Skocz do zawartości

Google oficjalnie przyznało, że automatycznie wykrywają PBN

s_matysik

Rekomendowane odpowiedzi

Google oficjalnie przyznało, że automatycznie wykrywają PBN

https://www.seroundtable.com/google-pbns-are-pretty-obvious-31426.html

Już bez zgłoszeń, automatycznie wykrywają schematy sieci PBN. Rok temu w maju zrobili sporą czystkę, przestali zliczać moc wielu sieci PBN.

• Like 1

ALE co jest PBN'en w rozumieniu Googla ? Tak może być postrzegany każdy blog lub serwis z artykułami tematycznymi.

Jeśli dany serwis ma dziesiątki linków dofollow TYLKO z takich PBN, to nie dziwne, że jest to nienaturalne i łatwe do wykrycia  ?

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zwłaszcza jak , to wszytsko stoi skrypcie WP, który jest w 100% rozpoznawalnym.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli nie mówimy w ogóle jako zaplecza, a wyłącznie PBN, to ja nie rozumiem ludzi stawiających PBN na WordPressie. Marnowanie zasobów na ogromną skale. Oczywiście trzeba rozróżniać PBN i lepsze zaplecze z możliwością automatycznej publikacji kontenta i zarządzania. Analizując to co stawią zachodni pozycjonery i sprzedają publikacje na BHW moim zdaniem oni nie mają pojęcia jak to robić, żeby te PBN rankowali. Sprzedają bo kupują i tyle. 

Cóż, skoro seowiec jest w stanie na pierwszy rzut oka wykryć pbn np. takie jak macie @s_matysik to nie wiem jaki problem miałoby mieć z tym google jeśli tylko będzie chciało poświęcić zasoby na walkę z nimi. Pytanie czy googlowi się opłaca taka walka z płotkami, bo powiedzmy sobie szczerze, co to jest 1000, 100000 domen w skali internetu

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

13 minut temu, MaxPan napisał:

Ja myślę, że im nie chodzi o PBN pozycjonera jako zaplecze, im chodzi o PBN jako źródło płatnych linków.

Na jedno wychodzi, bo zasada jest ta sama, człowiek bez problemu na pierwszy rzut oka widzi, że 90% treści to treści sponsorowane, więc jeśli google się uprze to również zacznie to dostrzegać, pytanie tylko po co mieliby to robić, przynajmniej w tym momencie. 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Akurat stawianie PBN na Wordpressie łatwo zrozumieć, bo przecież gdzie łatwiej ukryć drzewa niż w lesie. Ale faktycznie WP to ciężki skrypt i przy dużych ilościach lepiej pójść w coś dedykowanego.

Google musi odpowiednio wyważyć algorytm, bo moim zdaniem nikt nie będzie pozycjonował, inwestował w stronę, jeśli ma ją zupełnie nieprzydatną (szczególnie jeśli mowa o stronach poza programami partnerskimi gdzie często chodzi o klik i nic więcej). 

Cytat

Na jedno wychodzi, bo zasada jest ta sama

I tak i nie, ostanie pare lat ewidentnie widać, że większość nie pozyskuje linki sama jak było wcześniej a po prostu ich kupuję. Jeśli nasze rodzime Polskie SEO jeszcze ma wiele kreatywnych, ciekawych rozwiązań jeśli chodzi o zaplecza seo ( lubię czasami oglądać, czegoś uczyć się, porównywać), to Ameryka, Europa zachodnia to po prostu kupują linki z Hinduskich, Rumuńskich, innych PBN i to masowo. Pozyskiwanie linków samemu z publicznych miejscówek obecnie to zajędcię nie dla każdego, po pierwsze drogie po drugie naciśniecie start-stop już nie działa ta od razu. Dla tego większość teraz linki kupuje. Kto ma lepsze budżety kupuje lepsze linki, kto ma mniejsze gorsze ale zasada taka sama.  

Cytat

Akurat stawianie PBN na Wordpressie łatwo zrozumieć, bo przecież gdzie łatwiej ukryć drzewa niż w lesie.

Jeśli stawiając ich używają trocha kreatywności i fantazji to tak, ale wszytko co mi na oczy trafiają się to blog, darmowy szablon, artykuły z linkiem i obrazkiem. Ja obecnie dla siatki używam 3+ cms w rożnych niestandardowych konfiguracjach, i jak na razie kopią, co będzie dalej nikt nie wie.

Mogę dać podpowiedź z tego co zauważyłem przy pomocy testów ten algorytm PBN Google analizuje nie tyle co jest na stronie, a co i jak z tych stron linkuje się. Oczywiście jak zoptymalizowana i jak wygląda strona donor (kod, css) też ma duże znacznie.

p.s tak jak pisałem wyżej to było do przewidzenia po prostu osoby których nie stać na własne zaplecze, nie wiedza jak pozyskiwać linki samemu te linki kupują i w większości z PBN, Google na to reaguje i tyle.