Skocz do zawartości

Wordpress - dodawanie kategorii / slug / pozycjonowanie

Tomasz11

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

Mam stronę z wpisami, które podzielić można na kilkanaście kategorii. 

Jak dodaję kategorię w panelu WP (czyli wpisy/kategorie/dodaj nową kategorię/  - to po jej dodaniu url ma konstrukcję nazwastrony.pl/category/nazwakategorii

Pytanie

1. Jak usunąć z wszystkich kategorii z url słowo "category"?

2. Czy usunięcie w slug'u słowa "category (czy kategoria jeśli możliwa jest zmiana na pl) wpływa jakość na pozycję w Google? Może lepiej zostawić?

3. Jeśli "category" lepiej zostawić, to jak zmienić to na polskie "kategoria"?

Może proste pytanie, ale na początku nic nie jest oczywiste:)

1 - Ja do tego celu używam wtyczki "Permalink Manager PRO" jest też wersja lite także sprawdź sobie najpierw tą może ci wystarczy.

2 - Dla Google nie ma to znaczenia o ile wszystko dobrze działa (breadcrumbs, canonicale itp)

3 - Bez znaczenia, możesz sobie zmienić dla swojej satysfakcji. Ja mam ustawione tak że wszystkie wpisy blogowe pojawiają się jako strona/blog/wpis kategorie strona/blog/kategoria a portfolio (które działa jako blog więc też ma tendencję to sluga takiego jak wpisy blogowe) mam ustawione jako strona/portfolio/wpis

wycieczki po górskich szlakach grcsystem.pl

imitacja kamienia i skał

W dniu 10.03.2021 o 22:35, Tomasz11 napisał:

1. Jak usunąć z wszystkich kategorii z url słowo "category"?

2. Czy usunięcie w slug'u słowa "category (czy kategoria jeśli możliwa jest zmiana na pl) wpływa jakość na pozycję w Google? Może lepiej zostawić?

1. Zrobisz to dowolną wtyczką SEO (np. Yoast, Rank Math)

2. Jak nowa strona, to imo lepiej usunąć - zawsze to krótszy slug.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności