Skocz do zawartości

"Sitemap" przy 100 tys podstron

Lucek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moj sklep internetowy ma kolo 100 000 produktow. Poniewaz nie wszystkie produkty sa indeksowane ( nawet nie procent ) z oczywistych wzgledow chcialbym to poprawic.

Przegladajac strony konkurencji natknalem sie na rozwiazania podobne do: https://www.mauritron.plus.com/html/s.html . Mysle nad czyms podobnym, tylko, ze:

1. Chce pogrupowac produkty wedlug producentow.

2 Chcialbym, aby pod kazdy produkt byl podpiety link wyszukujacy go w katalogu.

Najwieksza strona mialaby okolo 15 tys pozycji, co dawaloby okolo 2,5 mb strone, wiec odpada. Pomyslalem wiec, ze podziele to wszystko na strony, np po 1000 produktow na jedna strone.

Pytanie tylko, czy Google ( i msn ) wogole bedzie chcialo indeksowac cos takiego? Czy nie potraktuje tego jak jakas "farme" linkow i wogole nie oleje strony. I pytanie najwazniejsze: czy jesli nawet Google nie bedzie liczyc tych linkow ( co mnie tak bardzo nie bedzie martwilo, bo sa tylko dla wygody klienta ) to czy zapamieta ich anchor tekst? Bo przeciez zalezy mi glownie na tym, aby po wpisaniu nazwy produktu wyskoczyla moja strona.

Pozdrawiam,

Lucek

Lucek

OsCommerce ogolnie bardzo ladnie sie indeksuje, tylko ze potrzebujesz troche cierpliwosci. Narazie masz PR1, sprobuj zdobyc sporo linkow do swojej strony i boty beda czesciej i glebiej zagladaly.

Sprobuj zmienic dla swoich potrzeb kontrybucje allprods i bedziesz mial ladna mape serwisu.

Lucek

Ogolnie jest nie zalecane aby na stronie bylo wiecej niz 100 linkow, ja mam jednak strony, ktore maja nawet po 600 linkow i je jakos indeksuje i chodzi po linkach. W Twoim przypadku bym moze ograniczyl sie do 300 linkow na stronie, zeby strona nie byla zbyt duza i linki nastepny-poprzedni.

I na tej mapie oczywiscie na kazdej podstronie linki do osobnych liter A-Z.

O wielkosc strony sie nie martwie, przy 1000 linkow strona mialaby kolo 160 kb. Sporo, ale nie az tak duzo.

Gdybym dal 300 linkow, a nawet 600 to mialbym 25 podstron. Co gorsza, rozwiazanie A-Z wyjdzie dziwnie, gdyz produkty maja zazwyczaj 2/3 pierwsze litery takie same, wiec roznicowanie byloby dopiero na 4 literze...

Michal orientujesz sie czy anchor tekst bylby pamietany? Bo indeksacja tych linkow nie jest naprawde dla mnie wazna. Moze nie dawac jako anchor nazwy produktu, tylko przy kazdym zrobic przycisk "Znajdz produkt"?

O wielkosc strony sie nie martwie, przy 1000 linkow strona mialaby kolo 160 kb. Sporo, ale nie az tak duzo.

Z tego co wiem to Google indeksuje tylko pierwze 100kb strony, wiec ja bym sie martwil :D

orientujesz sie czy anchor tekst bylby pamietany?

Z tym do konca nie wiadomo. Jak robilem testy na linki do stron z tej samej domeny, bez uzycia anchor tekstu na stronie docelowej to nie byly brane pod uwage w wynikach, ale nie wiem jak to jest jak na stronie istnieje fraza z linku. Jest to dosyc ciezko sprawdzic, ale testy robie caly czas i juz niedlugo powinienem miec wyniki.

CZe,

Do osCommerce jest sporo dodatkow poprawiajacych indeksowanie przez szukarki. Polecam dodatek, ktory zamienia dynamiuczne url'e na statyczne wykorzystujac mod_rewrite. Dodatkowe poszukaj komponentu do automatycznego generowanie mapy stron i postaraj sie zebrac troche linkow wlasnie do podstron z mapa strony.

Wszystko jest na oficjalnej stronie osCommerce

BTW. zeby mioec okolo 100 000 stron zaindeksowanych musisz chyba miec PR 5.

Nowy LINKOR - Darmowy i otwarty projekt skutecznej promocji serwisów internetowych

PR4 wystarczy do 150.000 stron.

a co z PR zaindeksowanych podstron to tez sie raczej liczy

30.4 150.3 1000.2 2000.1 146820.0

tak to moze sie ladnie rozlozyc, wszystko zalezy od mapy

jednak ja nie mam osc. to nie jest rozwiazanie na ktorym mozna opierac swoj biznes. najlepiej napisac od nowa, zgodnie z algorytmami wyszukiwarek.

linki ze stopki...

Z gotowymi modulami bede mial wiecej roboty z przerabianiem niz z napisaniem ich od nowa.

Zdecydowalem sie na rozwiazanie ( chyba, ze ktos poda lepsze:) takie, ze na jednej stronie bedzie okolo 1000 pozycji ( tak, zeby nie przekroczyc 100kb) a obok bedzie obrazek "Znajdz produkt" z podpieta pod onClick procedura javascript. W ten sposob mam zapamietane dane o produkcie, mam mniejsza strone ( bo nie musze pisac calego A HREF opisu etc, wszystkim zajmuje sie funkcja ), klient moze sobie wyszukac dany produkt i chyba wszyscy sa szczesliwi :lol:

30.4 150.3 1000.2 2000.1 146820.0

Hm... nie rozumiem tego ciagu liczb, o co chodzi?

ehhh....

jakbyś zacytował z kontekstem to pewnie byś zrozumiał... a tak...

to byla odpowiedz na pytanie

a co z pr stron ?

pr to liczba pomiedzy 0-10

wiec cyfra po kropce odpowiada PR

myślałem, że to jest oczywiste.

linki ze stopki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności