Skocz do zawartości

Pytania dotyczące Google Analytics

izabellap

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,  

potrzebuję się poradzić w kilku kwestiach dotyczących Google Analytics. 

W 2019 narzędzie podpiął mi wykładowca do strony, którą wówczas miałam. Teraz ta strona nie istnieje, natomiast chcę podpiąć do Google Analytics stronę firmy, z którą współpracuję [poproszono, żebym to zrobiła w ich imieniu, bo nie mają konta na gmailu].

Tutaj nasuwają się pytania

1. Czy jako osoba fizyczna, która ma dostęp do firmowej strony, mogę dodać do Google Analytics konto należące do firmy  [poniżej umowy, pod klauzulą 'Akceptuję również zasady przetwarzania danych zgodnie z  wymogami RODO' jest adnotacja, że 'Wymagane w przypadku firm prowadzących działalność w Europejskim Obszarze Gospodarczym', poza tym na wcześniejszym etapie są informacje o firmie takie jak jej wielkość i kategoria]? Przyznam, że jest to dość mylące - wygląda tak, jakby tylko firmy mogły korzystać z GA, a przecież z tego, co pamiętam, narzędzie było dostępne także dla osób fizycznych... Tzn. wiem, że i tak muszę uzupełnić dane dotyczące firmy, ale co jeśli ktoś jest osobą fizyczną i chce mieć GA? Jak ma uzupełniać dane o firmie i zaznaczać zgodę, skoro jej nie ma?

2. Wcześniej, na pierwszym etapie pojawia się informacja, że mam dostęp do 99 kont, a max. to 100. Czy to oznacza, że muszę usunąć konto, które założono mi na studiach? Dałam je do usunięcia, ale dopiero zlikwidują je 15.07. Czy muszę do tego czasu poczekać z założeniem nowego konta, aż zniknie stare, czy też mogę to zrobić to już teraz?

3. Na żadnym z trzech etapów, przez które przechodziłam, nie wpisywało się adresu URL strony, a chyba wcześniej było. Rozumiem, że będę mogła go uzupełnić potem, po zaakceptowaniu umowy?

W załączniku screeny.

Pozdrawiam i przepraszam, jeśli pytania są banalne, ale jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o GA.

Google Analytics.doc

Po przeczytaniu powyzszego posta nasuwaja mi sie takie odpowiedzi:

1. Wg. tego, co jest na screenshotach, chyba tak to wyglada - jak jestes firma, klikasz, jak nie game over.

Moja rada jest taka - klikaj i za duzo nie czytaj, bo szkoda na to zycia. Jesli sie boisz, mozesz to zawsze jakos obejsc.  Proponuje dwie metody:

- na Donalda Trumpa:  Zakladasz konto gmail jako Donald Trump, zakladasz Analyticsa jako on i jak potem ktos bedzie mial pretensje, niech sie kontaktuja bezposrednio z nim.

- na Hindusa ; kupujesz/zlecasz usluge zalozenia konta GA na Fiverze albo innym Upworku. Hindus zaklada, dodaje Cie jako admina, potem logujesz sie i usuwasz mu dostep. Albo bardziej perfidnie - dajesz mu "Read only". Zachowujesz rachunek jako dowod i znow masz podkladke.

Ps1. Wlasnie doczytalem - firma nie chce zalozyc konta, bo nie maja gmaila?  A czemu nie moga sobie zalozyc? Zajeloby im to pewnie 5 minut.

Ps2. Dawno nie sprawdzalem, ale z tego, co pamietam, to do zalozenia konta potrzebny jest zweryfikowany przez Google adres e-mail, a to niekoniecznie musi byc gmail.

2. Maksymalna liczba kont to 100.  Konto, ktore zakladasz to 1, 100-1=99  Tyle konto mozesz jeszcze zalozyc.

3. Bedzie pozniej.

Od siebie dodam 2 rzeczy:

Na dalszym etapie zakladania konta mozesz wybrac czy zakladasz Universal Analytics czy GA4. Poczytaj co to takiego. Opcja na zalozenie Universal jest obecnie "ukryta" (screen ponizej). No i poza tym -GA to nie jedyne tego typu narzedzie, zobacz sobie np. Yandex Metrica.

screen1.JPG

Edytowane przez Torque
Moar info
  • Like 1