Skocz do zawartości

Czy można w WP nie wyświetlać wpisów na stronie głównej?

Mazzur

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stronę na Wordpresie, którą chcę podpiąć pod Whitepress. Strona zadbana z ruchem organic, kasa z artykułów kusi, ale 95% to pisanie dla linku a nie usera. Czy istnieje możliwość dodawania artykuł wydawców do wpisów bez wyświetlania ich na liście ostatnio dodanych, tylko w specjalnej sekcji?

Na innej stronie rozwiązuję to w ten sposób, że dodaje artykuł w sekcji strony w WP. Ma to zasadniczą wadę, że potem dodany artykuł muszę ręcznie linkować na podstronie z artykułami i na stronie głównej.

Przychodzi mi do głowy umieszczać w "bez kategorii" i dać tag po którym będą wyświetlane. Macie pomysły jak to w praktyce rozwiązać?

6 godzin temu, Mazzur napisał:

Macie pomysły jak to w praktyce rozwiązać?

Zlecić programiście stosowane modyfikacje.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion, WP to kombajn, który ciągle się aktualizuje i nadpisuje główne pliki php. W prywatnym CMS takie zmiany to pikuś, natomiast w WP wolę wtyczki, które są uaktualniane i kompatybilne.

Okazwłoka dzięki za wtyczkę, poczytałem i wygląda super, to co potrzebuję. Sprawdzę wieczorem w praktyce.

Pytanie praktyczne. Czy używacie wtyczki hide posts? Jak takie ukryte przed userami posty są indeksowane przez wyszukiwarki? W jaki sposób dobrze podindeksować tego typu wpisy? Dać im specjalny tag?

Nie wiem czy whitepress nie wywali Ci stron za takie praktyki, wątpię żeby userzy chcieli też płacić za takie wiszące w nicości podstrony.

A indeksowanie: sitemapa + ewentualnie addurl i powinno być dobrze.

Tu nie chodzi o manipulowanie, czy strony w nicości. Tu chodzi o moja wygodę. Na White są 2 rodzaje wydawców:

a) znane mocne strony dla ludzi z ruchem kilka - kilkadziesiąt + UU dziennie

b) strony bez ruchu  lub ruchem na poziomie 100-200 uu dziennie.

Strona typu A proponuje Ci 2 możliwości płacisz X zł za treść na głównej stronie z zasięgiem dla realnych UU lub 1/3 X zł za artykuł w jakiejś sekcji "inne". Reklamodawca widzie dwa różne miejsca i decyduje czy zależy mu na PR i DF czy tylko DF. Robi tak sporo dużych serwisów najczęściej portali lokalnych miast wojewódzkich.

Jeśli reklamodawca wykupuje link w widocznym miejscu to ma produkt zbliżony do mojej tematyki i zależy mu nie tyko na linku ale na PR. Artykuł jet dopracowany merytorycznie i przydatny dla internautów. Jednak 90+ artykułów to paplanina nie przydatna dla czytelnika i obniżająca loty dobrze prowadzonego bloga.

Chcę by część artykułów za niższą cenę była widoczna tylko dla wyszukiwarek (bez żadnego ukrywania), a nie serwowana dla czytelników bloga z wykorzystaniem wpisów na WP a nie nowych stron na WP. Do tej pory korzystałem z dodaj nową stronę w WP, ale to ma ograniczenia bo każda nową stronę muszę ręcznie podlinkować w dziale artykułów oraz na widżecie strony głównej. Dodanie "nowej treści" z wykorzystaniem wtyczki "hide post" wydaje się rozwiązaniem mojego problemu. Pytam o praktyczne wykorzystanie tej wtyczki i recenzje czy to się dobrze indeksuje w trosce o biznes ludzi, którzy wykupują artykuły.

6 godzin temu, Mazzur napisał:

Mion, WP to kombajn, który ciągle się aktualizuje i nadpisuje główne pliki php. W prywatnym CMS takie zmiany to pikuś, natomiast w WP wolę wtyczki, które są uaktualniane i kompatybilne.

A wtyczki kto pisze kosmici ?

• Like 4

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ten problem można rozwiązać bez wtyczki (im mniej wtyczek tym lepiej). W functions.php dodajesz:

function wpb_exclude_from_home($query) {
if ($query->is_home() ) {
$query->set('post__not_in', array(2234, 2239));
    }
}
add_action('pre_get_posts', 'wpb_exclude_from_home');

W miejsce liczb 2234, 2239 wstawiasz ID postów, których nie zamierzasz wyświetlać na stronie głównej. Można  sukcesywnie dodawać kolejne ID w miarę publikacji nowych "niechcianych na głównej" postów. Aby ustalić ID posta w trybie edycji sprawdzasz w pasku adresu liczbę po "post="

Aby edytować functions.php w panelu WP klikasz Wygląd, Edytor Motywu i na koniec z prawej strony Funkcje motywu

• Like 2
  • Thanks 3

Norbas. Zgoda, że im mniej wtyczek tym lepiej! Twoje rozwiązanie ma sens przy sporadycznie dodawanej treści do ukrycia. Pozostaje jednak konieczność edycji pliku functions.php i zabezpieczenia go motywem potomnym, bo przy nastepnej aktualizacji WP szlag trafi array(2234, 2239));

58 minut temu, Mazzur napisał:

Pozostaje jednak konieczność edycji pliku functions.php i z

Listę ID można pobierać z bazy danych do której można dodawać z formularza lub wybierać z listingu WP.
Takimi rzeczami właśnie zajmują się programiści....

Liste możesz pobrac z bazy danych na podstawie czego? SELCT * FROM tabela WHERE x ???

Czym będzie x w naszym przypadku?

Norbas napisał "W miejsce liczb 2234, 2239 wstawiasz ID postów, których nie zamierzasz wyświetlać na stronie głównej. " Na jakiej podstawie skrypt ma pobierać ID postów z bazy danych?

2 godziny temu, Mazzur napisał:

Na jakiej podstawie skrypt ma pobierać ID postów z bazy danych?

Na pewno nie na podstawie pytań na forum JAK TO ZROBIĆ w kodzie !

https://www.udemy.com/course/php-mysql-od-podstaw-do-eksperta/