Skocz do zawartości

Porządki na stronie przez Noindex czy 301?

jaguar

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym usunąć ze strony i indeksu Google część podstron. Mimo że generowane prawie automatycznie to nie są to aż tak śmieciowe podstrony ale mam wrażenie że rozmywają wartość pozostałych treści a przynoszą jedynia mały procent ruchu.

Pytanie co lepiej zrobić. Usunę linki wewnętrzne do nich i później: 

- dać Noindex na wszystkie tego typu podstrony

- zrobić 301 na "stronę rodzica"

Są jakies określone sytuacje gdzie noindex lub 301 lepiej stosować? Jeśli jest nieznaczny ruch i mogę przekierować na "stronę rodzica" tych podstron to pewnie 301 byłoby lepsze ale czy ono stosunkowo szybko działa? Noindex kiedyś sprawdzałem i fajnie, szybko zadziałało ale w tym wypadku nie wiem jak by było z 301. 

• 2 tygodnie później...

301 warto stosować, jeśli te podstrony mają jakąś moc, linki i pozycje. Wtedy powinno się udać je przenieść na docelowy adres. Raczej nie przekierowuje się wszystkiego, jak leci na stronę główną, tylko na jak najbardziej zbliżone odpowiedniki. 

Noindex stosuje się wtedy, kiedy chce się uniemożliwić indeksację jakichś podstron albo po fakcie, aby rozpocząć proces stopniowego ich usuwania. Szybciej będzie zgłosić je do wyindeksowania przez GSC pod warunkiem, że nie ma ich zbyt wiele. 

Ciężko mi sobie wyobrazić, co masz na myśli, pisząc o podstronach generowanych prawie automatycznie, ale "nie aż tak śmieciowych". Generalnie ciężko coś więcej powiedzieć bez przykładu. 

1 godzinę temu, Lexy napisał:

301 warto stosować, jeśli te podstrony mają jakąś moc, linki i pozycje. Wtedy powinno się udać je przenieść na docelowy adres. Raczej nie przekierowuje się wszystkiego, jak leci na stronę główną, tylko na jak najbardziej zbliżone odpowiedniki. 

Noindex stosuje się wtedy, kiedy chce się uniemożliwić indeksację jakichś podstron albo po fakcie, aby rozpocząć proces stopniowego ich usuwania. Szybciej będzie zgłosić je do wyindeksowania przez GSC pod warunkiem, że nie ma ich zbyt wiele. 

Ciężko mi sobie wyobrazić, co masz na myśli, pisząc o podstronach generowanych prawie automatycznie, ale "nie aż tak śmieciowych". Generalnie ciężko coś więcej powiedzieć bez przykładu. 

Dzięki za odp. Część serwisu jest bardzo merytoryczna, pogłębione analizy i wysokiej jakości treśc a część jest związana z rankingami które również są mocne ale generują linki do produktów które mają podstawowe informacje bez unikalnej treści i których jest relatywnie dużo względem merytorycznej treści.

Podstrony te nie mają linków zewnętrznych ale 10% z nich rankuje na długi ogon i daje jakieś 5% ruchu całej strony, stąd dylemat. Czy wszystkie potratkować jednakowo i dać 301 na stronę rodzica która jest zbieżna tematycznie, czy dla wszystkich dać noindex bo jednak 90% tych podstron jest bezwartościowa czyli nikt tego nie szuka lub nawet nieco kanibalizuje rankingi. Z drugiej strony dla użytkownika poruszającego się po portalu, korzystającego z wyszukiwarki portalowej może być pomocna taka podstrona aby sprawdzić podstawe informacje o danym produkcie. 

Edytowane przez jaguar