Skocz do zawartości

czy ktos juz wyszedl z tzw. sandboxa w google ?

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Ale sie rozipsaliscie Panowie. Juz nie iwem co mam cytowac, wiec bez cytatow i krotko.

1000 linkow z jednej strony wedlug mnie nie rowna sie 1 link, ale tez nie 1000 linkow. Mysle, ze moc linkow jest degradowana, ale w jakim stopniu to nie wiem. Ja bym powiedzial, ze 1000 linkow z jednej domeny to moze mimec moc 30 linkow. To jest tylko moje zalozenie, niczym nie poparte....

Nie rozumiem dlaczego dyskusja w tym watku toczy sie o tak skrajne liczby jak 40 i 5000 :?

Wedlug mnie 40 linkow nie wprowadzi nikogo do sandboxa, a strona Intrudera nie jest wysoko bo ma za malo linkow.

Juz wczesniej pisalem o moim, moze to byc, tescie. strona hosting.optymalizacja.com, istnieje od 2 stycznia 2005r. W tym samym dniu zaczelo sie ostre linkowanie z tysiecy roznych serwisow i IP na slowo hosting. Na dzien dzisiejszy strona na to haslo jest na miejscu 13 w google.pl w wynikach polskich. Wedlug MSN, strona mam 1-10 of 14,608 containing link:https://hosting.optymalizacja.com linkow. Wydaje mi sie, ze to by sie kwalifikowalo do sandboxa, a jak narazie jeszcze zadnego filtra nie ma, chociaz allinanchor:hosting w google.pl pokazuje ja na miejscu 1, ale roznica 13 pozycji to chyba nie sandbox. :D

No i tak bardzo krotko nie wyszlo. ;)

• Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

i własnie o to mi michale chodziło.

Dobrze to opisałeś

przy 40 linkach niemogła trafić do sondboxa o ktrym tyle się tu pisze a Twoja strona to udowodniła tak jak piszesz.

Ludzie pisza że to sandbox ale moim skromnym zdaniem takie hasło jak hosting czy inne typu sex to hasła o wysokiej konkurnecji i nie wystarczy stronę dodać, i nawet 50 000 linków może się okazać mało skuteczne że strona nie pokaże się w wyniku Google.

Google prezentuje tylko częśc wyników które posiada w bazie (domyślnie kilka tysięcy ze znalezionych np miliona.

I tak się może okazac żę jedynie strona jest na 1 mln pierwszje pozycji dlatego też w wyniku jej niema.

Dokładnie 1000 linków to nie jeden link a ni nie 1000.

Ciężko byłoby wymienić też czy 30 linków.

Jeżeli te 1000 stron byłoby z serwisu np. o pozycjonowaniu który nie linkowałby do innych stron tylko do mojej i sam był wysoko na pozycji to lepiej mieć 1000 linków z podstron niż 100 z różnych domen.

Ale jak michał napisał ciężko jest obliczyć wagę danego linku bardzo dokładnie.

Tak czy tak to że strony trafiają toi mogą się z tego filtra wybić.

Moim zdaniem to jest właśnie kwestia ilości linków.

Jeżeli są to wysoko postawione strony które linkują to raczej ciężko karać stronę za np link ze stron bardzo popularnych.

Ja to odbieram tak.

Googole maszyna woli strony które pracują na swoją pozycje niż leniwe strony które raz na miesiąc dadzą linka, teoria sandboxa prowadziłaby do faktu iż google woli strony których autorzy nie robią nic

A jest niewiele (27=128), ale w każdej z sieci tej klasy może być aż 65535 maszyn.

Klas A jest dokładnie 128 (0-127). Gdzie blok 10.0.0.0/8 jest przeznaczony na sieci prywatne, 127.0.0.0/8 na loopback. W jednej klasie A znajduje się 16777214 hostów (3 oktety czyli 256^3).

Klasa B to 214 sieci i 216 komputerów.

Klas B jest 16384 (128-191). Gdzie 172.16.0.0/12 to sieć prywatna. W jednej klasie B znajduje się 65534 hostów (2 oktety czyli 256^2).

W klasie C sieć adresowana jest za pomocą 21 bitów

21 bitów? Klasa C adresowana jest 24 bitami. Pozostaje 8 bitów na hosta. Czyli w każdej klasie C znajdują się 254 hosty.

daje to 221 sieci, ale w każdej z nich może być co najwyżej 28=256 maszyn.

Klas C jest 2097152 (192-223). Gdzie 192.168.0.0/16 to sieć prywatna.

z Ipartnersa w Polsce mogę dostać w ciągu 2 min 4 klasy C gdzie postawie ponad 1000 serwerów wirtualnych na różnch IP klasy C. Zakładając FFA łącze 2 MBit cir jest wystarczające

Co to jest FFA? Chodziło Ci chyba o FE, gdyż głównie tak w Szczecinie GTS dostarcza łącza?

QUIZ dla Ciebie: Przypuśćmy, że podrutują Ci 157.25.92.0/24. Jaka to klasa?

Google nie rozróżnia klas samych w sobie (CIDR i te klimaty). Google w sensie adresów IP, patrzy tylko na /32 i /24.

FFA - farmy linków nie chodziło mi o IP

opis wyliczeń podałem z innego źródła nie własnego który miał jedynie pokazac róźnicę między klasą A i C, jednak wolę stawiac na klasach A serwery niż mieć stronę na klasie C gdzie do tego do jednego większość polskich hostingów poczepia jeszcze 1000 innych serwerów wirtualnych itd.

Nie wiele jest stron które stoją samodzielnie na 1 IP

czyli intruder dał 40 linków - rozumieć 40 różnych domen ?

to ja mogę dać i 40 linków - czytać różnych domen.

ja mialem dokladnie 40 linków, kazda strona byla na innym IP i miala PR4, PR5

Wedlug mnie 40 linkow nie wprowadzi nikogo do sandboxa, a strona Intrudera nie jest wysoko bo ma za malo linkow.

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=allina...ternetowych&lr=

powinna byc 6-ta wedelug ilosci linkow

;)

a wiec krótko - jezeli strona bedzie miala na starcie duzo linków, z tego samego czy tez innego IP 40 czy tez 4 tys niewazne - jezeli beda z pod tego samego slowa - strona nie bedzie sie pojawiala w wynikach przez 2-6 miesiecy a moze i wiecej. Dlaczego? to proste - byle glupek za przproszeniem jak ma kase móglby byc pierwszy na dowolne slowo kupujac sobie dowolna ilosc linków - google chce zeby proces zdobywania linków byl naturalny bo o to przeciez chodzi dlatego blokuje nowe strony którym przybywa szybko linków zeby odstraszyc w ten sposób i zniechecic do kupowania linków co jest poniekad nieuczciwe (zaleznie od punktu widzenia :D)

ale jeszcze nie koniec testów - zobaczymy jak dlugo ta strona nie bedzie sie utrzymywala w wynikach ;)

please - dostrzezcie ten problem - on naprade istnieje

:shock:

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

jezeli strona bedzie miala na starcie duzo linków, z tego samego czy tez innego IP 40 czy tez 4 tys niewazne

wedlug mnie bardzo wazne.

please - dostrzezcie ten problem - on naprade istnieje
Dlaczego? to proste - byle glupek za przproszeniem jak ma kase móglby byc pierwszy na dowolne slowo kupujac sobie dowolna ilosc linków - google chce zeby proces zdobywania linków byl naturalny bo o to przeciez chodzi dlatego blokuje nowe strony którym przybywa szybko linków zeby odstraszyc w ten sposób i zniechecic do kupowania linków co jest poniekad nieuczciwe (zaleznie od punktu widzenia Very Happy)

a co powiesz o tym co napisalem o hosting.optymalizacja.com. Nie uwazasz, ze powinien juz byc w sandboxie?

a co powiesz o tym co napisalem o hosting.optymalizacja.com. Nie uwazasz, ze powinien juz byc w sandboxie?

i tutaj wlasnie nie wiem o co chodzi - to jest spora zagadka, wiele znaków zapytania i nie da sie stwierdzic dlaczego tak jest a dlaczego nie... Byc moze dlatego ze linki przywbywale regularnie bo0 strona jest po prostu popularna i algorytm uznal ze przybywaja naturalnie - moze jest tak wlasnie ze jak ktos zdobedzie na starcie 40 linków a pozniej nic to wtedy wpada... ale to juz gdybania...

tu 'poprzeczka' kwalifikująca wisi dużo wyżej

albo wlasnie tak ;)

ale fakt faktem, ze moja strona powinna byc w tpo 5 a nie ma jej wogóle, byla ostatnio przez 2 tygodnie (po pol roku czekania) i z powrotem jej nie ma, to nie moze byc blad algorytmu - to musi byc celowe...

a teraz zajme sie zjawiskiem ufo :D

Według mnie - nie. Ze względu na szaloną konkurencję, tu 'poprzeczka' kwalifikująca wisi dużo wyżej.

bardzo mozliwe ;)

ale fakt faktem, ze moja strona powinna byc w tpo 5

a dlaczego tak uwazasz?

Wedlug mnie masz za malo linkow. Allinanchor bierze wszystkie linki a Ty potrzebujesz z roznych IP i domen i sie pokazesz w wynikach :D

tak czy tak, posprawdzamy potestujemy, nic nie tracimy a mamy szanse zdobyc nowe doświadczenie :D.

Ja osobiście tym się zainteresowałem bowiem nie zwracałem nigdy w czesniej w jaki sposób zdobywałem linki dla klientów, ale zawsze dawałem dużo na start.

W sumie należałoy powiedzieć że strona na hasło

https://www.google.pl/search?sourceid=navcl...rka+internetowa

4,5 pozycja i strona w sumie jest okolo 10 dni w sieci.

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=szukaj...zecin.pl%27&lr=

i nawet nie budawałem żadnego link popularity a jedynie dałem ja na kilka książek, żeby przy okazji ludzie zaczeli się dodawać bo tam najwięcej poszukujących gdzie dodać linka ;)

powinna zniknąć wg tej teorii.

że np. hasło jest nie konkurnecyjne bo nikt się o nie nie bije.

Bo teraz nastepuje zaprzeczenie 2 kateogrii

Hasło konkurencyjne to można dać 5000 a słabe hasło to 50 linków i sandbox.

Więc domniemam iż hasło wyszukiwarka internetowa nie jest konkurnecyjna i przy linkach tych co dostało od zera powinna zniknąć ! ?

Bowiem na starcie zakładałem że dam ją do 40 katalogów, linki idą z forum itd ale jakoś jej nie zafiltrowało.

Więc jak wytłumaczysz ten fakt intruder ?

Bo ja mam wytłumaczenie

Z tego co ja zauważyłem są hasła bardzo konkurencyjne, pod które nie dostaje się sandboxa (np. tapety) jak również hasła pod które się dostaje.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak się ma stronę z menu takim samym na prawie każdej podstronie to nowy link od razu się pojawia wszędzie tam co z kolei oznacza sandboxa, bo przybyło dużo linków z jednego ip, a żadnych z innego ip.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak się ma stronę z menu takim samym na prawie każdej podstronie to nowy link od razu się pojawia wszędzie tam co z kolei oznacza sandboxa, bo przybyło dużo linków z jednego ip, a żadnych z innego ip.

Dlatego wedlug mnie trzeba od poczatku zaczynac silna kampanie linkowania z roznych domen i IP...

Więc jak wytłumaczysz ten fakt intruder ?

i tego wlasnie nie wiem - byc moze chodzi tez o PR - to by bylo logiczne bo jezeli taki filtr isnieje to w celu zapobiegania sztucznego dodawania linków które ludzi kupuja np. na ebay a najwazniejszym czynnikiem na podstawie którego ludzie kupuja linki jest PR, widzialem przenajrozniejsze oferty ale zawsze pierwsze slowo jakie tam jest to PR, moze dlatego PR nie ma juz takiego znaczenia i dlatego lfiltr dotyczy stron które maja linki z wysokich PR

Allinanchor bierze wszystkie linki a Ty potrzebujesz z roznych IP i domen i sie pokazesz w wynikach Smile

ale ostatnio bylem w top 5 :cry: do tego jestem wysoko na "projektowanie", "projektowanie internetowych", "internetowych", "stron" a jak polacze ze soba te wyrazy to mnie nie ma :cry:

chyba zostane ufologiem :D

Z tego co ja zauważyłem są hasła bardzo konkurencyjne, pod które nie dostaje się sandboxa (np. tapety) jak również hasła pod które się dostaje.

a jeszcze gorsze jest to ze nie wsposób zrobic tyle testów jak i opracowac te testy zeby dokladnie wiedziec co i jak - na to by trzeba bylo conajmniej rok i solidnej "burzy mózgów" ;)

Bartek tzn. że jeżeli strona xxx ma 3000 podstron i prowadzi do głównej domeny 1 link ciągle taki sam to ma sandbox to się też nie zgodzę.

Struktura tego testera ma z założenia zawsze 1 link do głownej strony i zawsze o treści "katalog"

nawet jak wejdziesz do katalaog/baterie/rozladowane/

to linki tekstowe w serwisie będą wyglądały następująco | katalog | baterie | rozładowane |

i na każdej z 3000 tys. podstron będzie link do strony HOME. o treści Katalog, nigdy się nie spotkałem z tym żeby to było powodem sandboxa.

Taki link jak home site to standard ułatwiający powrót do strony głównej i wrecz moim zdanie sprawa obowiązkowa, jak sitemap przy dużym serwisie.

Pytanie jak cała strona jest zbudowana

ja mam taką może głubią teorie ale warto budowować tak

np. strona główna i 50 linków do podstron

z tych podstron 50 linków do każdej nastepnej co daje już olinkowanych 2500

z tych 2500 można zrobić po 50 linków,

Generalnie uważam że czym większy serwis to inaczej zbudowana mapa strony.

Ale powinna zagłebiac się do 2 od głównej żeby samemu się indkesować i szybko.

Ale to też liczy się ze spadkiem PR - dość często jest tak że

np. pierwsza warstwa linkow ma pr 4/ 2 wartswa pr 3, 3 warsta albo 3 albo 2.

Mówię o statycznych stronach bowiem obencie przy rozwiązanich dynamicznych można sprawić iż PR pozostaje np. 5 na wszystkich, ale nie wiem czy link z takich podstron to ten sam pr5 co pr ze strony statycznej.

I tak samo należałoby uznać że na to hasło także strona powinna dostać sandboxa

https://www.google.pl/search?sourceid=navcl...n+internetowych

ale jednak nie i nawet powinna wskoczyć znacznie na inne bowiem dopiero wstawiam linki do strony.

Więc gdzie jst sandbox, na hasła o dużej konkurecji czy o małej.

Mi się wydaje że wystarczy googlebota zmusić do częstej reindeksacji strony www,minialnie zmieniać zwartość i strona nie powinna się tam znajdować.

Ale mówię narazie moge teoryzwać bowiem nie wpadłem jeszcze w te sidła.

Powiem tak, nawet bardzo bym chciał w nie wpaść bo zapewne szukałbym rozwiązania problemu.

Zstanowiłem się tylko czy rozwiązaniem takiej sytuacji mogłoby być np.

umieszczenie całkiem innej strony, zmiana czasowa ip strony tak żeby google potraktowal to jak całkowita odmianę.

Wszedzie czytałem że spadki następują po modyfikacjach strony, słowa kluczowe itd.

Ja na swoje stronce codziennie zmieniam keywords w celach badawczych i opis i wszystko i powiem że nigdy mi znacznie nie spadła a jedynie skutkuje to tym że bot chodzi kilka razy dziennie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności