Skocz do zawartości

Forma prowadzenia działalności

Juve

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.04.2021 o 22:08, Nikonem napisał:

Jednak wymiękam gdy biznesmen nie daje rady z opłatami na ZUS.

Ja nie jestem biznesmenem tylko jednostrzałowcem <JDG > i płace ZUS.
Cowid mi coś zostawił < tak to nazywam> .... więc wczoraj musiałem wbijać do doktora szczęki, bo na NFZ mógł bym mógł bym nie dożyc hehe i stać się ofiarą covida.
Koszt wizyty tylko 350 zł.  Fajnie ? No wie fajnie, nie ma co więcej  rozpisywać, bo większość to zna...

Sorry za OT ?

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 minuty temu, Mion napisał:

Koszt wizyty tylko 350 zł.  Fajnie ?

Pewnie że fajnie.Ale tylko dla dwóch podmiotów:

1. Lekarz bo ma kasę

2. NFZ bo nie zapłacił za Twoją wizytę

• Thanks 1

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

2 godziny temu, Juve napisał:

Załóżmy robisz apkę, za którą wziąłeś 20k. Ale był tam jakiś błąd, przez który klient coś stracił. I zażąda w procesie cywilnym np. 200k za straty.

W takim przypadku wykupujesz OC, pewnie wyjdzie dużo taniej niż pełna księgowość.

• Like 1
  • Thanks 1

OC niekoniecznie musi wyjść taniej, a nawet o wiele drożej niż pełna księgowość.Do tego i tak musi jakąś księgowość mieć (chyba że sam będzie się zajmował).

Do tego te OC to tak różnie działają, ja w jednej z działalności mam do 100 tyś za zdarzenie, ale żeby dostać kasę z ubezpieczenia to warunków jest tyle że hej.

Składkę płacę bo przy tego typu działalności muszę mieć ubezpieczenie, inaczej bym zrezygnował.

• Like 1

Każdy przypadek jest inny, to fakt - ceny OC będą się mocno wahać.

Wiele kwestii można uregulować umową (np. w przypadku przytoczonego przykładu programów/apek).

• Like 1

OC w firmach, które świadczą usługi to podstawa w dzisiejszej rzeczywistości. Moim zdaniem powinien to być obowiązek ustawowy. 

• Thanks 1
  • Haha 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Godzinę temu, okazwłoka napisał:

Każdy przypadek jest inny, to fakt - ceny OC będą się mocno wahać.

I to bardzo mocno.

40 minut temu, SzlafRock napisał:

OC w firmach, które świadczą usługi to podstawa w dzisiejszej rzeczywistości.

Ty żartujesz czy poważnie mówisz?Jakbym miał kupić OC na wszystko co robię to tragedia.No chyba że zarabiasz miesięcznie miliony to ok, możesz wykupić.

Ale weź pod uwagę że dużo osób po prostu zarabia na życie świadcząc usługi.Wiadomo jeden zrobi to lepiej, drugi gorzej, ale obowiązkowe OC to przesada.

Są usługi które MUSZĄ mieć OC i jestem za, ale wszystkim ?

1 godzinę temu, Finan napisał:

Jakbym miał kupić OC na wszystko co robię to tragedia

Jest coś takiego jak oc dla firm z tytułu deliktu i kontraktu. Stosuje się tez ubezpieczenia obejmujące szkody powstałe po wykonaniu usługi. To jest standard w firmach, które chcą zarabiać i jest to coraz częściej wymagane przez inwestorów. Jest to też duży plus w staraniu się o zlecenie, kontrakt. Nie są to jakieś zaporowe koszty. Oczywiście, jeśli siedzisz w domu i stukasz precle to ubezpieczenie jest zbędne. Jednak jak świadczysz usługi dla ludzi i przez przypadek, nieuwagę zrobisz szkodę inwestorowi to dobrze jest posiadać ubezpieczenie. Ubezpieczenie obejmuje też pracowników. Każdy jest jednak kowalem swojego losu. ;) 

A jakby tak przyszedł serwisant pan Zenek do klimatyzacji i du**ą spadł na telewizor warty 20 k, to co byś zrobił? Podarował? Nie,  chciałbyś naprawienia szkody. Wówczas pan Zenek mówi: panie Finan mam ubezpieczenie oc, nie martw się pan. :D 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

33 minuty temu, SzlafRock napisał:

Jest coś takiego jak oc dla firm z tytułu deliktu i kontraktu.

Mówiąc wprost: jak można świadczyć usługi bez posiadania OC? OC świadczy o poważnym podejściu do tego co się robi, a dość często jest wymagane przez zleceniodawców. Stawki zapewne zależą od PKD. Ja przy usługach dla firm płacę składkę około 5000 rocznie i jestem ubezpieczony na 500 000. Nie jest to wielka kwota, ale przy moim profilu firmy wystarcza. Przy szkodzie skorzystałem z ubezpieczenia i to działa.

Dla kogoś, kto kombinuje jak płacić niski ZUS może to nie mieć sensu, ale jeśi ktoś myśli o poważnej działalności na lata to pozycja OBOWIĄZKOWA.

Tak w ogóle to wziąłem udział w tej dyskusji sprowokowany niegdyś przez @SzlafRock, który zwrócił tu na PiO uwagę na "biznesmenów" krótko dystansowców: tani ZUS, zero podatków, zamykamy "Biznes" jak się skończą ulgi.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Jeśli mówimy o jakiejś działalności gdzie przetargi itp. to jak najbardziej.Ja mówię o mniejszych gdzie OC nie ma sensu.Np. ja w jednej mam obowiązkowe OC ale aby dostać z niego jakąś kasę to muszę spełnić tyle warunków że generuje to dodatkowe koszty które byłyby wyższe niż przychód.

Tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

• Like 1

5 godzin temu, MaxPan napisał:

Bez OC teraz nawet do sensownego przetargu nie staniesz i bardzo dobrze. Później mniej "niespodzianek" będzie. 

Chyba, że na dostawę respiratorów na rządowe zamówienie ?

• Like 1
  • Haha 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

6 godzin temu, Finan napisał:

Jeśli mówimy o jakiejś działalności gdzie przetargi itp. to jak najbardziej.

Przetargi to inna bajka. Ogólnie nie polecam. 

Ubezpieczenie OC stosuje się tam gdzie może zaistnieć szkoda materialna lub finansowa, umyślna lub nie. Dotyczy to właścicieli firm  i co ważniejsze pracowników.

6 godzin temu, Finan napisał:

Jeśli mówimy o jakiejś działalności gdzie

Np świadczy usługi transportowe

Cytat

Najbardziej znany kontenerowiec na świecie nie może opuścić Egiptu. Ever Given, który przez prawie tydzień blokował Kanał Sueski w marcu, musi zostać na egipskich wodach do czasu wpłaty odszkodowania przez właścicieli statku. Nieoficjalnie mówi się o miliardzie euro.

?

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

10 minut temu, SzlafRock napisał:

Ubezpieczenie OC stosuje się tam gdzie może zaistnieć szkoda materialna lub finansowa

Wszędzie może zaistnieć (piszesz np. artykuł preclowy, nie wywiążesz się z terminu gdzie ja potrzebuję go dla innego kontrahenta (a jestem związany umową terminową i są kary umowne w niej), on potrzebuje bo ma inną umowę,łącznie jest 2 różne firmy które mogą ponieść stratę z tytułu niewywiązania się z umowy, oczywiście tylko taki przykład). Co nie oznacza że ubezpieczenie powinno być obowiązkowe.

A czasem ubezpieczenie OC jest całkiem zbędne lub pobierane 2 razy.

Np. w jednej z działalności którą się zajmuję mam obowiązkowe OC bo chodzi o transport gotówki.I jeśli zlecę transport gotówki firmie ona też ma obowiązek OC.

I teraz tak, ja płacę OC, firma płaci OC, a w razie kradzieży tej gotówki jest wypłata odszkodowania tylko z 1 OC.

Więc pytam po co 2 razy płacić ubezpieczenie?