Skocz do zawartości

UPDATE w PHP połączonym z MySQL

thojro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki oto problem. Chcę uaktualnić jedną komórke w bazie mysql i podaje oto taką komendę:

$uaktualnij = mysql_query ("UPDATE ".$tabela." SET tytul = ".$tytul." WHERE id = ".$id."");
w tym: zmienna $tabela zawiera nazwę tablicy w MySQL, zmienna $tytul nową treść komórki i $id - liczba porządkowa w tabeli.

Problem tkwi w tym że taki zapis nie chce działać. Jeżeli zamienie zapis ".$tytul." na jakąś liczbe typu...

$uaktualnij = mysql_query ("UPDATE ".$tabela." SET tytul = 2 WHERE id = ".$id."");

...wtedy zadziała. Jak mam zapisać tę zmienną $tytul ?

Dzięki ale właśnie między czasie wyczyściłem sobie baze i zaczęło działać :D Czy mimo wszystko taki zapis jakim ja się posługuje jest dobrym zapisem? A może lepiej będzie zmienić na taki jaki proponujesz? Czy ma to jakieś znaczenie? Dzięki ogromne za zainteresowanie.

Przyjmując że zmienna $title zawiera taki string:

MMP pisze na PiO

To zapytanie wyglądało by tak:

UPDATE tabela SET title = MMP Pisze na PiO

Zapewno wiesz że taka konstrukcja jest błędna, bo stringi muszą być pomiędzy apostrofami lub cudzysłowami - jak kto woli czyli

UPDATE tabela SET title = "MMP Pisze na PiO"

Więc poprawnie kod php wygląda tak:

mysql_query( 'UPDATE tabela SET = "'.$title.'" ');

A mysql_escape_string ze wzgledow bezpieczenstwa

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności