprawa niewiele osób potrafi prawidłowo nawinąć onuce bo to wcale nie zrobisz dobrze za pierwszym razem. W jednostce szkoleniowej nosiłem onuce bo musiałem za włożenie skarpet cały pluton miał kare. Wiec po co narażać kolegów. Biegałem po 30 km w onucach, biegi  z pełna wykładką i było OK ale to tylko dla tego, że miałem dobrze spasowane buty (flaszka wódki dla praporszczyka i pozwolił wybrać sobie :D) i dobrze nawijałem te onuce. Wiele osób z roty, późnej miało dużo problemów z natartymi stopami. Później w jednostce docelowej my nosiliśmy już bercy (trzewiki) tam przysługiwały nam skarpety z czego byłem bardzo zadowolony bo nawet na dużych dystansach kiedy bercy dobrze dopasowane a skarpety nieco grubsze bawełniane z ok 5% elastanu z nogami nic się nie działo.  Zawsze miałem jeszcze zapasowe skarpety w plecaku. Skarpety o wiele lepiej zachowują się kiedy trafisz do wody, błota latem mogą nawet w kilka godzin wyschnąć jeśli wycisnąć skarpety i w czasie prywalu (przerwy) rozwiązać sznurowadła. Mokre onuce robią z nogi pomarszczone jabłka. 

W Afganistanie nawet do wprowadzenia nowego typu ubrań (afganki) za skarpety już nikt nie ścigał nawet szeregowych. Natomiast duchy ( modżachedy) często nosiły coś co było podobne do onuc, tylko w inny sposób to zawijały. Po wprowadzeniu nowego typu ubrania polowego, kontyngent stały już chodzili w skarpetach  zgodnie z nowym "ustawem". Jednostki specjalne, specnaz nawet ten ogólnie-wojskowy ( najmniej elitarny) od kiedy pamietam nigdy onuc nie nosiły, tak samo piechota morska.

przeczytałem pzred chwile, że obecnie w rosyjskiej armii jest oficjalnie  9 typów skarpet. W tym specjalne do marszobiegów (kompresyjne). Musze sobie kupić do łażenia po górach i lasach.

• Like 1

2 godziny temu, SzlafRock napisał:

Załóż onuce.

? chłopie teraz technologie kosmiczne, kupiłem specjalnie nieprzemakające skarpety za dwie stówki :P

2 godziny temu, MaxPan napisał:

onuce to przeżytek

Wiadomo, ja pisałem w kontekście tego co myśmy mieli do dyspozycji w tamtych latach i z poziomu własnych doświadczeń i kumpli. po prostu "kaczory" (tak nazywaliśmy te buty) z tą plastikową wkładką w tamtych skarpetach dawały popalić. Co do suszenia to bym się spierał, jak moją drużynę przepierzyli po bagienku, wydmach i plaży to onuce przy ognisku miałem wysuszone na cacy niecałe 10 min ;) . Duża płachta rozwinięta na trawie na słońcu szybciej się suszyła od skarpet ;). Jak już spylałem do cywila to zaczeli dawać skarpetki wełnianie które już były ok ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Na pewno była zasadza, że w Wojsku są dwie rzeczy niemożliwe:

1) Wyru***ać sprzątaczkę;
2) Wywrócić hełm na drugą strone

:)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W dniu 13.02.2021 o 22:18, Beerbant napisał:

Fakt, na marszobiegi na 30km zakładało się onuce ?

Przysłuchując się rozmowie fachowców od onuc chciałbym nieśmiało zauważyć, że my, wówczas rolnicy, również używaliśmy onuc. Do gumiaków. No.

• Haha 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.