Skocz do zawartości

Wybór oferty linkbuilding'owej

Vedmyn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Prosiłby was o poradę w wyborze oferty i wyjaśnienie paru kwestii.

Jesteśmy sklepem/hurtownią fryzjerską. Ruszył nasz sklep internetowy i zabieramy się za linkowanie zewnętrzne naszego serwisu.

Teraz tak: nasza domena jest czysta, nie była wcześniej linkowana. Nie mamy czasu na pozyskiwanie linków na własną rękę, stąd decyzja o zleceniu tego zadania innej firmie.

1. Czy ktoś z was ma doświadczenie w pozycjonowaniu branży fryzjerskiej i wypowie się na jej temat? (odnośnie trudności itd...)

No i tutaj ważna kwestia przed kolejnym pytaniem:

Powszechnie mówi się, że trzeba mieć więcej linków niż konkurencja (Pewna strona ma 22 600 linków przychodzących(94% dofollow) i że google bierze kilkaset czynników pod uwagę przy ocenie wartości strony. Niestety nie mamy wielkiego budżetu na linki. Łącząc te wszystkie informacje, proszę o odpowiedzi:

2. Ile powinniśmy tych linków pozyskiwać w skali miesiąca żeby zaistnieć na pierwszej stronie?

3. Czy pierwsze linkowanie strony powinno być przeprowadzone w jakiś "specjalny" sposób?

Dostaliśmy różne oferty:

Firma nr 1 ~ 1200zł netto

• 10 linków z artykułów sponsorowanych (2 tys. znaków, strona typu monitori.pl)
  • 30 linków o wysokim autorytecie
  • 15 linków z postów na forach w formie szeptanki
  • 15 linków z komentarzy na blogach
  • 20 linków z obrazków
  • 25 linków z katalogów firmowych
  • 25 linków z katalogów ogólnych
  • 50 linków z ogłoszeń sieciowych

Firma nr 2~ 1150zł netto

• 6 linków z artykułów sponsorowanych (3.5 tys. znaków, strona typu fryzjerzy.com)
  • Banner site-wide (30 dni) na blogu lifestyle'owym

3. Na oko widać że firma nr 1 oferuje (teoretycznie) więcej. Wiadomo, że linki ze stron tematycznych są bardziej wartościowe. Takim bardziej wartościowym dla nas wydaje się ten ze stron typu fryzjerzy.com (firma nr 2) zgadza się?

4. Jeśli zgodzicie się z poprzednią kwestią, to nasuwa się kolejne pytanie - czy tematyczność stron na których umieszczone są artykuły sponsorowane firmy nr 2 ma na tyle duże znaczenie żeby dać większą moc pomimo dużo mniejszej ilości linków w porównaniu do firmy nr 1?

No i jeszcze:

5. Co myślicie o banerze site-wide?

6. Mile widziane sugestie co do wszystkiego, szczególnie co do planowania dalszych działań.

Cytat

(Pewna strona ma 22 600 linków przychodzących(94% dofollow) i że google bierze kilkaset czynników pod uwagę przy ocenie wartości strony. Niestety nie mamy wielkiego budżetu na linki. Łącząc te wszystkie informacje, proszę o odpowiedzi:

Calikiem prawdopodobnie, że linki naprawdę rankujące czyli zaplecze Ty nie widzisz, bo nie wiesz jak to zrobić.

Cytat

2. Ile powinniśmy tych linków pozyskiwać w skali miesiąca żeby zaistnieć na pierwszej stronie?

Link linku nierówny wiec nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie. Tak jak domena nowa tak z marszu w top nie wskoczysz tym bardziej nie macie budżetów.

Cytat

że linki ze stron tematycznych są bardziej wartościowe. Takim bardziej wartościowym dla nas wydaje się ten ze stron typu fryzjerzy.com (firma nr 2) zgadza się?

Nie zgadza się, pod wglądem seo tematyczność linku nie ma znaczenia. Tematyczność ma znaczenie w przypadku naturalnego ruchu przez ten link.

Cytat

3. Czy pierwsze linkowanie strony powinno być przeprowadzone w jakiś "specjalny" sposób?

Teoretycznie tak, pierwsze linki mogą mieć znacznie przy geolokalizacji, przy budowie poprawnego profilu linków. Zasada jest prosta mniej schematów, mnie podobnych linków. 

p.s jeśli Wasz budżet to 1200 zł w skali miesiąca na SEO + doświadczenie jak widać z tematu, to bez adwordsów i płatnych kampanii na fB ciężko będzie uzyskać jaki kol wiek ruch. Hurtownia fryszerska to nie warzywniak, wydatki na reklamę, seo, promocje musza być ujęte w biznesplanie. 1200 zł netto to nic, tym bardziej kiedy domena i brand nowy.

• Thanks 1

59 minut temu, Vedmyn napisał:

Powszechnie mówi się, że trzeba mieć więcej linków niż konkurencja

bzdura

59 minut temu, Vedmyn napisał:

Ile powinniśmy tych linków pozyskiwać w skali miesiąca żeby zaistnieć na pierwszej stronie?

nie da się tego określić ilościowo, im lepsze linki tym mniej ich trzeba, żeby zaistnieć na pierwszej stronie to oprócz odpowiedniego budżetu potrzebna jest również optymalizacja serwisu jak i czas.

Godzinę temu, Vedmyn napisał:

Firma nr 1 ~ 1200zł netto

śmieciowa oferta

Firma nr 2~ 1150zł netto

ciężko powiedzieć, kwestia skąd linki.

Co myślicie o banerze site-wide?

dla nowego serwisu raczej bym się wstrzymał jeśli myślicie o tym pod kątem SEO

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

35 minut temu, Aleksiejs napisał:

śmieciowa oferta

Kurde no to jestem zaskoczony. Jaka oferta będzie dobra? Czego szukać?

Myślałem tak:

Dają więcej linków z samych artykułów sponsorowanych

Cena praktycznie taka sama

Zastanawiałem się tylko nad tym:

1 godzinę temu, Vedmyn napisał:

3. Na oko widać że firma nr 1 oferuje (teoretycznie) więcej. Wiadomo, że linki ze stron tematycznych są bardziej wartościowe. Takim bardziej wartościowym dla nas wydaje się ten ze stron typu fryzjerzy.com (firma nr 2) zgadza się?

4. Jeśli zgodzicie się z poprzednią kwestią, to nasuwa się kolejne pytanie - czy tematyczność stron na których umieszczone są artykuły sponsorowane firmy nr 2 ma na tyle duże znaczenie żeby dać większą moc pomimo dużo mniejszej ilości linków w porównaniu do firmy nr 1?

ale kolega wyżej napisał, że tematyczność strony nie a znaczenia

Godzinę temu, MaxPan napisał:

Nie zgadza się, pod wglądem seo tematyczność linku nie ma znaczenia. Tematyczność ma znaczenie w przypadku naturalnego ruchu przez ten link.

więc bardzo bym prosił o wytłumaczenie dlaczego ta oferta jest słaba i jakiej szukać w takim razie?/Jak ocenić która oferta jest lepsza?

Cytat

Jak ocenić która oferta jest lepsza?

Trzeba mieć doświadczenie i podstawową wiedzę.

Cytat

ta oferta jest słaba

Gdzie ja takie coś  napisałem?

Cytat

ale kolega wyżej napisał, że tematyczność strony nie a znaczenia

Ale Aleks nie napisał, że ma. Musisz czytać ze zrozumieniem.

Cytat

Dają więcej linków z samych artykułów sponsorowanych

Zrozum jedno jeden link może być wart jak 100 innych i odwrotnie i  w tym momencie pojawia się po raz kolejny kwestia oceny, oferty, linków, artykułów.

Zarówno to co napisał @MaxPan jak i ja jest ze sobą spójne.

Nie pisałem nic o tematyczności, a gdy widzę ofertę za 1200 zł netto na milion linków to od razu wiem, że jest śmieciowa, nawet się nie trzeba wczytywać. Przypuszczam, że mało co z tej oferty się w ogóle wbije do indeksu Googla.

W kwestii tematyczności linków - pierwsze pytanie co to dla Ciebie w ogóle znaczy? Cały serwis tematyczny, sekcja w serwisie, a może dany materiał, który dostarczasz do publikacji? 

Ja staram się linkować z prawdziwych serwisów, z prawdziwym ruchem oraz zbieżnych tematycznie z tym co pozycjonuję. Dlaczego? Bo często publikuję specjalistyczne teksty i poza samym efektem SEO chcę żeby trafiły do odpowiednich osób. Problem z tym jest taki, że musisz mieć na to odpowiedni budżet. Często płacę za jedną publikację dużo więcej niż Ty chcesz wydać miesięcznie na X linków.

Czy to się opłaca? Tutaj jest już kwestia tego co przez to rozumiesz, jeśli zależy Ci tylko i wyłącznie na efekcie w postaci wysokich pozycji w wynikach wyszukiwania, to często da się to zrobić taniej z takim samym lub nawet lepszym efektem. 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Widzę, że zbyt wąsko potraktowałem temat linkowania.

9 minut temu, Aleksiejs napisał:

jeśli zależy Ci tylko i wyłącznie na efekcie w postaci wysokich pozycji w wynikach wyszukiwania...

Od początku:

Zależy mi na tym, na czym zależy każdemu właścicielowi sklepu internetowego- na możliwie największej sprzedaży produktów.

Wyprodukowaliśmy trochę zoptymalizowanej treści do strony głównej, kategorii oraz produktów. Sklep jest wygodny i prosty w obsłudze. Produkty mają dobrej jakości zdjęcia, strona jest responsywna i dostosowana do mobili.

Obecnie strona (dziennie) generuje ok. 1500 wyświetleń w wynikach wyszukiwania w google oraz 30 kliknięć.

Po tym wszystkim (tzw. obrobieniu wszystkich produktów -kilka tys.) przyszedł czas na zdobycie linków bo średnia pozycja strony w ostatnim miesiącu to 25,3. 

Tak z grubsza wygląda nasza sytuacja.

Co mi Panowie i Panie doradzicie żeby zrobić w takim razie? Będę mega wdzięczny za wszystkie rady.

Linkuj, przeglądaj pozycje, szukaj nowych fraz, linkuj, optymalizuj, przeglądaj pozycje i tak w kółko.

Czyli:

kup ofertę nr1,  zobacz jak pozycje rosną, poszukaj przy okazji nowe frazy, kup kolejne linki, zoptymalizuj treści pod frazy, sprawdzaj jak to się przełożyło na pozycje, kup ofertę nr2, zobacz jak pozycje rosną, poszukaj przy okazji nowe frazy, kup kolejne linki, zoptymalizuj treści pod frazy, sprawdzaj jak to się przełożyło na pozycje. Poszukaj kolejnej oferty na linki itd.

9 minut temu, Vedmyn napisał:

Zależy mi na tym, na czym zależy każdemu właścicielowi sklepu internetowego- na możliwie największej sprzedaży produktów.

Więc tu linkowanie ma trochę małe znaczenie.Są inne sposoby aby sprzedawać w sklepie.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Mając 1500 budżetu lepiej bym inwestowałem w płatną reklamę (facebook, Google na długi ogon) a linki  starałem by się zdobywać sam, jakieś darmowe NAPy, profile, inne, wymiana linków, artykuły eksperckie za link do strony, szukać okazji 

• Like 2

1 minutę temu, Vedmyn napisał:

Ciekawi mnie jednak jakim budżetem powinniśmy dysponować aby konkurować w wynikach wyszukiwania, zamiast uciekać do kampanii google ads i facebook.

Tu odpowiedź jest akurat prosta.Od 0 zł do 1000000000000 zł.I to nie żart bo nie znając Twojej strony, fraz na jakie konkurować chcesz itd, nie da się dać odpowiedzi.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

3 godziny temu, Vedmyn napisał:

Czy pierwsze linkowanie strony powinno być przeprowadzone w jakiś "specjalny" sposób?

Może nie specjalny a staranny. Obecnie pierwsze linkowanie lepiej zrobić mniej i bardzo dobrze niż dużo i super duper wartościowych śmieci. Korzystanie na sam początek z jakichkolwiek ofert typu "napruj klientowi linków ile kupił i zapomnij o temacie" moim zdaniem odpada. Kasa wrzucona w błoto 

4 godziny temu, Vedmyn napisał:

Jesteśmy sklepem/hurtownią fryzjerską.

Zakładam że podstawowe działania masz opanowane jak profil na Google Moja Firma, społecznościówki + jakiś profil firmowy na YouTube  

Osobiście bym poszukał fryzjerów którzy są dobrze wypoziomowani na konkretne miasta i zaoferował im rabat w sklepie w zamian za link na jakieś podstronie. Masz reklamę i pozycjonowanie czyli 2 w jednym. Inne podejście to poszukanie dobrych amatorskich blogów "szafiarek". Tutaj też liczy się dobre wypozycjonowanie na daną frazę. Kobitki chętnie przetestują cokolwiek tam masz w ofercie tylko musisz je przypilnować by ci linka nie usunęły po jakim czasie - dlatego sprawdza się najpierw jak traktują poprzednie kampanie które reklamowały.      

4 godziny temu, Vedmyn napisał:

trzeba mieć więcej linków niż konkurencja

Tak jak ktoś powiedział - bzdura. Trzeba mieć stały przyrost linków które za rok, czy piec lat i więcej będą istnieć w niezmienionej formie. Najgorzej w pozycjonowaniu jest to ze ty teraz wydasz kasę na linki z tego cześć się nigdy nie zaindeksuje. Po jakimś czasie koleje linki pójdą się paść bo strony na których były zostały zlikwidowane. Tego niestety nie da się uniknąć w żadnym przypadku. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.