Skocz do zawartości

Brak "kopii" w indeksie Google

Seo student

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Mam taką sytuację, że obecnie w Google po wpisaniu site:domena pokazuje się ponad 250 wyników, ale przy większości z nich nie ma możliwości podejrzenia "kopii". Ostatnio wprowadzałem dość sporo zmian na stronie - włączając w to zmianę szablonu graficznego. Widzę, że "kopia" jest tylko przy tych, które jeszcze mają starą kopię sprzed tych zmian. Co może być przyczyną?
Poza stroną produkcyjną miałem też kopię pod testy. Niestety nie wyłączyłem indeksacji i Google zaindeksował ze 150 podstron. One są 1:1 z tą produkcyjną. Czy może być tak, że przy tej testowej znajduje się możliwość kliknięcia w kopię, a przy produkcyjnej nie, bo Google jakoś sobie powiązał te strony i uznał testową jako tą ważniejszą?
Jak tylko się połapałem to ustawiłem na testowej w .htaccess 302 i wszystkie podstrony z serwisu testowego przekierowują na właściwe podstrony z serwisu produkcyjnego. Chyba dobrze podstąpiłem?
Mam tylko obawy co do tego, że to potrwa bardzo długo. Można to jakoś przyspieszyć?
Dzięki za odpowiedzi!

Kurcze... nikt nic mi nie podpowie? Nie mogę znaleźć w sieci absolutnie żadnego info na temat braku kopii w Google'u. Google wyszukuje mi stronę po domenie, stoi też wysoko na wiele fraz w wynikach wyszukiwania, ale tak, jak napisałem powyżej - nie ma możliwości kliknięcia w "kopię".

Google nie musi przechowywac kopii - moze to być bug po ich stronie. Albo jeśli strona jest nowa, lub czesto doświezana - to wtedy kopii nie bedzie lub da 404.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

13 godzin temu, zgred napisał:

Google nie musi przechowywac kopii - moze to być bug po ich stronie. Albo jeśli strona jest nowa, lub czesto doświezana - to wtedy kopii nie bedzie lub da 404.

Strona nie jest nowa - ma jakieś 3 lata. To sklep internetowy. Dynamikę pewną ma, ale strona główna. Strony produktowe są często nieruszane przez wiele miesięcy albo i czasem dłużej.
Ostatnio zmieniałem szablon graficzny i było trochę zmian, ale to chyba nie jest wystarczający powód, by uznać, że strona jest często odświeżana???

A czy to, że nie ma wspomnianej kopii skutkuje czymkolwiek negatywnym z perspektywy SEO?
Czy mogę jakimś sposobem ustalić przyczynę? Czy pozostaje tylko zgadywać w takiej sytuacji?

14 godzin temu, jimmi napisał:

a zobacz czy nie masz wyłączonej kopi

szukaj czegoś podobnego do 

<META NAME="ROBOTS" CONTENT="noarchive">

W meta robots mam index i follow, więc to raczej nie to. Dziwna sytuacja. Nigdy sie z czymś takim nie spotkałem wcześniej.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Brak kopii nie wpływa negatywnie nie mniej jednak warto to obserwować czy wszystko sie poprawnie indeksuje w GSC.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Skoro kopia była, nie ustawiłeś nigdzie blokady noarchive i nic nie zmieniałeś, a zaczęło znikać, to daj im trochę czasu, może wróci. W Google czasem się dzieją różne dziwne rzeczy. Jeśli główna strona jest mocna to ta kopia nie powinna jej zaszkodzić. Przy czym warto  ją wyindeksować lub przekierować.

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.