Skocz do zawartości

Linki wychodzące

pjck

Rekomendowane odpowiedzi

A jak sobie poradzić z tym problemem? Czy też - jak się zabezpieczyć na przyszłość?

Otóż sprawdziłem ostatnio linki wychodzące ode mnie (za pomocą bing.com). I okazało się, że też linkuję do jakichś Ruskich, Niemców, Japończyków itd. Oczywiście, tych linków na stronie nie widać. Są w kodzie. Ja ich oczywiście tam nie wsadzałem.

Co z tym zrobić? Jak Google to traktuje?
Jak się zabezpieczyć na przyszłość? O ile się w ogóle da...  

Najwidoczniej zostałeś ofiarą jakiegoś ataku hakerskiego. Zmień hasła do FTP/bazy danych/panelu strony, wyczyść stronę, zabezpiecz ją przed kolejnymi włamaniami.

Google może obniżyć pozycje strony dopóki nie zrobisz z tym porządku.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

2 godziny temu, holee napisał:

Zmień hasła do FTP/bazy danych/panelu strony, wyczyść stronę,

Te włamania nie są przez FTP, panel, inne to włam wprost do Wordpress przez dziurę zrobiona przy pomocy wtyczki szablonu, plaginu

Cytat

"Zabezpiecz"... no właśnie się pytam jak zabezpieczyć?

Nie kupować nie instalować, nie ściągać wtyczek, szablonów z nieautoryzowanych źródeł, aktualizacja WP. Prawidłowe ustawienie dostępów do plików, katalogów, inne

• Like 1

W dniu 19.02.2021 o 16:18, pjck napisał:

"Zabezpiecz"... no właśnie się pytam jak zabezpieczyć?

Trzeba namierzyć w jaki sposób dokonano włamania i zlikwidować zagrożenie. Może masz zainfekowany komputer i wyciekło hasło, może masz dziurawy kod (tak bywa najczęściej), może było włamanie do hostingu. Ciężko Ci jednoznacznie pomóc.
Przyjrzyj się na początek formularzom na stronie, czy nie pozwalają na wstrzyknięcie niebezpiecznego kodu.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Namierzyć... ale jak?

No worries. Ktoś z firmy hostingowej sprawdził mi kod dogłębnie (ja nie jestem taki sprawny) - i nie ma w nim owych linków. Ciekawe.
Korzystałem jak wiecie z bing.com do znalezienia linków wychodzących.

Natomiast - to narzędzie ich nie pokazuje.

• 11 miesięcy temu...

Edit: o przepraszam, nie spojrzałem na datę, że to stare.

Zmieniasz hasła, kasujesz pliki, wgrywasz backup.  Dbasz o aktualizację CMS i backup. Sprawdzasz co jakiś czas, czy problem nie powrócił. Ryzyko włamania zawsze będzie.

Edytowane przez Farlicki

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.