Skocz do zawartości

czy ktos juz wyszedl z tzw. sandboxa w google ?

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jak do "projektowanie stron internetowych" doda się jakieś słowo występujące na stronie, to wtedy jest. (np. "kusnierczyk", "oraz", "także", itp...).

i to jest najbardziej zlosliwe :twisted: jeszcze wczoraj bylem trzeci jak dalem np. projektowanie stron 3d a teraz juz nie ma wogóle,

a te slowa mi sie na nic nie przydadza :cry:

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

• Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

a powiedzcie mi dlaczego rozpatrujecie tylko kwestie linkow?

Czy keyword density nie ma tutaj znaczenia?

ja widze, ze wpadlem w nielaske google z kilkoma stronami, nie z powodu linkow, ale najprawdopodobniej z przeoptymalizowania.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: dlaczego moje podstrony o podobnym stopniu optymalizacji (i opodobnej konkurencji) tak roznie wypadaja.

Jedna moze wbic sie z mijesca na pierwsze miejsce, a druga od pol roku nie chce sie pojawic w pierwszej setce.

Tak wiec chyba musze znalezc ten zloty srodek.

tojan i widzisz ja się zgodzę że to z przeoptymalizowania.

Jeszcze ewentualnie doszukuje się jednej formy spadku bądź usunięcia czasowego z indeksu, zbyt częstego dodawania do reindeksacji.

Można byłoby teoryzować że czym więcej linków tym częściej BOT będzie do nas zaglądał itd. Ale jeżeli tak jest to żeby się zabezpieczyć przed zbyt częstymi wizytami należałoby ustawić revisit after na jakieś 14 dni.

Widzisz mi przykładowo wczoraj padł jeden z serwerów i Google odrazu częśc stron wyindeksowało a część która nie istnieje już ponad 3 msc nadal wisi.

Jak widać przez ostatnie dni Google szaleje i to mocno, pozycje latają jak opętane.

Należałoby podejść do tego spokojnie i czekać aż zakończy swe działanie, bo ja np, na jednej ze stron spanikowałem i przesadziłem :D i narazie znikneła sobie a 2 wycieło stronki :D, dobrze że to moje testery tylko.

Zresztą zawsze wszelkie testy przeprowadzam na stronach które mogę stracić.

pozdrawiam

Mariusz

Bo jak czytałem sporo zagranicznych materiałów to większość jest tylko domniemamniem istnienia sandboxa.

Może sandboxem zostało nazwane zjawisko, którego nikt nie potrafi racjonalinie wyjaśnić? Może rzeczywiście nie ma takiego filtra, a objawy sandboxa mają inne przyczyny?

Ktoś próbował (*) znaleźć jakieś inne wyjaśnienie tego zjawiska? Ja nie mam jeszcze dużego doświadczenia w pozycjonowaniu, więc mi nic do głowy na razie nie przychodzi.

Ostatnio rekreacyjnie pozycjonuję mój blog pod słowo "komputery". Strona jest nowa, a wg. MSN ma już ponad 8 tys. linków z tym samych anchorem (wg. Google zero).

Na początku strona znikła na kilka dni (ale to jest to 1. zniknięcie, które następuje we wszystkich moich nowych stronach). Później była już na 2. stronie i w ogóle nikła (była zaindeksowana, ale nie było jej w wynikach) i Google miało jakąś starą kopię. Zastanawiałem się czy to nie sandbox. Później weszła na 8. miejsce, zaraz na 3. miejsce i waha się od 3. do 10. Teraz znowu jej nie ma - jest ta sama sytuacja ze starą kopią.

Pod "allinanchor:komputery" jest na 5. stronie, pod "komputery" gdzieś bardzo daleko albo w ogóle nie ma. Nie jestem w stanie tego wyjaśnić, ale nie sądzę, żeby był to sandbox.

Może dałem zły przykład, może jednak da się ten przypadek wyjaśnić, ale ogólnie to chodzi mi o to co na początku postu napisałem.

EDIT

(*) Oczywiście miałem na myśli czy ktoś oprócz Szooka.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Mi wywaliło dwie strony na bardzo odległe pozycje dla dość popularnego słowa (wcześniej były na pierwszej stronie ) - jedyna zmiana to zmiana serwisu z małego statycznego na duży dynamiczny. ilośc linków nie była spora, nie było też nagłego olbrzymiego dodania. I tak od pół roku strona się plącze po 10-20 stronie wynikowej

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Lordbart zmiana serwisu ma bardzo istotny wpływ na osiągniętą pozycje.

To że jest on dynamiczny zapewne też, pomyśl o zastosowaniu regułki w httacess i zrób statyczne.

Być może obecnie Twój serwis wymaga optymalizacji.

Wcześniej przy np. małym serwisie - tzn np. 10 stron zachowałeś content strony na wszystkich podstronach.

Serwisy dynamiczne pozwalają szybciej się rozwijać,posiadają więcej podstron ale dość często wtedy się zapomina o podstronach i o ich wartości.

Uważam że jeżeli poprawisz optymalizację serwisu, zadbasz by tematyka strony w częścitesktowej pokrywała się w 80% a tematyka słów kluczowych i opisów conajmniej w 90-100% to będziesz wysoko.

Mógłbym więcej powiedzieć gdybyś podął mi adres strony, sprawdze gęstośći tematyke strony dla podanego słowa i odpowiem ci czyjest OK lub czy warto coś poprawić.

Pozdrawiam

Mariusz

Tak czytam sobie wątek i postanowiłem się dopisać ;)

Od poł roku dostaje zachodnie newslettery odnośnie......

Walki Google z Seo.

Miałem kiedyś napisać oddzielny wątek ale sobie darowałem

za wczesnie jeszcze żeby wyciągać wnioski .

Ale po kilku miesiącach obczytywania tytułow Google walczy z blogami,google walczy z wiatrakami :D itd

Postanowiłem jednak ostrożnie wyciągnąć wnioski

Ano jakoś się utrudnia powoli to pozycjonowanie.

Wydłużone czasy indexacji.

Wydłużony czas publicznych up-datów.

I szeregi innych kosmetycznych zmian które jednak stają się czasochłonne i upierdliwe.

Na kilku zachodnich forach znalazłem posty typu czy Google śpi?? :D

Sam na 2 dmenach doświadczam i testuje rózne zjawiska raczej męczące i niekorzystne.

Przykładowo:

-dodanie met do witryny już istniejącej i dobrze zindexowanej zaskutkowało nie złym miszmaszem w szerokim słowa tego znaczeniu ;) -ale nie o tym chciałem pisać ;)

To że pozycjonowanie bedzie się zawsze utrudniało szczególnie w coraz bardziej dojrzałych algorytmach to wiadomo.

Ale czym to zaskutkuje????

Wzrostem czasu potrzebnym do wypozycjonowania danej witryny i narazie twórcy algorytmów raczej podążają tym torem tak mi się wydaje.

Jesli z czasem wypozycjonowanie witryny przy najszczerszych chęciach i kunszcie pracy będzie trwało z przyczyn niezależnych(indexacje,zmiany,updaty) pól roku-rok to część klientów tych z dużym ciśnieniem 8) zrezygnuje z usług Seo na korzyść wspaniałej 8) reklamy typu boks którą mozna kupić za przysłowiowego centa 8)

Narazie można zaobserwować wsopaniały rozrost systemów linkujących też pewnie do jakiegoś czasu 8)

Czy wojna Gogle z Seo trwa trudno mi się wypowiadać ale napewno z przyrostem lat potu na skroni nie zabraknie 8)

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Później była już na 2. stronie i w ogóle nikła (była zaindeksowana, ale nie było jej w wynikach) i Google miało jakąś starą kopię. Zastanawiałem się czy to nie sandbox.

ja mam dokladnie to samo - stara kopia niewiadomo z kad i brak pozycji - to jest to o czym wlasnie mowie :D

Później była już na 2. stronie i w ogóle nikła (była zaindeksowana, ale nie było jej w wynikach) i Google miało jakąś starą kopię. Zastanawiałem się czy to nie sandbox.

ja mam dokladnie to samo - stara kopia niewiadomo z kad i brak pozycji - to jest to o czym wlasnie mowie :D

Po dodaniu met wyleciało mi ze 20(z 70) podstron Google widzi śmieci nie kopię 8)

i mimo wielu tysięcy linków z róznych ip nie chce od kilku dni odświerzyć swoich danych narazie piję kawkę i czekam 8)

Pozycję pod anchor zachowałem

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

google coraz bardziej kombinuje i co sie tu oszukiwac - zaczyna mnie maksymalnie wkurzac :evil: zastanawiam sie nad jeszcze jedna rzecza ale o tym dopiero jak skoncze testy bo nie mam wystarczajacych dowodów 8)

mam prosbe - jak mozecie w ramach testów to linkujcie do strony projektowanie-stron.info :D

kod:

<a href=https://www.projektowanie-stron.info>projektowanie stron internetowych</a>

z góry dzieki :D

Narazie można zaobserwować wsopaniały rozrost systemów linkujących też pewnie do jakiegoś czasu 8)

wydaje mi się, że czas upadku (w znaczeniu dla googla) wyznaczy popularność tych systemów, jeśli będzie on zauważalny na pewnym procencie to przestanie się liczyć, jak z każdą rzeczą chyba w pozycjonowaniu to jest kwestia czasu

Witam,

zgadzam się że to Google wprowadza spore utrudnienia i należy podchodzić ostrożnie do tego tematu.

Ale jeżeli chodzi o indkesy google to powiem że wczoraj stowrzyłem www.projektowanie-stron.info i z moich przwidywan ukaze się za 1,2 dni. w indeksie Google. ta strona służy wyłącznie celą testowym.

Google nie może znowu tak lekceważyć nowych indkesów boprzerodzi się w powolna mało skuteczną informację.

Wręcz przeciwnie uważam że Google musi indeksowac stony wysoko te nowe z nowymi wiadomościami, te co są modyfikowane.

Ale jeżeli chodzi o indkesy google to powiem że wczoraj stowrzyłem www.projektowanie-stron.info i z moich przwidywan ukaze się za 1,2 dni. w indeksie Google. ta strona służy wyłącznie celą testowym.

teraz beda 3 mozliwosci:

1. strona sie pojawi i bedzie bardzo wysoko przez jakiies 1/2 tygodnie po czym poleci gdzies w las

2. strona wogóle nie zostanie zaindeksowana (ale to maloprawdopodobne chociaz jak tak sie stanie to cos Wam na ten temet napisze)

3. pojawi sie ale nie bedzie sie pokazywala na nasze slowo kluczowe - i to jest wdg mnie najbardziej prawdopodobne

poczekamy zobbaczymy :D

Wydaj mi się że wielu z nas nie miało kiedyś kłopotu z "filtrem" czy jak go tam zwał z prostego powodu, dawaliśmy chyba wszyscy po parę linków do danej strony na jednej stronie. Google nie łapał anchor tekstu, i były same liki z adresem, ale może się mylę.

Pozdrawiam.

mi sie tez tak wydaje :D

pozdrawiam!

Wiesz co to jest to o czym napisałeś ? że pojawi się na 2 tyg i spadnie.

Logika Google.

Jeżeli na start dałeś czemuś 100 linków to Google cche żebyś już dawał 100 co tydzień, bo zaczniesz spadać,

np. umieszczasz na start 100 w księgach gości i pozniej jak młotek musisz co tydzien latac i dodawac po 100 bo zginiesz z pozycją.

Tak samo jest z PR.

Możesz dostac pr 4 na bzie linkow wewnątrz strony.

Ale przy update może ci PR spaść bogo nie zatrzymałeś.

Więc tak samo z Google na początek dostajesz plusa, jak Twoja stronamimowysokich pozycji nieodnotowuje wzrostu i sie ni eumacnia conajmniej przez 3 msc intensywnie to zleci szybko.

Jak ja to poprawiam :D.

Robię 1 indeks - dużo linków wysoka pozycja -

spadek po około 3-6 tyg w tym czasie nie robie nic

strona spada, całkowicie zmieniam optymalizacje

reindkesuje serwis

i zaczynam budowac link populairty

i jest gites

:D

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności