Skocz do zawartości

Good bye home.pl

mf

Rekomendowane odpowiedzi

Chcąc zapewnić wysoką jakość świadczonych usług oraz

komfortu korzystania z nich, nie zaproponujemy Państwu dalszego utrzymywania

serwisu w ramach obecnie użytkowanego typu konta. Wiąże się to z

zakończeniem świadczenia usługi z dniem 22.01.2007, z

rozliczeniem niewykorzystanego okresu abonamentowego i zwrotem

nadpłaty na Państwa rachunek bankowy.

Dostałem prezent noworoczny razy dwa :D

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Poczuj się lepiej, nie jesteś sam. ;)

Co ciekawe, wszystko szło jakby w dobrym kierunku. Dostawałem logi od home.pl,

i poprawiałem wg ich wskazówek. Koniec końców zostało jedno zapyanie sql'a,

które zmieniłem wg. życzeń (miało to być ostatnia rzecz do poprawienia).

Więcej logów nie dostałem, żadnych kontaktów od miesiąca i dzisiaj taki sympatyczny mail. :D

Przyznaję, że na początku serwis rzeczywiście nie był zoptymalizowany i po

wprowadzonych zmianach zaczął chodzić widocznie lepiej. Natomiast zupełnie

nie rozumiem podejścia home.pl. Z niecierpliwoscią czekam na kontakt

konsultanta, który ma wyjaśnić wszelkie wąptliwości. ;)

Niezależnie od tego pozwalam sobie w tym momencie mieć jak najgorsze zdanie

o home.pl. :o i szukam nowego hostingu.

Z innych ciekawostek zastawienie ruchu i komunikatów 503:

październik: 44 GB, 856 x 503 <- przed optymalizacją

listopad: 47 GB, 19 x 503 <- pod koniec optymalizacji

grudzień: 37 GB, 78 x 503 <- ruch 20% mniejszy niż w poprzednim miesiącu, a błędów 4 razy więcej.

RobTM:)

moze nie ''good bye home.pl'' a prawdopodbnie firma moze zmienic jedynie nazwe lub przezucic sie na same dedykowane serwery[???]. Osobiscie zdaje mi sie, ze ktos moze dla zartu to pisac, poniewaz jesli by cos takiego mialo miejsce to na stronie glownej nie bylo by mozliwosci zakupu miejsca na serwerze i napewno znalazla by sie jakas informacja.

Panowie nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale właściwie każdy (webmaster) którego strona generuje znaczący transfer będzie prędzej czy później zmuszony na przesiadkę.

Stron generujące tak duży trafik zapewne są już dochodowymi przedsięwzięciami dla tego przesiadka na własne maszyny może nie tylko rozwiązać problemy z usługodawcami ale także wpłynąć bezpośrednio na zwiększenie zysków płynących z serwisu.

@RobTM robiąc małą aluzje to mam wrażenie że próbujesz prowadzić firmę transportową w której skład taboru wchodzą jedynie fiaty 126p :D

Natomiast zupełnie nie rozumiem podejścia home.pl.

Serio? :]

Nie no, zapomniałem smile'a i chyba za bardzo przestylizowałem na maila od home pl. :) Rozumiem, że "nie zaproponujemy Państwu dalszego utrzymywania serwisu w ramach obecnie użytkowanego typu konta" w rzeczywistości znaczy "spadaj na drzewo, bo zamiast ciebie możemy mieć trzydziestu klientów, którzy w sumie tak obciążą serwer jak ty". ;)

Motywację rozumiem, ale mam wrażenie, że w home.pl reprezentuje przerost marketingu nad PR. :) Bo tak na zdrowy rozum, to należałoby

te "problematyczne" serwisy pomóc zoptymalizować i zażądać umieszczenia na nich wyraźnego napisu "hosted by home.pl".

Ale moża ja mam jakieś dziwne podejście do tej sprawy. :)

Panowie nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale właściwie każdy (webmaster) którego strona generuje znaczący transfer będzie prędzej czy później zmuszony na przesiadkę.

Stron generujące tak duży trafik zapewne są już dochodowymi przedsięwzięciami dla tego przesiadka na własne maszyny może nie tylko rozwiązać problemy z usługodawcami ale także wpłynąć bezpośrednio na zwiększenie zysków płynących z serwisu.

@RobTM robiąc małą aluzje to mam wrażenie że próbujesz prowadzić firmę transportową w której skład taboru wchodzą jedynie fiaty 126p :)

No cóż, prowadzenie tego serwisu to moje hobby jedynie, staram się na nim nie stracić. ;) Więc jest to bardziej sprzedaż obwoźna niż firma transportowa. Trochę co prawda urosła, ale dalszy wzrost został skutecznie ograniczony brakiem czasu. :) I tak prawdopodobnie pozostanie, chyba że ktoś inny przejmie cały serwis.

To chyba coraz częstsze zjawisko. O home się nie wypowiadam bo nie znam dokładnie tej sprawy, ale zobaczcie na oferty rozmaitych firm (np. "dożywotni hosting bez limitów za 50zł" :D). Nie wziąłeś pod uwagę jednego. To nie klient ale USŁUGODAWCA ustala ofertę. Webmaster kupujący konto będzie chciał wykorzystać jego możliwości a jest tam też baza danych i język skryptowy. Jak ktoś już za to płaci to nie tylko, żeby wysyłać pliki na ftp, pisać maile i sobie patrzeć jak to ładnie w panelu wygląda info że "zostało jeszcze 28 terabajtów transferu i 99995 z 99999 baz danych" ;)

Wypadałoby, żeby oferty firm były rzeczywiste a nie wirtualne. Tłumaczenie "że firmie się już nie opłaca" - przecież to śmiechu warte. Można postawić na serwerze 100 tys stron z których każda ma 2 odwiedziny dziennie i to na 100% by się opłaciło, w sumie każda duża strona tak zaczynała. Niech w cenie 90zł jest 4 a nie 400GB transferu a ludzie którzy potrzebują 400 pójdą do firmy która NA PRAWDĘ potrafi zapewnić to co pisze i ich nie oleje kiedy zaczną wykorzystywać 10% pakietu. Przecież user z dużą witryną powinien być dla firmy błogosławieństwem (bo więcej płaci) a nie utrapieniem. Gdyby oferty cenowe ustalali ludzie którzy wiedzą co robią to webmaster dopłaciłby w/g cennika i po kłopocie.

@RobTM robiąc małą aluzje to mam wrażenie że próbujesz prowadzić firmę transportową w której skład taboru wchodzą jedynie fiaty 126p

Mi się wydaje, że ludzie kupują u sprzedawców obiecujących tabor tirów w cenie malucha ale kiedy zajrzą pod maskę to się okazuje, że te tiry mają silniki z trabantów.

Na przykład taka reklama:

10 zł Hosting w Az.pl.

6 GB powierzchni. Transfer 200 GB.

Po co płacić więcej? Domena 1 zł.

;) żałosne. Kiedy się to "przestanie opłacać"? Po drugim gigabajcie? :)

te "problematyczne" serwisy pomóc zoptymalizować

wyobraź sobie , że to własnie im zaproponowałem i zleciłem no i zlecenie zostało przyjete ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Niech w cenie 90zł jest 4 a nie 400GB transferu a ludzie którzy potrzebują 400 pójdą do firmy która NA PRAWDĘ potrafi zapewnić to co pisze i ich nie oleje kiedy zaczną wykorzystywać 10% pakietu. Przecież user z dużą witryną powinien być dla firmy błogosławieństwem (bo więcej płaci) a nie utrapieniem. Gdyby oferty cenowe ustalali ludzie którzy wiedzą co robią to webmaster dopłaciłby w/g cennika i po kłopocie.

masz racje ale jak mowie klientowi, ze konto 200mb/10gb za 350-400pln to jak na debila na mnie patrzy... moze klienci zweryfikuja jak sie ceny liczy

te "problematyczne" serwisy pomóc zoptymalizować

wyobraź sobie , że to własnie im zaproponowałem i zleciłem no i zlecenie zostało przyjete ;)

Hm, może byłoby to rozsądne rozwiązanie. Zwłaszcza gdyby wcześniej zrobić backup. :D Zdradzisz rząd ceny?

Z drugiej strona moja rogata dusza mówi: won, tyle roboty włożyłem w tą optymalizację, że przeniesienie serwisu na inny serwer to będzie betka. :) A potem napiszę sobie w stopce "Nie lubię francuskich hydraulików i home.pl" ;)

Ale pogadać zawsze można i zobaczyć, co z tego wyjdzie.

RobTM:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności