Skocz do zawartości

Pseudo CDN na subdomenach a pozycja w google

kamilg

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Kiepsko u mnie w temacie SEO/pozycjonowania, więc postanowiłem zadać tutaj pytanie.
Mam stronę na domenie abc.xyz. W celu zoptymalizowania wczytywania strony, postanowiłem (a raczej badam póki co ten temat) wydzielić pliki CSS/JS na sudbomenę scripts.abc.xyz, a wszystkie obrazki na static.abc.xyz (taki niby pseudo cdn).
Subdomeny scripts. i static kierują na ten sam katalog na hostingu co abc.xyz. Więc wchodząc na static.abc.xyz lub scripts.abc.xyz dostajemy to samo co na abc.xyz.
Jeśli zrobiłbym przekierowania 301 w .htaccess, że jeśli przy wejściu na scripts.abc.xyz wszystko co nie jest plikiem css/js z konkretnego katalogu to zostanie przekierowane 301ką na abc.xyz (i to samo z obrazkami na static.abc.xyz).
I tu się pojawia pytanie - czy przy takiej konfiguracji google może zrobić jakiś problem (np. duplicated content?)?
Dla lepszego zobrazowania to kilka przykładów:
 - abc.xyz/wiadomosci/artykul-o-sytuacji-na-swiecie - w nim jest kilka obrazków, które znajdują się w katalogu /images
 - obrazki w takim artykule zamiast abc.xyz/images/picture1.jpg miałyby adres static.abc.xyz/images/picture1.jpg
 - style css/skrypty JS wczytywane byłyby z adresu scripts.abc.xyz/templates/page/css/styles.css zamiast abc.xyz/templates/page/css/styles.css
Nie mam możliwości przeniesienia skryptów, stylów i obrazków fizycznie na serwerze do osobnych katalogów, tak by nie kierować subdomen do tego samego katalogu co główna domena (zbyt duże komplikacje w działaniu CMS i zbyt duży nakład pracy do wykonania tego).

Generalnie ten zabieg ma na celu lekkie podbicie wyników w PageSpeed Insights (sprawdzałem to na domenach testowych i teraz chciałbym to przenieść na "produkcję"). Dodatkowo style CSS i skrypty JS są ładowane z wykorzystaniem HTTP/2 Push.
I główne pytanie jest takie, czy jeśli zastosuję te reguły (rewritecond), że wszystko z subdomen static. i script. co nie jest stylem/skryptem/obrazkiem leci do domain.abc (301?) nie spowoduje, że google to jakoś wyłapie (np. posądzenie o duplicated content) i strona spadnie w wynikach wyszukiwania?