Skocz do zawartości

Aktualizacja algorytm Core Web Vitlas - zmiana szablonu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć
Dowiedziałem się ostatnio, że na maj planowana jest aktualizacja algorytmu Core Web Vitals. W teście PageSpeed Insights moja strona na mobile osiąga wynik tylko 27:( jak rozumiem, ryzyko, że spadnę w wynikach jest ogromne a właściwie to pewne. Mam stronę na starym szablonie Wordpress i żadne poprawki nie pomagają - np. czas ładowania strony to kilka- kilkanaście sekund, a powinno być 2,5 sek.
1. Czy da się jakoś zmienić szablon na inny, ale taki żeby przeszedł tę zmianę algorytmu w maju dużo lepiej (czał ładowania do 2,5 sek)?
2. Jakiego szablonu szukać? Tzn. na jakie parametry zwracać uwagę przy kupowaniu szblonu np. na themeforest?
3. Czy da się szybko sprawdzić jak stara treść będzie wyglądała na nowym szablonie?
4. Czy da się przenieść starą stronę (treści, ustawienia) na nowy szablon w miarę sprawnie bez dłubania w każdym wpisie oddzielnie (jest ich kilkaset)?
5. Czy przy zmianie szablonu na nowy (szybki) jest ryzyko że strona zniknie z Google lub że jej pozycja się pogorszy? Jak tego uniknąć?

Może jakieś inne rady jak poradzić sobie z tą zmianą algorytmu z maja?

Gruntowna zmiana może pomóc, ale może zaszkodzić. Zrobić stronę na 100/100 nie ma problemu. No i czy Core Web Vitlas będzie miała aż taki wpływ żeby mieszać w serpach? Jeśli tak, to czeka nas era stron bez javascript.

• Like 1

Nazwa szablonu? Nie masz zapchanego wtyczkami? Hosting wyrabia? Podmień motyw na inny i zobacz czas ładowania - nic nie zginie, powrócisz do starego, do tego zawsze masz kopię zapasową.

• Like 1

Profesjonalna firma opróżniająca mieszkania, wywóz i utylizacja mebli, RTV/AGD - https://wywozmebligdynia.pl/

Godzinę temu, blazejs napisał:

Przy gotowych szablonach zwykle wydajnosc i szybkosc ladowania jest ostatnia rzecza jaka ich tworcy biora pod uwage...

zazwyczaj programista ma mnóstwo roboty żeby je przyspieszyć potem, a nie zawsze się da zrobić wszystko bez przebudowy całości

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

6 godzin temu, Aleksiejs napisał:

zazwyczaj programista ma mnóstwo roboty żeby je przyspieszyć potem, a nie zawsze się da zrobić wszystko bez przebudowy całości

Kiedys mialem taki etap, ze uznalem ze moze ja sie bez sensu mecze robiac wszystko samemu i moze te szablony faktycznie przyspiesza mi robote. Wykupilem dostep do Envato, probowalem zrobic kilka stron na tych szablonach. Strata czasu i pieniedzy. Okazyjnie dla jaj puszczam sobie strony konkurencji robione na jakichs gotowcach przez PageSpeed Insights... cos w rodzaju "ogladam TVPis, nie stac mnie na dopalacze" :)

• Haha 1

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

12 godzin temu, Norbert Z. napisał:

Nazwa szablonu? Nie masz zapchanego wtyczkami? Hosting wyrabia? Podmień motyw na inny i zobacz czas ładowania - nic nie zginie, powrócisz do starego, do tego zawsze masz kopię zapasową.

Szablon nazywał się Marine, obecnie nie ma go już na themeforest itp. Był dostosowywany do moich potrzeb. Motym można tak po prostu podmienić "na chwilę"? Jak później wrócić do starej wersji ?

12 godzin temu, okazwłoka napisał:

PS. Jeśli zmiana szablonu nic nie daje, to znaczy że ciężka jest treść i/lub pluginy.

Tutaj tak może być. Tych wtyczek mam kilkanaście :( choć z wielu nie korzystam, tzn, są włączone ale nie używane - przykład one signal. Jest jakiś sposób żeby sprawdzić które z włączonych wtyczek można usunąć (bo wydaje mi się że są nieuzywane faktycznie) i nie odbije się to negatywnie na wyglądzie, działaniu strony?

11 godzin temu, blazejs napisał:

Przy gotowych szablonach zwykle wydajnosc i szybkosc ladowania jest ostatnia rzecza jaka ich tworcy biora pod uwage...

To dopiero niedawno zauważyłem, bo mam też kilka innych stron. Za każdym razem szukam lekkich, szybkich szablonów, instaluję a później i tak okazuje się że strona jest zmulona - choć w opisie szablonu było że jest "seo zoptymalizowany/szybki itd". Jest to w ogóle do zweryfikowanie w szybki prosty sposób przez pobraniem (zakupem)?

9 godzin temu, Tomasz11 napisał:

To dopiero niedawno zauważyłem, bo mam też kilka innych stron. Za każdym razem szukam lekkich, szybkich szablonów, instaluję a później i tak okazuje się że strona jest zmulona - choć w opisie szablonu było że jest "seo zoptymalizowany/szybki itd". Jest to w ogóle do zweryfikowanie w szybki prosty sposób przez pobraniem (zakupem)?

Bez patrzenia w kod wiele sie nie dowiesz...

• Like 1

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

11 godzin temu, Tomasz11 napisał:

Szablon nazywał się Marine, obecnie nie ma go już na themeforest itp. Był dostosowywany do moich potrzeb. Motym można tak po prostu podmienić "na chwilę"? Jak później wrócić do starej wersji ?

Można podmienić na chwilę, powinieneś mieć w motywach domyślny szablon jeżeli nie usunąłeś.

Edytowane przez Norbert Z.
  • Like 1

Profesjonalna firma opróżniająca mieszkania, wywóz i utylizacja mebli, RTV/AGD - https://wywozmebligdynia.pl/

A jakie to poprawki? Masz wtyczkę od cache? Zdjęcia zoptymalizowane?

Szablon szablonem, zazwyczaj zabijają stronę wtyczki i cssy. I z moich obserwacji wynika że czym nowszy szablon tym większe guano - kiedyś jeszcze szablony zazwyczaj były pisane (kodowane i programowane) teraz są wyklikiwane w builderach. Wróciliśmy do frontpejdża mikrosoftu :D

• Sad 1
dymna.jpg

14 godzin temu, Tomasz11 napisał:

Motym można tak po prostu podmienić "na chwilę"?

Można jak nie korzystałeś z jakiś Website Buider-ów czy innych wodotrysków a oryginalnego edytora Wordpress-a 

Jak korzystałeś to zależnie od cudowności buildera - jedne mogą być tak "cudowne" że kaplica i strona ci się ładnie rozkraczy na nowym stylu.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

W dniu 10.03.2021 o 22:28, Tomasz11 napisał:

powinna się jak piszesz rozkraczyc

Nie jest to reguła ale trzeba o tym pamiętać szczególnie przy stylach ściśle powiązanych z nieżalnymi od wordpress-a kreatorami stron. Jak takiego kreatora nie było i nie było nic ręcznie zmieniane w oryginalnych plikach wordpressa nie powinno być problemu. 

Inaczej. Jak od tamtej pory jak postawiłeś stronę i ci ja dostawano do potrzeb aktualizować wordprss-a i nie było problemu to masz duże szanse ze przynajmniej pod kontem bazowej wersji wordprss-a i styli masz wszystko w porządku. 

Testowo zresztą nic nie sto na przeszkodzie by przejść na oryginalny styl wordpress-a - wtedy będziesz widział czy coś się rozkraczyło. Zawsze możesz wrócić do obecnego  

• Thanks 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.