Skocz do zawartości

Forma prowadzenia działalności

Juve

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Finan napisał:

Np. w jednej z działalności którą się zajmuję mam obowiązkowe OC bo chodzi o transport gotówki.I jeśli zlecę transport gotówki firmie ona też ma obowiązek OC.

I teraz tak, ja płacę OC, firma płaci OC, a w razie kradzieży tej gotówki jest wypłata odszkodowania tylko z 1 OC.

Więc pytam po co 2 razy płacić ubezpieczenie?

:wow::wow::wow:

Zaskoczyłeś mnie tokiem myślenia i pytaniem. Tej kwestii to ja ci nie wytłumaczę. Jest za trudna dla mnie i nie chciałbym wymyślać rozwiązania, które cię nie zadowolili.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

2 godziny temu, SzlafRock napisał:

Dotyczy to właścicieli firm  i co ważniejsze pracowników.

Czasami też podwykonawców.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

12 godzin temu, Finan napisał:

I teraz tak, ja płacę OC, firma płaci OC [... bo chodzi o transport gotówki...] a w razie kradzieży tej gotówki jest wypłata odszkodowania tylko z 1 OC.

Więc pytam po co 2 razy płacić ubezpieczenie?

Ale to nie jest to samo OC:

1) Ty płacisz OC na wypadek okradzenia Ciebie. Zanim przekażesz gotówkę do transportu przez jakiś czas jesteś w jej posiadaniu, wiec możesz być celem napadu i kradzieży.
2) Firma transportowa gotówki też może być celem napadu i ona odpowiada jak już gotówkę odbierze od Ciebie.

Więc to są dwa niezależne obszary ryzyka = ubezpieczanie OC.

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

15 godzin temu, Finan napisał:

Np. w jednej z działalności którą się zajmuję mam obowiązkowe OC bo chodzi o transport gotówki.I jeśli zlecę transport gotówki firmie ona też ma obowiązek OC.

No nie tak do końca, bo z tego zdania wynikają dwa możliwe scenariusze transportu gotwki:

• Ty transportujesz gotówkę do odbiorcy docelowego a nim może być ochroniarz w samochodzie  = potrzeba posiadania OC.
  • Zlecanie transportu gotówki. Ale to jest OC firmy ochroniarskiej NIE twoje OC.

To są dwa rożne OC :) 

Jeśli firma ochroniarska, bo pewnie o takiej mowa odbierała by gotówkę bezpośrednio z Twojego sejfu, to nie potrzebował byś takiego OC. Jedynie ewentualnie dobrowolne OC od włamania i kradzieży... 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No to jeszcze raz.

W OWU polisy jest jasno napisane że ubezpieczenie obejmuje transport gotówki,utracenie jej na wskutek nieszczęśliwego wypadku, napadu, rabunku, itp. ALE TYLKO POZA SIEDZIBĄ FIRMY.

Także jak zamawiam konwój to ochroniarz przychodzi do SIEDZIBY firmy i zabiera gotówkę W SIEDZIBIE i wtedy on odpowiada poza siedzibą firmy.

Więc skoro ja tej gotówki poza siedzibą firmy nie posiadam (ma je firma ochroniarska) to się pytam dlaczego narzucili na mnie obowiązkowe OC w tym zakresie?

Owszem jeśli ja tą gotówkę wynosiłbym fizycznie poza siedzibę firmy takie ubezpieczenie jest potrzebne, nawet ze względu na moje bezpieczeństwo bo w razie napadu oddałbym gotówkę (na pewno nie robiłbym z siebie bohatera) i zadzwonił po policję, a ubezpieczenie niech zwraca.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Musisz się Krzysiek zdecydować na zeznania , bo to co Napisałeś nie jest jednoznaczne

Cytat

Z tego "jeśli zlecę" wynika ,  że również możesz to robić SAMemu i stad wymógł OC ?

EOT_

Edytowane przez Mion

Godzinę temu, Finan napisał:

w razie napadu oddałbym gotówkę (na pewno nie robiłbym z siebie bohatera)

Dużo tej gotówki? :crazy:

• Like 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.