Skocz do zawartości

Co byście wybrali nowy artykuł z 301 ze starego czy aktualizację starego?

Beerbant

Ankieta dtotycząca aktualizacji artykułu  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Aktualizować stary artykuł? Czy napisać nowy z przekierowaniem 301

• Aktualizować stary artykuł
    • Napisać nowy z przekierowaniem 301 ze starego
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest taka:

istnieje sobie stary artykuł sprzed kilku lat będący w TOP10, przyszła pora na aktualizację wraz ze wstawieniem snippetów, chęcią ugrania answer boxa, FAQ itp. Pytanie brzmi następująco: co byście wybrali, czy aktualizację starego arta z informacją o tej aktualizacji i jej przyczynach czy napisanie nowego artykułu z przekierowaniem 301 z tego starego będącego w TOP10.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Aktualizacja. Ale po co się tłumaczyć z przyczyn? Aktualizacja to normalna sprawa więc nie rozumiem powodów aby się z niej tłumaczyć.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

3 minuty temu, Grzegorz Cz. napisał:

Ale po co się tłumaczyć z przyczyn?

No, przyczyny chyba są istotnie z punktu widzenia ludzi/czytelników którzy nie są profesjonalistami.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

10 minut temu, Beerbant napisał:

No, przyczyny chyba są istotnie z punktu widzenia ludzi/czytelników którzy nie są profesjonalistami.

Z mojej perspektywy wydaje mi się, że przyczyny w pewnym sensie są oczywiste. Pojawił się pomysł na ulepszenie artykułu, to się go aktualizuje. Nie sądzę aby ktoś się obraził, że artykuł jest bardziej aktualny :)  Poza tym o ile strona nie jest dla jakiegoś super hermetycznego środowiska - to wątpię czy ktoś zauważy zmianę i czy kogoś to będzie obchodzić, co kiedyś było pod danym adresem. Każdy wchodzi, czyta, pasuje albo nie pasuje i leci dalej.

No ale to tylko moja perspektywa. Nie znam przypadku i być może się mylę.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

7 minut temu, Grzegorz Cz. napisał:

Pojawił się pomysł na ulepszenie artykułu,

Nie tylko, zmieniły się również realia ;)

Aktualizować w formie "uzupełnienia" - czyli np ładujemy stare dane do jakieś estetycznej ramki na początku tekstu (można to ładnie ukryć jakimś skrollem czy innym stylem - dla laików by nic im się nie myliło)  a pod spodem piszemy aktualizacje do tematyki 

• Like 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Napisać nowy, ze starego dać link wewnetrzny do nowego.

• Confused 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@Nikonem ale coś skonfundowany :) pokazalem inna strategię - swietnie się sprawdza aby mieć w topkach dwa artykuły o tym samym :D

• Thanks 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

z tą kanibalizacją to róznie bywa, sam nie wiem o co chodzi i chyba nikt nie wie na 100%

często widzę np 2 wpisy na pierwszej stronie G z portalu poradnik przedsiębiorcy, z tym że to jest taka "kobyła". Wg ahrefs ponad 2 tys domen i DR 77

Do poklikania i poczytania:

5 godzin temu, rav88 napisał:

@zgred a kanibalizacja?

nie ma :) Po to robisz linki wewnetrzne :) Mam to przetrenowane na blogasku :) Dzięki temu wchodzą 2 wpisy albo pojawia sie DA + organik

• 4 tygodnie później...
W dniu 12.02.2021 o 16:02, zgred napisał:

Napisać nowy, ze starego dać link wewnetrzny do nowego.

W sumie nigdy się temu nie przyjrzałem, raz tak robiłem, raz odwrotnie, a najczęściej wcale nie linkowałem nowego i starego między sobą. Z tego co zauważyłem ostatnio to dość długo Google wybiera starszy, szczególnie jak prowadzą do niego linki.  Podwójny wynik raz jest, raz nie ma. Zależy chyba też od innych stron i samego zapytania. Fajnie jak czasem jest, ale chyba zbyt niepewny efekt, żeby poświęcać na to dużo czasu i kombinowania.

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.