Skocz do zawartości

Jak się zwracać do Internautów?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w tekstach najczęściej zwracam się przez TY, ale kiedy wysyłam oferty przynajmniej na początek Pan/ Pani/ Państwo. Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi :)

Potrzebujesz dobrych tekstów? Zajrzyj na moją stronę Corpicorn.pl Możesz też skontaktować się ze mną przez
GG 38739641 :)

https://seniorzy24.pl/

• 2 miesiące temu...
  • 9 miesięcy temu...

Sorki za odgrzewkę, ale nie mogłem się powstrzymać...

Moim zdaniem kwestia w jaki sposób zwracaćsię do odbiorców zależy przede wszystkim od tematyki strony, przez co możemy w miarę określić naszą grupę docelową, jeśli mamy z tym problem zawsze można podeprzeć się jakimiś badaniami statystycznymi, rankingami, podpatrzeć jak wygląda to na stronkach o podobnej tematyce, itd. itp.

Do "normalnego" użytkownika można zwracać się bezpośrednio i nikt się nie obrazi bez względu na wiek, jeżeli kierujemy się bardziej w stronę odbiorcy instytucjonalnego bardziej przyjętą jest forma oficjalna Pan/Pani.

W ostateczności pozostaje nam opcja zwrotów bezosobowych, ale jest to dość problematyczne przy rozbudowanych serwisach i dużej ilości tekstów.

• 5 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

Preferuję czytać oraz zwracać się w formie grzecznościowej - Ty, przyzwyczaiłem się do tego stylu i uważam, że jest odpowiedni i balansuje na granicy " dobry / zły" :) Zresztą to zwykłe widzi mi się autora strony, nic więcej ; )

cropped-test1.jpg

• 2 lata później...

No dobra, trochę utrudnienia. Powiedzmy, że prowadzicie firmę / stronę (...cokolwiek) co nakierowane jest na określoną grupę odbiorców. Powiedzmy, że bardzo wyluzowanych młodych ludzi.

Na swojej stronie wszelkie teksty i opisy prowadzicie w bardzo luźnej narracji. I teraz pytanie - brnąć w to dalej przy bezpośrednim kontakcie czy przestawić się na nieco bardziej "profesjonalny" język? 

• 2 miesiące temu...

Coraz bardziej powszechne jest zwracanie się na Ty, do mnie czasem piszą z jakiejś firmy i pomimo że nigdy się nie widzieliśmy, jest to pierwszy kontakt od razu walą na Ty. Szczerze powiem że trochę mnie to razi bo co innego forum/itp., a co innego mail w sprawie np. współpracy.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Per Ty według mnie jest OK, osobiście nie lubię bardzo sztywnego języka, a tytułowanie wszystkimi możliwymi literkami  przed nazwiskiem jest co najmniej sztuczne.

Maile pisanie bez żadnej formy grzecznościowej od nieznajomych są wkurzające.

• Like 2

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

• 1 rok później...

w mailach "biznesowych" zawsze używam Pan/Pani nawet jak ktoś wali na Ty, tworzy to pewien dystans ale zarazem poważniej brzmi i właśnie o to chodzi by za bardzo luzacko nie było :)

• Like 1