Skocz do zawartości

Domena do zakupu - pytanie/pomóc

Kolezankazeco

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, zastanawiam się nad zakupem pewnej domeny, kosztuje 3500 dolarów, ale w narzędziach do weryfikacji nie ma ani informacji o linkach (tylko 1), ranking domeny niski, jedyna informacja to taka że strona funkcjonowała od 2016 jednak nie ma możliwości weryfikacji jak wyglądała. Możecie podpowiedzieć na co warto zwrócić jeszcze uwagę? Dziwi mnie ta cena, jest to domena .com 

Główna zasada jest taka domena sprzedaje się za tyle ile ktoś jest w stanie za nią zapłacić.

Jeśli domena nie ma starych linków, jeśli domeny nie ma w webarchive, jeśli w nazwie nie jest zawarty niezarejestrowany brand na którym Tobie bardzo, bardzo zależy to nie ma sensu wydawać 14 000 zł. Za 14 000 nawet nową domenę można niezłe rozkręcić jesli ta kwotę mądze zainwestować w promocje..Bardzo często sprzedawca domeny daje cenę "od czapy" na zasadzie a może zarobię 3,5k USD a jeśli nie to nie. Czasami to się sprawdza.

• Like 1

Jest dokładnie jak pisze @MaxPan, domena może być bezwartościowa SEOwo, ale może mieć wartość dla Ciebie z uwagi na nazwę. Ja jakiś czas temu zastanawiałem się za domeną za 4k USD, ale koniec końców wybrałem inną końcówkę, a te dolary wydałem inaczej. Kwestia potrzeb i budżetu, dla dużej firmy wydanie kilku tysięcy na brandową domenę to niezauważalna kropla, a dla małej firmy spory koszt.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Dziękuje bardzo za pomoc, czyli generalnie jak mam takie informację w moz: 

Domain Authority

1

Linking Domains

1

Discovered in the last 60 days

0

Lost in last 60 days

0

Inbound Links

1

to kwestia czy domena będzie wartościowa dla nas jako firmy, bo wartości ona zbyt dużej nie ma SEOwej? Szukamy nazwy do multibrandu, więc generalnie nie ma potrzeby wybierania akurat tej domeny. 

Domena poza Polska na giełdach, zerowe seo, kosztują od 2k $$$ w górę. Przeważnie to jest minimalny pułap.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Teraz, Kolezankazeco napisał:

to kwestia czy domena będzie wartościowa dla nas jako firmy

To już firma musi zdecydować. Polecam ostatnią scenę z filmu McImperium ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli nie jest dla Was super istotna z uwagi na nazwę, a seowo jest bezwartościowa to wnioski dość łatwo wyciągnąć. W Polsce za kilkanaście tysięcy można mieć spory wybór domen.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Ten multibrand ma być na Europę i UK więc zakładamy, że wykupimy .co.uk .com .fr .de itd. A możecie mi jeszcze powiedzieć o co może chodzić z tym webarchive, strona ma jakby zarejestrowane snapshoty, ale po wejściu w żadnym nic się nie wyświetla, czy to oznacza, że domena ma historię i jest w miarę stara, ale nic się na niej nie działo? 

12 minut temu, Kolezankazeco napisał:

czy to oznacza, że domena ma historię i jest w miarę stara, ale nic się na niej nie działo? 

Na to wygląda...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat

czy to oznacza, że domena ma historię i jest w miarę stara, ale nic się na niej nie działo? 

Calikiem prawdopodbnie tak bylo ale mogli mieć robot webachive zablokowany, mogli mieć zablokowane przekierowanie, inne opcje.

Wiek domeny ma znacznie kiedy z tym wiekiem dostajemy stare dobre linki, kiedy na domenie długi czas był wartościowy kontent, był ruch. Sama data rejestracji domeny moim zdaniem ma śladowe znacznie.

• Like 1

4 minuty temu, MaxPan napisał:

Calikiem prawdopodbnie tak bylo ale mogli mieć robot webachive zablokowany, mogli mieć zablokowane przekierowanie, inne opcje.

Wiek domeny ma znacznie kiedy z tym wiekiem dostajemy stare dobre linki, kiedy na domenie długi czas był wartościowy kontent, był ruch. Sama data rejestracji domeny moim zdaniem ma śladowe znacznie.

Dziękuję :) 

• Like 1

2 godziny temu, MaxPan napisał:

stare dobre linki, kiedy na domenie długi czas był wartościowy kontent, był ruch.

Wystarczyło prosto napisać że za ta cenę to warto kupić domenę "optymalizacja.com" bo to podejrzewam będzie "okazja". Niestety to już nie te czasy ze płaciło się za sama frezę kluczową w nazwie domeny.  

• Like 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Nie zajmuje się handlem domenami dostaje czasami emaili z zapytaniami bo mam trocha domen. 2 razy dostałem zapytanie o chęci zakupu domeny i dałem cenę zaporową ( tak myślałem) i sprzedałem. A były to domeny z zaplecza. Lepszego ale zaplecza. Czasami ludzie kupują dziwne rzeczy za dziwne pieniędzy.