Skocz do zawartości

Tragedia, koledzy kolezanki ratujcie....

MarcinB

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dokładnie to samo na swoich dwóch stronach w republice. :)

Ja podejrzewam jednak, że to ktoś "życzliwy" zgłosił moje strony.

Na tych stronach mam swoje programy freeware. Programy były spakowane w samorozpakowujące się archiwa, czyli z rozszerzeniem EXE. Możliwe, że bez sprawdzania uznali to za wirusy.

Zmieniłem już na ZIPy i napisałem apelację, zobaczymy co będzie. :peace:

Czy na swojej stronie miałeś podejrzane pliki ?

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To nie jest kwestia zyczliwych, tylko wszystko co w podkatalogach republika.pl polecialo na czarna liste. O dziwo to, co w subdomenach trzyma sie normalnie. Pewnie podobna sprawa jak kiedys ze zbanowaniem interii w google - odpowiedzialnosc zbiorowa za kilka trefnych stron na tysiace zwyklych.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Nie jest to blokowanie republiki bo większość stron chodzi OK.

Przeczytałem pobieżnie co oni uważają za badware. I sporo jest tego, wszystkie pliki EXE, MP3 itp. Programy które nie maja unistall lub nie dają sie całkiem odinstalować. Teraz praktycznie każdą stronę można zgłosić że jest "bad" oni nie znają polskiego więc profilaktycznie ja zabanują. Na usunięcie z listy trzeba będzie czekać co najmniej miesiąc.

Niedawno w jakimś poście Mrtn pisał o tym, dlaczego korzystanie z aliasów jest złe.

Wiem że nie w tym problem, że pozycjonowałeś alias, ale wyobraź sobie że prv.pl zbankrutuje, zrezygnuje z tej usługi albo niewiadomoco : ) - jak teraz uratujesz adres strona.prv.pl ? A jak sobie zrobisz 301 mając już swoją domenę? (Tzn niby się da...)

Pokaz mi, gdzie w tych wynikach schowala sie ta większość... OK jest tylko wobec subdomen. Ewidentnie poszlo na glowna domene republiki.

Faktycznie oberwały strony w formacie: republika.pl/nazwa/ jeśli adres jest w postaci nazwa.republika.pl to strony są.

Trzeba będzie napisać do adminów republiki, niech oni apelują.

Co do hostingu to w republice czy to płatny czy darmowy każdy został ukarany. Poza tym to trochę nie fair ukarać wszystkich. Jest dużo wartościowych stron na republice i myślę, że Google popełniło wielki błąd.

Radą na to mogłoby być wyindexowanie stron typu www.republika.pl/nazwa-strony/ używając pliku robots.txt i zezwolić na indexację tylko stron w domenie nazwa-strony.republika.pl ale nie zawsze jest to dobre rozwiązanie.

ale mają niespodziankę przed nowym rokiem, pewno nieźle tam muszą teraz mózgi w onecie pracować, skrzynki pełne protestów i narzekań.

Z jednej strony fakt na republice.pl może być mnóstwo stron wartościowych ... ale z drugiej strony chyba musi istnieć coś takiego jak jakaś odpowiedzialność za to co jest publikowane w internecie.... i chyba karanie domeny jest najlepszym rozwiązaniem - nie widzę lepszego. Bo jakby nie patrzeć główny serwis republka.pl powinien weryfikować to co powstaje w jego adresie.

Strategia jest prosta ... udostępnić darmowe rozwiązania, skupić znaczną grupę wokół republika.pl i utożsamić ją z portalem onet.pl lub próbować sprzedać im inne płatne usługi. Tylko to co powstaje na tych stronach to już jakby nie interesuje republika.pl lub innych świadczących podobne bezpłatne usługi.

Jak każdy ma swoją domenę to jak coś nieetycznego zrobi ucierpi tylko jego domena\serwis i nikt inny, jeśli ktoś użycza swojej domeny powinien się liczyć z tym, że jak kara będzie to na domenę. Więc powinien zatrudnić osoby, pisać skrypty, które wyłapuja wszystkie naruszenia.

Dla mnie jest to zupełnie jasne.

Pewnie, że można kupić domenę i zacząć od nowa. Ale szkoda tych kont, które miały np. PR=5 i to bez specjalnego pozycjonowania, tylko dlatego, że są bardzo dawno w Google.

Nawet gdyby dało się zrobić przekierowanie, to nie wiadomo czy nie zostanie przeniesiona flaga badware. Możliwe, że linki z tych stron bardziej szkodzą niż pomagają.

Zmiana sposobu podawania adresu nic nie da, Google szybko pozna, że to ta sama strona i oznaczy obie.

Trzeba po prostu pisać apelacje, powinni to robić admini republiki i każdy użytkownik.

Myślę, że to trochę potrwa ale tak strasznie nie będzie ..... onet zadeklaruje się, że będzie baczniej obserwował to co jest publikowane i wróci wszystko do normy. Może posprząta serwisy,które wyraźnie łamią regulamin i .... będzie jak było.....

co do linków to o ile się nie myle konsensus na tym forum brzmi "linki nie szkodzą" ale może coś przegapiłem.

Witam ponownie...........

Jest postep !! juz strony republiki nie widnieja jako Ostrzeżenie - witryna, do której zamierzasz przejść, może uszkodzić Twój komputer! tyle ze to jedyna dobra wiadomosc, strona spadla daleko na wszystkie frazy, a adres prv nie widnieje w google - cos czuje ze to nie byla tylko nagonka na republike - zobaczymy co bedzie dalej........... ja juz dzialam z nowa stronka wiec po czescie mnie juz to coraz mniej interesuje chociaz do kiedy nie uda mi sie nowej strony wypromowac to stara moglaby sobie wysoko widniec w google - ale to takie moje noworoczne zyczenie ................. pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności