Skocz do zawartości

semi-dedicated server - prośba o porady

sfaho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako, że chcą mnie wygonić z hostingu z moim phpbb (tak wiem, pewnie im się nie dziwicie) to zamiast wyprowadzki proponują upgrade konta do planu servera pół-dedykowanego - a jako, że nie mam o tym pojęcia to proszę Was o poradę. Taka jest specyfikacja servera:

3 GB Storage

150 GB Monthly Transfer

256 MB Guaranteed RAM (Burstable up to 1 GB)

Hardware:

Dual-core Dual CPU intel Xeon Woodcrest server

Dual Hotswap Redundant PSU

Hotswap SATA Drives in Raid 10

za 30$ / miesiąc.

Czy to jest dobry sprzęt? Czy opłaca się inwestować w coś takiego jak pół dedykowany server? Czy może znacie lepsze rozwiązanie w niższej kwocie dla forum phpbb 1000uu dziennie / 2000u w bazie / do 1.5gb transferu dziennie, które generuje wg hostingu takie obciążenia:

Average CPU%:- 0.65

Average MEM%:- 4.02

Top Process %CPU 17.0

Top Process %CPU 16.0 [php]

Top Process %CPU 12.0 /usr/bin/php index.php

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, co do tego planu półdedykowanego oraz innej możliwości hostingowej, która radzi sobie z niezadużym phpbb.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

-- Tuning - miniaturowych aut czyli Manga Cars ;)

-- sfah - a to moje...

-- skate punk - melodic punk, fast punk i deskorolka.

Tylko zastanawiam się czy jest sens wykupować coś takiego dla jednego forum phpbb, które jakoś wielkie za specjalnie nie jest, za ponad 1000zł rocznie. Ciekaw jestem po prostu czy nie stracę na tym więcej niż zyskam i może jest jakaś lepsza alternatywna, dla phpbb, które za specjalnie lubiane nie jest.

-- sfah - a to moje...

No właśnie, IPB. Ten skrypt w tej chwili to tak naprawdę równa się 5 miesięcy działania phpbb na VPS. Ciężko wyłożyć w tej chwili 150usd, a nie wiem jak to jest potem z update`ami, też trzeba niby za nie płacić, a jestem ciekaw co by było gdybyn nie updateowym i został z wersją aktualną w dniu kupna. I też nie chce mi się wierzyć, że ipb to taka wielka róznica z phpbb, hehehe.

aha, i źle sformułowałem zdanie, chodzi mi o alternatywę dla tego VPS`a !!! czyli co lepszego w nieco niższej cenie niż ten plan.

-- sfah - a to moje...

Pozwolę się nie zgodzić jimmi, poświęciłem na konfigurację serwera (256 ram +4GB swap/celeron 2,66) kilka dni i mam tam dość obszerne przemo za które wyleciałem z home.pl. Prawda jest taka, że stosując standardowe ustawienia serwera potrafi paść przy 60-70 osobach online (brakuje pamięci), przy stosowaniu najrozmaitszych poradników mogłem mieć do 80 osób online ale i tak potrafiło zamulić serwer.

uptime
12:10:07 up  1:12,  1 user,  load average: 26.12, 22.13, 18.23

Przy moich ustawieniach mam:

uptime
12:01:50 up  4:05,  1 user,  load average: 0.82, 0.83, 0.82

A pamięć mam teraz:

free
		 total	   used	   free	 shared	buffers	 cached
Mem:		238772	 174628	  64144		  0	  11488	  79216
-/+ buffers/cache:	  83924	 154848
Swap:	  4716392		  0	4716392

[/code]

Po prostu na normalnych/logicznych ustawieniach przemo przy dużym ruchu zjada sporo sprzętu (może nie samo przemo ale funckja "otwórz wszystkie posty w nowych oknach"). To nie jest jakiś zabójczy skrypt, po prostu potrzebuje dobrej konfiguracji.

PS.

Z home.pl wyleciał znajomy za... oscommerce z 400uniq na dzień :)

A przedtem potrafiło 4GB swap zjeść!

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

No właśnie, IPB. Ten skrypt w tej chwili to tak naprawdę równa się 5 miesięcy działania phpbb na VPS. Ciężko wyłożyć w tej chwili 150usd, a nie wiem jak to jest potem z update`ami, też trzeba niby za nie płacić, a jestem ciekaw co by było gdybyn nie updateowym i został z wersją aktualną w dniu kupna. I też nie chce mi się wierzyć, że ipb to taka wielka róznica z phpbb, hehehe.

raz: updatey masz przez rok. potem zostajesz z ostatnim updatem i jedziesz dalej. to twoje i nikt ci tego nie zabierze.

jak kiedyś będziesz znowu chciał mieć nowa wersje to doplacasz mniejsza kwote za update (tylko tu sprawdz na ich stronie bo przyznam z e nie patrzalem czy ta niska cena jest jak od razu przedluzysz po skonczonym roku czy zawsze majac juz zakupione ipb)

dwa: skoro sie nie znasz to po co ryzukujesz takie ośmieszające teorie ("nie chce mi się wierzyć, że ipb to taka wielka róznica z phpbb") ?

1. jak chcesz za free przejdz na Simple Machines - wydajnosciowo zblizone do ipb (fakt, ciut gorsze) i bardzo funcjonalne :-)

2. za podobna kase mozesz miec dedyka https://www.webperoni.de/index.php?menu=por..._proddef=910042 lub lepszego vpsa https://www.webperoni.de/index.php?menu=por...d_proddef=10901 u germanskich oprawcow :D

c2h5oh

"The day Microsoft makes something that does not suck is probably the day they start making vacuum cleaners"

Kolczyki | Biżuteria Swarovski

normanos, nie znam się to fakt, więc dlatego po prostu tak napisałem - nie używałem nigdy ipb, więc nie wiem czy faktycznie jest taka wielka różnica pomiędzy tymi dwoma skryptami i mógłbym ze swoim forum zostać na tym hostingu gdybym miał invision. Z opinii innych wiem, że skrypt jest o wiele lepszy i tyle mi wiadomo. Poza tym traktuj to prędzej jak żart niżeli 'ośmieszająca teorie'.

Co do tego vpsa, do którego ewentualnie miałbym się upgradeować - nigdy z czymś takim nie miałem do czynienia, więc mam pytanie.

Czy będę musiał bawić się w jakąś administrację tego servera, czy po prostu będę mógł z niego korzystać jak ze zwykłego hostingu? Jak można się domyślić nie mam żadnego doświadczenia w takiej administracji, więc nei chciałbym się za coś takiego brać.

A propos niemiec, to w sumie nie chciałbym kombinować w kolejne przenosiny, szczególnie, że tam już opłaciłem pewien okres i pewnie z tego budżetu mógłbym opłacić upgrade, a na zwrot hajsu szkoda mi czasu.

Dziękuję wszystkim za opinie.

-- sfah - a to moje...

Taką odpowiedź dostałem na pytanie o adminstracje takiego servera:

"You will not need any administration knowledge for the semi-dedicated servers, It's simply like the shared account but it offers much higher server resources for your site. "

-- sfah - a to moje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności