Skocz do zawartości

Zrobiłem duplicate content?

CrimsonTed

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę mnie nie bić, jeśli coś nabroję :D Przeszukiwałem forum w celu odnalezienia odpowiedzi na moje drobne pytanie, ale jako żem nowicjusz, to nie do końca jestem usatysfakcjonowany tym co znalazłem (prawdopodobnie wynika to z mojej ciągle niewielkiej wiedzy na temat pozycjonowania).

Koniec biadolenia - teraz będzie konkretniej (tzn. postaram się):

Powiedzmy, że mam ja sobie stronkę ze sklepem internetowym. Przyjmijmy, że nazywa się www.zupaogorkowa.pl. Ma się wysmienicie i w ogóle bajka początkującego i pełnego nadziei handlowca.

Co się stanie, jeśli do www.zupaogorkowa.pl dorzucę np. nazwę producenta ogórków 'Matador' (tak, żeby powstało www.matador.zupaogorkowa.pl)?

Na stronie www.matador.zupaogorkowa.pl nie znajduje się DOKŁADNIE to samo co na www.zupaogorkowa.pl, ale na przykład jest tam w ramach bonusu lista modeli ogórków hodowanych przez firmę Matador. Czy za takie cuś można dostać po nosie? Mógłbym te same efekty funkcjonalności uzyskać (nie grzebiąc w domenie) przez coś w stylu www.zupaogorkowa.pl/matador.

Google wyświetla w wynikach zarówno stronkę główną jak i te z subdomenami, więc teoretycznie powinienem być zadowolony. Poczytałem sobie różne zagraniczne fora i tam trąbią o bezdusznym Google bijącym małe dzieci za powielanie tego co niekoniecznie potrzeba. Mam się bać, czy nie muszę?

Słownik symboli symbolem słownika?

Duplika jest wtedy kiedy masz w 90% taką samą strone.

np. strona www.zzz.pl i strona www.yyy.pl 2 rózne adresy, 2 różne strony. Ale po za zmienionym napisem na logo jest to samo.

Wtedy mamy duplikat.

Tutaj mówisz o robieniu subdomen z wyróżnieniem danej marki typu.

www.cebulowa.superzupki.pl

www.pomidorowa.superzupki.pl

Więc na stronie robisz opis jaka to pomidorowa dobra.

A po bokach zwyczajne menu.

Pokaż przykład strony głównej i strony na subdomenie a będzie można powiedzieć coś więcej na ten temat.

To znowu ja ;) ciocia_hela zainteresowała mnie swoim stwierdzeniem:

'Jeżeli masz mniej niż 90% identycznej treści, to raczej nie ma obaw o duplicate content.'

Poszperałem po miłościwym Internecie i znalazłem takie cuś, co trochę przypominałoby moją sytuację.

Dwa sklepy, ale jakoby jeden:

https://www.agdrtv.com/

https://www.maximedia.pl/

Właścicielem jest -zdaje się- jedna instytucyja zacna (te same telefony i adresy) - strony mają troche poprzekładane menu i design graficzny, ale poza tym to samo. Podobieństwo zupełne widać, gdy wklikamy się w którąś z podstron. Czy to już jest duplicate content czy nie? :P Sklepy chyba żyją, więc podejrzewam, że jeszcze nie? :)

Pozdrawiam wszystkich znoszących moje amatorskie domniemywania!

@CrimsonTed

To Duplicate content

SZybko to odkręć! Pójdziesz siedzieć!

Google zniszczy ci życie!

Szczęśliwie to nie moja strona :P Ja dopiero kombinuję co i jak zrobić (stąd wcześniejsze pytanie o sprawę organizacji domen/subdomen). W mojej okolicy brakuje kogoś, kto by się znał na pozycjonowaniu (a obecni spece wydają mi się raczej 'specami'). Stwierdziłem, że lepiej się samemu choć trochę zorientować niż polegać na zdaniu kogoś, kto mi z miejsca gwarantuje takie a takie niesamowicie wspaniałe wyniki w rankingach.

Bardzo miło, że takie forum istnieje! Dopiero zaczynam moje wojaże po nim, ale już jest nieocenionym źródłem informacji!

Dzięki Wam wszystkim! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności