Skocz do zawartości

Migracja treści, a SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuje Waszej porady.

Prowadzę lokalny serwis informacyjny. Chcę część treści z domeny głównej przenieść na subdomenę na której docelowo mają pojawiać się lekkie teksty, nie związane z główną tematyką strony.

Wybrane treści są już zaindeksowane w Google w domenie głównej.

Czy jeśli przeniosę dany artykuł z domeny głównej na subdomenę, i na domenie głównej z wybranego linku ustawię przekierowanie na subdomenę na nowy adres, to czy Google może negatywnie ocenić to działanie i czy są związane z tym zagrożenia z utratą pozycji w wyszukiwarce?

Podobno dla Google subdomena to zupełnie inna domena, a przekierowania na inne domeny są negatywnie ocenianie.

19 godzin temu, konrad604 napisał:

a przekierowania na inne domeny są negatywnie ocenianie.

Nie, nie jest negatywnie oceniane.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Takie sytuacje są dość skomplikowane. Zawsze gdy coś zmieniasz na stronie Google może to ocenić dobrze lub źle więc każda tego typu zmiana wiąże się z ryzykiem. Z reguły na przekierowaniach się trochę traci. Przy czym tego typu podział strony jest na tyle skomplikowaną sprawą, że raczej nikt Ci nie powie konkretnie ile możesz stracić.

Musisz się też liczyć z czasem aż Google przeniesie pozycje strony na nowy adres. Nie wiem jak w przypadku subdomen to działa. W przypadku przeniesienia mocy w obrębie domeny jest raczej szybko, w przypadku przeniesienia na nową domenę jest wolno.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Cześć @konrad604

Osobiście uważam, że google nie oceni negatywnie takiego działania pod warunkiem, że ustawisz dobre przekierowanie.

1. Jeżeli masz pewność, że za jakiś czas nie będziesz wracał do starej domeny (z subdomeny), to użyj przekierowania 301 - przekierowanie stałe
  2. Jeżeli nie masz pewności, to ustaw 302 - przekierowanie tymczasowe - w tym przypadku google w wynikach dłużej wyświetla stary adres

Musisz też liczyć się z tym, że przez jakiś czas te konkretne artykuły będą miały niższą pozycje ale z czasem wrócą do obecnej. Kiedyś był taki mit, że subdomena jest traktowana jak inna domena. Nie przejmowałbym się tym zbytnio na twoim miejscu ;)

Reasumując: śmiało rób przekierowanie tylko sam zdecyduj jakie 301 (stałe) czy 302 (tymczasowe).

Pozdrawiam

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki