Skocz do zawartości

[Bazy danych] Wolny temat ;)

KuRT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu zajmuje się programowaniem w PHP i od początku frapuje mnie jeden problem - Bazy danych. Dotychczas pracowałem jedynie na MySQL oraz na Postgresie. Nie potrzebowałem niczego więcej. Od informatyków z którymi studiowałem równolegle słyszałem, ze te bazy są do xxxx, lepiej korzystać z rozwiązań Microsoftu czy Oracle'a.

Dostając kiedyś pierwszą pracę, pierwsze zadanie to było przebudowa wyszukiwarki na jednej ze stron internetowych. Baza zawierała kilka powiązanych tabel, w każdej tabeli łącznie kilkadziesiąt tysięcy danych. Wyszukiwarka miała wyszukiwać dane natychmiast. Nie udało się to poprzedniemu programiscie, dali to mi. Walczyłem 3tyg, w międzyczasie podłamałem się kilkukrotnie, ale zrobiłem to. I to wszystko na MySQL i PHP, bez wykorzystawania cache'y itp, zwykłe zapytania SQL i wyświetlanie wyników.

Nie dawno stworzyłęm strone, która posiada 60tys pozycji różnych artykułów i wszystko bez problemu ładnie działa.

Mam teraz pytanie, kiedy pojawiają się problemy, że baza danych nie wydala ? Kiedy przechodzić na komercyjne bazy danych (tak jak koledzy informatycy mowili).

Do całego problemu skłonił mnie artykuł:

https://www.microsoft.com/poland/sql/wdrozenia/pracujpl.mspx

Jakoś do mnie ten tekst przemawia bardziej marketingowo.

Rozmawiałem kiedyś z programistą C++/C#/.NET itp który cały portal dla jednej z gazet biznesowych postawił na technologiach microsoftowych i na pytanie dlaczego akurat MS, powiedzial, ze jak sie coś spierniczy to może wymagać od MS odszkodowań. Sam narzekał na prędkość działania, lecz cały czas pozostawał przy MS.

Mam wrażenie, że my tu mamy swój Świat, a tam gdzieś jest ten lepszy, za który trzeba zapłacić i spore $ zainwestować w książki i szkolenia.

Co Wy na to ?

Mysql jest bardzo szybką bazą gdyż jest prosta (obecnie już nie tak bardzo). Więc jeśli jest mało skomplikowanych zapytań typu selecty to mysql jest bardzo szybki i tutaj sprawdza się świetnie. Komercyjne bazy to na pewno lepiej się sprawdzają przy przetwarzaniu dużej ilości danych (kwerendy, trigery). I posiadają wiele narzędzi niedostępnych w darmowych bazach danych (np. raportowanie).

A teraz prościej, procedura w bazie danych na 3 strony a4 to raczej nie w mysql :D

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

no ale powiedz mi, czy spotkałeś się kiedyś, że przy budowie strony internetowej, musiałeś skorzystać z rozwiązań komercyjnych (chodzi mi o baze danych i język programowania)

Oraz czy naprawde pracuj.pl musiał korzystać z MS SQL SERVER ?

Nie potrzebowałem niczego więcej. Od informatyków z którymi studiowałem równolegle słyszałem, ze te bazy są do xxxx, lepiej korzystać z rozwiązań Microsoftu czy Oracle'a.
Dziwne stwierdzenie w ustach studenta - te bazy w standardowych, prostych rozwiązaniach wiele się nie różnią. Możesz pójść w kierunku baz danych ale wtedy raczej nie masz czasu, żeby zajmować się czymś innym (a wiadomo, jak jest na studiach - bazy 2h w tygodniu, potem jakaś grafika, 3d, pascal, c, sieci, w takiej sytuacji nie ma warunków, żeby się specjalizować i nauczyć się coś robić DOBRZE). Ja też słyszę, że ludzie cały czas powtarzają że mysql i postgre są do xxxx... więc może ktoś bardziej obeznany z bazami to wytłumaczy. Ja zaczynałem tak na prawdę od MS SQL - na studiach. Raczej w mySQL później niczego co było w MS mi nie brakowało, chociaż 2 lata to raczej za mało żeby poznać bardziej zaawansowane mechanizmy.
Rozmawiałem kiedyś z programistą C++/C#/.NET itp który cały portal dla jednej z gazet biznesowych postawił na technologiach microsoftowych i na pytanie dlaczego akurat MS, powiedzial, ze jak sie coś spierniczy to może wymagać od MS odszkodowań. Sam narzekał na prędkość działania, lecz cały czas pozostawał przy MS

Raczej nie. Słyszałeś o tym, żeby kiedykolwiek jakaś firma takie odszkodowanie dostała?

Tutaj jest trochę o MS SQL Server z punktu widzenia admina większego serwisu: https://rentacoder.com/CS/blogs/default.aspx to jest dużo lepsze źródło wiedzy niż "wdrożenie pracuj.pl" pisane przez dział PR. Widać, że z tą skalowalnością MS nie jest jednak tak dobrze. Ten artykuł microsoftu jest z resztą bardzo tendencyjny "postgre wolne, mysql szybkie ale nie skalowalne" - litości ;) Żadnych tabel, wykresów, porównań. Przypomina mi to gadkę sprzedawcy, który przyszedł właśnie zareklamować najnowsze garnki zeptera bo to jest właśnie taka reklama "kupcie nasz serwer, ma trzydziestoletnią gwarancję i jest z blachy nierdzewnej" :) Na podstawie czegoś takiego NIGDY nie należy wybierać technologii, bo jak poczytasz tego więcej to skończysz na stronie gdzie napiszą, że twój site nie może wydajnie działać na niczym innym niż kalkulator casio z serwerem caspache i bazą cSQL 2008 ;)

Baza zawierała kilka powiązanych tabel, w każdej tabeli łącznie kilkadziesiąt tysięcy danych. Wyszukiwarka miała wyszukiwać dane natychmiast. Nie udało się to poprzedniemu programiscie, dali to mi. Walczyłem 3tyg, w międzyczasie podłamałem się kilkukrotnie, ale zrobiłem to. I to wszystko na MySQL i PHP, bez wykorzystawania cache'y itp, zwykłe zapytania SQL i wyświetlanie wyników.
Powinneś pomyśleć nad cache przy wyświetlaniu podstron wyników ;)
Mam teraz pytanie, kiedy pojawiają się problemy, że baza danych nie wydala ?

Wtedy kiedy programista nie potrafi wydajnie jej zaprojektować ;) Wystarczy zobaczyć pierwsze lepsze forum na VB z 2 mln postów a potem takie na przemie które z 5 userami ubija serwer, żeby stwierdzić że otwarte bazy danych jednak nie są takie "do xxxx" i nie tylko o sam engine bazy tu chodzi. Całe sourceforge, thepiratebay przeszukujący 0,5 mln torrentów, jest masa dużych witryn które stoją na LAMP...

Mam wrażenie, że my tu mamy swój Świat, a tam gdzieś jest ten lepszy, za który trzeba zapłacić i spore $ zainwestować w książki i szkolenia.

Ale tak na prawdę, jeśli nie zainwestujesz to w żadnej bazie nie zrobisz nic trudniejszego niż naklepanie jakiegoś słabo zoptymalizowanego selecta.

Co do pracuj.pl & mssql - sorry, ale to śmieszne. Parę ogłoszeń, mega prosta szukajka. Do czego tu potrzeba softu z microsoft za ciężki szmal? Lepiej zainwestowali by w programistów i może udałoby się im to zoptymalizować tak, żeby mogli sobie darować comiesięczną "daninę" na rzecz korporacji z redmond ;) Przecież wszystko co tam robi baza to jakieś proste selecty i sortowanie.

tutaj jest artykuł porównujący mysql do ms sql 2000 https://www.mssqlcity.com/Articles/Compare/...er_vs_mysql.htm

mo w wiki jest ładne porównanie https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of...agement_systems

https://www-css.fnal.gov/dsg/external/freew...l-vs-pgsql.html

ale ogłnie mówiąc dla normalnej webmasterki mysql jest wystarczająca bazą danych, która spełnia swoje zadanie bez problemu.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Prowadziłem kiedyś statystyki ruchu. Wyświetlaliśmy dane kto skąd i kiedy przy kilkuset tyśącach wpisów dzienni mysql przestaje wyrabić. Nawet najlepiej zoptymalizowany i co miesięcznym zagnieżdżaniem danych. Nie zajmowałem się już dalej tym problemem ale wiem że chłopaki sobie poradzili PostgreSQL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności