Skocz do zawartości

Nauka SEO a języki programowania. Jak ogarnąć?

Miekiszon

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuję nauczyć się szeroko pojętego SEO. Pozycjonuję swoją stronę na Wordpressie, która zbiera już ruch organiczny z Google i coś tam zarabia. Niestety jestem raczej humanistą i nie znam zupełnie języków programowania.  Zaawansowany HTML (podstawy jakieś znam), CSS, PHP to dla mnie czarna magia. Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.  Czytam kursy (na razie głównie o html), niby kumam o co chodzi, ale bez praktyki nie daje mi to zupełnie nic. Co najwyżej przeglądam kod źródłowy i wiem co do czego się odnosi.

Nie chcę być żadnym programistą. Chciałbym jednak nauczyć się języków programowania, żeby móc samodzielnie optymalizować strony pod Google. Czy ktoś może mi powiedzieć które aspekty HTML, CSS, PHP są kluczowe w pracy dobrego pozycjonera? Gdzie jest granica między pozycjonerem a web developerem? Czy każdy DOBRY pozycjoner musi być również dobrym web developerem?  Może to wszystko nie jest dla mnie.. 

Samo SEO bardzo mnie interesuje, ale aspekty związanie z kodowaniem to na razie droga przez mękę. Póki co wszystko wtyczki na strony wstawiam przez Wordpressa. Boję się, że coś zwalę działając samemu w kodzie, co już zresztą mi się zdarzyło. 

W SEO ogarniam raczej tę mniej programistyczną część. Umiem napisać i zoptymalizować treści pod słowa kluczowe (zajmuję się copywritingiem). Korzystam z programów typu Ahrefs w kontekście analizy słów kluczowych i konkurencji, znam wskaźniki mocy domeny, techniki i zasady linkowania, szukanie miejscówek do linkowania. Potrafię przeprowadzić podstawową optymalizację strony i używać do tego pluginów z Wordpressa. Problem zaczyna się, kiedy trzeba zrobić coś bardziej zaawansowanego w kodzie. 

Jak Wy poradziliście sobie z tym tematem? Jak nauczyliście się języków programowania, że teraz możecie samodzielnie pozycjonować strony? Też czytaliście kursy? Czy może mieliście stronę i szukaliście rozwiązań na problem, który akurat się pojawił? 

Może rozwiązaniem byłby staż / juniorskie stanowisko w agencji SEO? Problem w tym, że nie mieszkam w Polsce i nie wiem czy ktoś mnie weźmie do współpracy bez znajomości języków programowania. Chociaż fakturę mogę wystawić haha. 

Będę wdzięczny za pomoc i porady.

Muzyk NIE musi być konstruktorem instrumentów muzycznych.
Do skutecznego SEO nie potrzeba znać języków programowania.

HTML, CSS to nie są języki programowania.

Nie mylić programowania z optymalizacją = zmianami ww kodzie wynikowym strony HTML

• Like 2
  • Thanks 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

11 minut temu, Mion napisał:

Muzyk NIE musi być konstruktorem instrumentów muzycznych.
Do skutecznego SEO nie potrzeba znać języków programowania.

HTML, CSS to nie są języki programowania.

Nie mylić programowania z optymalizacją = zmianami ww kodzie wynikowym strony HTML

Tak, zbyt uogólniłem i nieprecyzyjnie się wyraziłem. HTML i CSS to nie są języki programowania.

Chodzi mi natomiast o wspomnianą optymalizację. Czyli zmiany w kodzie html, css, a później również php, java i wszystko co pozycjoner optymalizować w kodach musi. 

Raczej teraz nie ma takiej potrzeby, chociaż podstawy warto znać.

Tak na prawdę musisz umieć zidentyfikować rzeczy, które pogarszają pozycję. Przeważnie kod i tak jest na tyle skomplikowany, że samemu masz małe szanse aby go ulepszyć.

jak chcesz się zająć na poważnie optymalizacją kodu to zobacz jakieś materiały na temat technical seo, głównie są one po angielsku.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

• 1 miesiąc temu...

Wydaje mi się, że nauka tworzenia witryn, czyli znajomość CSS i HTML nie koniecznie musi być potrzebna do pozycjonowania. Ale może bardzo pomóc poprzez poznanie jak działają strony. Może ułatwić poruszanie się po jej strukturze i pomóc w wyłapywaniu błędów i optymalizacji kodu.