Skocz do zawartości

Migracja danch do chmury w wydaniu OVH

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

EwHJeqQWQAE_FR0?format=jpg&name=4096x409

Wiem ze odgrzewany kotlet, ale pisałem do klienta o migracji danych i znalazłem tematyczne zdjęcie jako anti-pattern

;)

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie wiem czy odgrzewany, do teraz nie wszystko zostało uruchomione z tego, co nie strawił ogień i woda.

Infrastruktura serwerów wzorowa: dostęp lądowy (drogi, koleje), dostęp wodny, brakuje lądowiska tylko ;) 

• Like 1

Nie w temacie SEO, ale w piątek wykonałem usługę na nowym magazynie dla klienta we Wrocławiu, któremu w sobotę (17.04) sfajczył się magazyn z którego się przenosił (Pro Logis Bielany Wrocławskie). Z tego co pamiętam były tam zabezpieczenia, tryskacze, ale to raczej starego typu sprzed jakiś 17, 18 lat jak powstawał tamten magazyn. Teraz np. montują czujki i tryskacze bezpośrednio na regałach, na każdym poziomie oddzielnie, a nie tylko przy suficie, jakieś 14 metrów nad posadzką.

Jestem ciekaw jak takie zabezpieczenia, jakiś chyba gaz gaśniczy wyglądają w Serwerowniach.

e:

https://gazetawroclawska.pl/pozar-w-bielanach-wroclawskich-z-ogniem-walczylo-17-zastepow-strazy-pozarnej-film-zdjecia/ar/c1-15566504

Edytowane przez Nikonem

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

21 minut temu, Nikonem napisał:

jakiś chyba gaz gaśniczy wyglądają w Serwerowniach

W serwerowni nigdy nie byłem, ale miałem okazję widzieć pożar w zakładzie gdzie były używane bardzo duże ilości acetonu.Coś w rodzaju lakierni.Pożar trwał ok 1 minuty, a ugaszony został dwutlenkiem węgla.Po prostu było xxxx butli z dwutlenkiem węgla które go automatycznie uwolniły, jak wiadomo bez tlenu ogień nie ma szans.

• Like 1

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

53 minuty temu, Nikonem napisał:

jakiś chyba gaz gaśniczy wyglądają w Serwerowniach.

TAK np: https://dekk.pl/instalacje-gasnicze-gazowe.html

uBDDkBUecsf3zYvcKXSaP7OR9MagRC1Al0UwZMhm

r3xnX_QgQpksNbS33gzxH_fWHwQhJUG--u92uTla

itd...

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@MionOK, widziałem coś takiego w lakierni. Tylko dlaczego w OVH to nie zadziałało? Może nasz Narodowy Ekspert od katastrof Pan Macierewicz to wyjaśni? :crazy:

• Like 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Nie ma pojęcia jak to było w wypadku OVH i nie chce tutaj iść w jakieś domysły :)

--

To zdjęcie miało zobrazować klientowi jak ulotne w dosłowny tego słowa znaczeniu < ten dym> mogą być dane.
Dane, które w obecnych czasach są równie cenne jak fizyczne przedmioty z ubiegłego wieku.
I że nie należy pokładać 100% zaufania  firmą hostingowych i mimo ich zapewnień posiadać własne kopie bezpieczeństwa jak o ile to możliwe nawet w kilku miejscach.

Jak mówiła "moja" pani psycholog: uczcie się na błędach, a nie błędów :glaszcze:

• Like 1

17 godzin temu, Nikonem napisał:

jakiś chyba gaz gaśniczy wyglądają w Serwerowniach.

W naszej starej serwerowni gazem gaśniczym był Argon. W OVH gazem mogły być chronione serwerownie natomiast pożar mógł  rozprzestrzeniać się w pomieszczeniach technicznych gdzie jest gaszenie tylko tryskaczami.

Pozdrawiam

Pysio

• Like 1

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

6 minut temu, Korpo napisał:

a co jak plik warzą 200GB ?

No rzeczywiście to jest problem, w tych czasach 200GB gdzie to chować, nie ma jak.

A na poważnie przecież jest to nic.

• Like 1

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

10 godzin temu, Korpo napisał:

a co jak plik warzą 200GB ?

To albo masz dobry biznes online albo śmieci w serwisie!

Nawet są już pendrive po 200 GB lub inne dedykowane usługi hardware do przechowywania danych...

Lub niezliczone usługi chmurowe storage obiektowych np :

https://aws.amazon.com/s3/pricing/
https://www.backblaze.com/b2/cloud-storage.html - $0.005/GB/miesiąc + VAT - dostęp do plików natychmiast
https://www.scaleway.com/en/c14-cold-storage/ - €0.002/GB/miesiąc + VAT - dostęp do plików kilka minut 
itd...

Edytowane przez Mion

Nie wiem, co ma na celu powyższy wpis. Nie Widzisz sensu w robieniu kopii zapasowych, to ich nie rób.

BTW Znam przypadek mojego klienta (kilka lat wstecz) , któremu domowy "ich" kot wysikał się na firmowego  laptopa i ten mu padł. Nie wdając się w szczegóły, konsekwencje były dosyć poważne, a wystarczyło wrażliwe dane przechowywać właśnie w postaci zapasowego backupu.

• Like 1

Przechowywanie oraz samo tworzenie kopii zapasowych oprogramowania należy dobrać do konkretnego przypadku, więc nie będę tutaj  rekomendował jakiś konkretnych rozwiań zarówno sprzętowych jak i programowych.